Obdanište priprema novi prostor za prijem mališana

PU Milica Nožica započela je adaptaciju postojećih prostora kako bi što veći broj dece bio primeljen u vrtić. Otvaranjem vrtića Bambi postojeća lista bila bi potpuno ukinuta. Direktor obdaništa najavio je i mogućnost besplatnog vrtića za sve mališane u narednim godinama.

Još prošle godine skoro 900 dece čekalo je mesto u vrtiću da bi otvaranjem dva nova objekta u rekonstruisanoj staroj Šestoj školi taj broj dece bio prepolovljen.

„Sada smo imali 797 zahteva za prijem dece u vrtić. Prvostepena komisija je rešila 370 zahteva pozitivno, a potom je drugostepena komisija po žalbi  donela pozitivno  rešenje za još oko 155 dece. To znači da je na listi čekanja u prvom trenutku ostalo neupisane oko 260 dece. Ali mi sada adaptiramo naš postojeći prostor kako bismo primili još dece u vrtićima Pčelica, Naša radost i Bambi i cilj nam je da primimo još od 50 do 60 dece kako bi lista čekanja bila smanjena na 180-oro dece. Potom, otvaranjem vrtića Bambi ta lista bi bila potpuno ukinuta“, objašnjava Milan Radović direktor PU Milica Nožica .

Dva nova vrtića primila su oko 460 mališana , ali je novi konkurs ponovo doneo veći broj zahteva od postojećih kapaciteta . Radović objašnjava da je problem u jaslenim grupama . „Mi imamo kapacitet za jaslene grupe oko 300 dece , to su deca od godinu ili dve i normativ po grupi je od 15 do 17  dece , a već u predškolskoj grupi normativ se kreće i do 30-oro dece. To znači da dve male grupe kasnije čine jednu predškolsku grupu.  Sada je izašlo skoro 700 dece predškolskog uzrasta. Pritisak i jeste najveći na jaslene grupe, a imamo oko 50 slobodnih mesta u starijim grupama“, objašnjava Radović.

On smatra da će otvaranjem Bambija problem jaslenih grupa biti potpuno rešen jer je predvidjeno čak pet grupa za Bambi, a trenutno najveći broj jaslenih grupa je u nekadašnjem Domu Mihailo Stupar.

Činjenica je , kako kaže da više bake i deke ne čuvaju decu i da se roditelji odlučuju uvek za vrtiće. S druge strane sela su ostala gotovo pusta pa je sve na gradskoj populaciji  kada su u pitanju novorodjena deca . Za osnovne uslove upisa postoji Pravilnik .

„Najptre je tu lista prioriteta, na mestu broj 1 prioriteta je da je dete samohranog roditelja , da je žrtva nasilja, dete sa smetnjama u razvoju , raseljeno lice. I tu najviše imamo dece iz grupe samohranih roditelja , uglavnom majki . Prioritet 2 je da su oba roditelja zaposlena i oni donose M2 obrazac pečatiran i overen od sekretara firme u kojoj rade ili potvrdu iz APR-a ako su registrovani sa svojom firmom ili imaju poljoprivredno gazdinstvo registrovano. Prioritet 3 je treće i svako sledeće dete . Prioritet 4 je da dete ima brata ili sestru već upisanu u vrtić. Potom slede sva ostala deca pa se mogu upisati i deca roditelja koji ne rade ako ima mesta“, navodi Radović.

Na pitanje Vamedie kako se onda dešava da mesta u obdaništiu zauzimaju i deca iz porodica koja imaju jednog roditelja koji ne radi pa u obdanište dolaze samo ponekad Radović kaže da postoje brojne zloupotrebe na koji ustanova ne može uticati.

„Kod nas se zahtevi podnose elektronski ili lično popunjavanjem obrazaca kod nas . Mi ne možemo proveravati da li se neko prijavio da radi samo na  mesec dana da bi upisao dete , a posle više taj ugovor ne postoji. Imamo situacije gde recimo muž ima firmu i žena je prijavljena da radi kod njega , a zapravo ne radi , ali mi nismo inspekcijska služba da bismo utvrdjivali slična stanja . Nama ovde dodju roditelji koji rade i kažu evo imate upisano dete čija majka ne radi po ceo dan je kući ponekad ga dovodi , a mi nemamo gde da ostavimo dete. Ta žena je verovatno prijavljena da radi , ali mi ne utvrdjujemo takve stvari već papirologija potvrdjuje status. Znate ima zanimljiv slučaj iz Gornjeg Milanovca recimo gde mladi parovi najpre dobiju dete , ona konkuriše za obdanište kao samohrana majka pa kad dobiju mesto oni se tek tada venčavaju. Znate ima svega“, navodi Radović.

Celodnevni boravak u obdaništu košta 5600 dinara , a za predškolske grupe je 3700 dinara. Ova cena je niska jer grad plaća 80% boravka deteta ,a  roditelji samo 20 %.

„Grad Valjevo ide ka tome da vrtići budu besplatni za svi decu bez obzira na uzrast. Sada roditelji plaćaju trenutno samo 10%, a ide ka tome da grad plaća sve . To su moja saznanja da će vrtići biti besplatni . Vaspitno obrazovni rad, tri obroka po ceni od 5600 za mesec dana složićete se zaista nije realno, ali ta cena je takva jer grad plaća ostatak“, kaže Radović.

U narednom periodu , kako  saznajemo u obdaništu , uslediće ogrsadjivanje vrtića na Petom puku koji je jedini za sada neogradjen prostor vrtića.

„Potrebna je saglasnost grada i HK Krušik i mislim da tu neće biti problema da ogradimo vrtić. Očekuje nas opremanje Bambija , ministarstvo se izjasnilo da će oni opremiti , da stignu sve dozvole i očekujem da će Bambi do kraja godine biti otvoren , možda i pre , zavisi od brzine pristizanja dokumentacije“, zaključio je Milan Radović.

25 comments on “Obdanište priprema novi prostor za prijem mališana

  1. Иван

    Деценијски проблем решен. Ово би сваки нормалан грађанин требало да поздрави.

    Reply
  2. Ronin

    Bice to sve dobro, uskoro ce se otvoriti i ovo u Kolubari, to ce biti dovoljno. Sta bisml da nij
    su uradjena ova dva u Brdjanima? Sada se tek vidi koliko je to bila istorijska stvar za grad.

    Reply
  3. Radojka

    Drago mi je sto su poceli da rade novi vrtici i sto se uskoro otvara treci, znacice nasem gradu.

    Reply
  4. Srbija

    Jel ovo Draža Mihajlović u levom ćošku? 😀 E sad si me kupio, od danas si moj omiljeni funkcioner u Valjevu. 😀

    Reply
  5. Perica

    U praksi nije resen i ovo je sve puka teorija. Moje dete puni 5 godina i do sada nije upisivano u drzavni vrtic! Da li je to normalno? Oboje smo zaposleni roditelji inace… horor je ovaj grad sto se tice vrtica definitivno, puke price samo. Sram vas bilo! Dok se oslobdi nestranacko mesto za moje dete vec ce krenuti u prvi razred, a mozda i zavrsiti fakultet dok resite ovaj problem! Strucnjaci

    Reply
    1. Budimo ljudi

      Pa svakako tri nova vrtica jesu napredak koji treba pohvaliti? Ima jos za upis? Resice se! Malo po malo, radi se. Drugi su nam samo pricali o novim vrticima, jedno vreme nije se ova tema ni pominjala, pomirio se narod da nema mesta, a sad nova tri vrtica i treba da one koji su ih radili da bude sramota?

      Reply
      1. Nenad

        Ti drugi su napravili Vidru i vrtić na Brđanima, adaptirali M. Stupar. Ovi adaptirali šestu školu u dva vrtića a Amerikanci prave treći u Kolubari. Nije da su samo pričali….

        Reply
  6. Клијент

    Ако се не варам, укидање листе је најављивано са отварањем вртића у старој шестој школи.
    Али се није догодило.

    Треба ли им веровати?

    Исто као и са домом за старе. Отварали су га три године.
    Пре годину дана примли раднике, и почели са евиденцијом заинтересованих.
    Пре месец дана га и свечано отворили.
    И шта би?
    Он не ради.

    Reply
    1. Pitam za druga

      Da li je vama jasno koliko je krenulo u te move vrtice dece koja ne bi bila ni upisana da nije ta dva nova vrtica? Da se cita bila sta vise od naslova videlo bi se da ovo u Kolubari resava stvar, uz adaptaciju postojecih o kojima se u tekstu govori. Hejteri su govorili da se ovi vrtici nece ni uraditi, a sta cemo sad kad je uradjeno?

      Reply
      1. Клијент

        Да ли је вама јасно да су власти чврсто обећавале да ће са отварањем ова два вртића листе нестати.
        И да су обманиле грађане.
        Листа има.
        И биће их.
        А шта је са домом за старе?

        Обманјују, мажу, лажу…
        А потплаћени и непаметни их бране и оправдавају

        Reply
  7. Sumnja

    U celoj ovoj prici ili „muljanju“,trebaju mi neka objasnjenja.Obdaniste,kao ustanova nije nastala 2012 godine.Znaci,mi malo stariji,nismo rodjeni sa ovoliko godina a i gajili smo decu.II to u periodu kada nije bio ovoliki pad nataliteta.Vecina nas je radila.Bar tri objekta manje nego sad i nije bilo ovolike liste cekanja.U cemu je „proble“.Do kada oni misle da nas prave budalama?

    Reply
    1. Roki

      Mnogo vise dece se radja sad, nego pre par godina i to kaze statistiika, a i vidite to na ulici, po parovima sa decom, kolicima ili u setnji generalno. I hvala Bogu da je tako, a i ovo sa cekanjem ce se resiti, resava se i to je najbitnije.

      Reply
      1. Клијент

        Молим Вас, дајте ту статистику,овде, црно на бело.
        Па да сви виде како безочно пишете неистину.

        Reply
  8. sin anarhije

    Kad su deca u pitanju a ona su nasa buducnost , draganovih komentara nema nigde , vazno je samo da legne penzija i izmire se obaveze prema voljenoj drzavi …

    Reply
    1. Dragan

      nebrini ti za mene i moju decu. ja sam sve svoje ubacio u vrtic a ti gledaj s tvojima sta ces i ko ce da ti cuva kad nedobiju obdaniste

      Reply
  9. Sreja

    Odlicno opet Mirko da se pita za primanje dece i zaposlenih!!! Odlicno radite xaxaxaxaxaxa

    Reply
  10. Realan

    Vi ljudi stvarno ne znate šta pričate. Da ste jednom slušali šta je čovek pričao bilo bi vam jasno. A ovako opozicija samo pljuje, a prvi traže da se njihova deca prime. Primaju se sva deca a vi zle duše samo lupate gluposti

    Reply
  11. DJENERAL

    Od septembra zakonski kreću sva upisana deca,a krenuće i veliki broj neupisane dece jer se adaptira prostor za njih. Eto Bambija br 2 uskoro,malo strpljenja i stvar rešena. Biće sve to kako treba ,s’ ANDJELIMA I SA MILIM BOGOM.

    Reply
  12. Roditelj

    Za decu za koju se plaća vrtić je „uteha“ 5600 din.moglo bi biti i vise. A ne kažete da se u Beogradu i Novom Sadu vrtići ne plaćaju, plus tih vrtića je mnogo više nego u jednom mizernom Valjevu. Ali se svi tesimo bar imaju gde da budu pa kako god i koliko god.

    Reply
  13. Blago nama

    Bravo! Adaptirate prostor i sabijate decu kao piliće u sobe koje će biti i manje nego što su sad…normativ nema šta!

    Reply
  14. BOBANA

    Komentar o sabijanju dece je direktno iz vrtića ,,Naša radost“. Važno je da su donja ledja smeštena u udobnu fotelje u jaslama ,pa im sada smeta reorganizacija u interesu svih nas. PROVIDNO.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.