Po čemu je Valjevo poznatije: Frape od maline ili duvan čvarci?

Džem od šljiva, suve šljive, frape od maline i malina, sve su to poznati proizvodi u valjevskom kraju. Ipak samo jedan ima zaštićeno geografsko poreklo, a to su Valjevski duvan čvarci. Duvan čvarke zaštitila je klanica Divci.

U vreme kada je Srbijanka proizvodila sok od jabuke, kečap, male sokiće u čašama, proizvodi iz Valjeva bili su nadaleko poznati. U valjevskom kraju za sada Agranela prodaje proizvode od suve šljive i suvu šljivu u Srbiji, dok su svi ostali proizvodi na nivou domaće radinosti.

„Mi na prodajnim izložbama imamo mnogo vrednih domaćica i domaćinstava koji prodaju i proizvode džemove od šljiva, maline, sokove od višanja i maline, kupinovo vino, recimo vinarija Živković. Tu su vinarije Jelić , Pusula, Gradina i njihova vina su vrlo tražena. Takođe imamo organsku rakiju koja se podjednako traži“, navodi Ana Marković, direktorka TO Valjevo.

Koliko je poznato prvi i za sada jedini veći proizvodjač džemova jeste preduzeće Lada iz Divaca dok svi ostali jesu na nivou domaće radinosti. „Mi kao TO ne možemo da prodajemo niti promovišemo proizvode koji nisu registrovani . Imamo brojna domaćinstva koaj su registrovana i koji proizvode i slatko i džemove . Ima onih koji prave i prodaju ajvar takodje“, navodi Markovićeva.

Jedan od prepoznatljivih napitaka iz našeg kraja jeste frape od maline. Nekada zaštitini i preoznatljiv znak  hotela Grand, sada se može naručiti tek u nekoliko objekata kao što su poslastičarnica Rim, kafe Vajati, na Divčibarama Balkanija, hotel Crni vrh. Sve i da smo nekog propustili broj onih koji pripremaju frape od maline nije preveliki.

Brojni gradovi u svetu imaju određeni proizvod odnosno često kolač koji je karakterističan pa tako Beč ima Saher tortu, Pariz makaronse, Budimpešta Doboš tortu, London Ribu i pomfrit, Španija Tortilja itd .

U Valjevu je svojevremeno na jednom sajmu poljoprivrede bilo ponudjeno Valjevcima da od tri kolača izaberu onaj za koji veruju da je najbolji i da treba da bude brend Valjeva. Najviše glasova tada su dobile knedle sa šljivama. Na žalost, nakon tog glasanja nije urađeno ništa više kako bi se ovaj kolač promovisao u gradski brend.

„Mi smo imali domaćice koje su jedno vreme na našim prodajnim izložbama donosile baš knedle sa šljivama. Ali poslednjih godina to više nije slučaj, retko imamo knedle sa šljivama na tezgama sada“, kaže Marković.

Po njenom mišljenju ključni proizvod po kome je Valjevo već prepoznato jesu duvan čvarci .

„Ne samo manifestacija,  već sam proizvod već je uveliko vezan za valjevski kraj. Ima već i turističkih mapa na kojima je pored Valjeva upisano duvan čvarci. Iako kao grad nikada nismo definisali brend u oblasti hrane, verujem da su duvan ćvarci to već uradili“, kaže Ana Marković.

U Agenciji za zaštitu intelektualne svojine nalazimo podatak vezan za utvrdjeno i zaštićeno  geografsko poreklo duvan čvaraka pod nazivom Valjevski duvan čvarci. Registraciju oznake geografskog porekla za duvan čvarke uradila je Klanica Divci pa su duvan čvarci dobili i geografsku oznaku 46.

U Elaboratu o zaštiti imena geografskog porekla Valjevski duvan čvarci se navode karakteristike: sirovina je masno tkivo i mesnati odresci poreklom od primarno obrađenih i ohlađenih trupova svinja rase „domaća mesnata svinja“ koje su zaklane prethodnog dana, a čije su polutke ohlađene na temperaturi do +4 stepena odnosno do postizanja temperature polutki od min. +7° S s centralnim delovima buta, koje su pojene isključivo na području opštine Valjevo. Za ishranu svinja moraju da se koriste odgovarajuće smeše hraniva, pri čemu proteinska komponenta ne sme da sadrži riblje brašno, dok bazne komponente (kukuruz i ječam) maraju da budu proizvedene i pripremljene na teritoriji opštine Valjevo. Masa svinja pri klanju mora da bude preko 120 kg, a optimalni karakterističan kvalitet VALjEVSKIH DUVAN ČVARAKA dobija se od starijih svinja, posebno izlučenih krmača mase 150-250 kg.

I to je ono što do sada imamo kao poznatija hrana. Za prihvatanje ovog brenda ili bilo kog drugog neophodno je da grad donese takve odluke, a na osnovu uradjenih Studija i elaborata kojima bi se to i potvrdilo.

Frape od maline, knedle sa šljivama ili pak malina i kupina, a možda i šljiva ili neki drugi proizvodi sve su to neke od mogućnosti. Trebalo bi samo da donesemo odluku, a potom se posvetimo procesu brendiranja.

5 comments on “Po čemu je Valjevo poznatije: Frape od maline ili duvan čvarci?

  1. Zoran

    Fino, fino…
    A da li je tačno da ova dama Ana uskoro prestaje da bude direktorka TOVa, i da je uskoro zamenjuje jedan naočit gospodin koji se zaista razume u turizam?

    Reply
    1. Zoran

      Najzad. To što nije ništa radila, i nije loše. Ništa nije ni zabrljala. Ali to što je u zvanične posete svojim kolegama u regionu i po Evropi vodila nezvanične predstavnike Grada, e to mora prestati.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.