Prvi put označena mesta za kampovanje – Šareno platno i Ćelije

U okviru projekta “(Sa)čuvajmo Gradac!”,  koji realizuje neformalna grupa „Savet za čist vazduh Valjevo“, krajem juna postavljene su informativne table kojima su označena mesta za kampovanje, Šareno platno i Ćelije. Table pružaju kamperima i posetiocima sve potrebne informacije o zaštićenom dobru, mapu klisure reke Gradac sa označenim lokacijama za kampovanje, kontakt upravljača, kao i pravila ponašanja u ovoj oblasti.

Koordinator projekta “(Sa)čuvajmo Gradac!” Zorica Vuković napominje da su informativne table postavljene uz pomoć i saglasnost EKOD Gradac, upravljača Predela izuzetnih odlika “Klisura reke Gradac”, uz čije konsultacije je i definisan sadržaj tabli, pri čemu su korišćena sva potrebna pravna akta počevši od Zakona o zaštiti prirode pa do Pravilnika o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi Predela izuzetnih odlika “Klisura reke Gradac”. Dizajn informativnih table, štampu i prateću podlogu izradile su firme iz Valjeva.

„Info table pružaju kamperima i posetiocima sve potrebne informacije o zaštićenom dobru, mapu klisure reke Gradac sa označenim lokacijama za kampovanje, telefon i kontakt upravljača zaštićenog dobra kome se treba najaviti za kampovanje u cilju njihove bezbednosti, ali i obaveze kampera u vezi načina postavljanja šatora, kao i neke zabrane i ograničenja u koriščenju novih tehnologija a sve u cilju zaštite prirodnih vrednosti – flore i faune u zaštićenom dobru i kvaliteta vode reke Gradac“, pojasnila je Zorica Vuković uz podsećanje da su info table sa informacijama o lokacijama i pravilima ponašanja postojale i ranije, od kojih su neke oštećene, neke su istrulile, ali da su ove table kojima su označena mesta za kampovanje po prvi put sada postavljene kao jedna od aktivnosti u okviru pomenutog projekta.

„U period do 2020. godine kampovanje je bilo dozvoljeno duž cele klisure, ali od vremena pandemije reka Gradac je postala mnogo interesantnija posetiocima, ljubiteljima prirode i kamperima i tada se nametnula  potreba i neophodnost da se kampovanje uredi, odnosno dozvoli samo na pojedinim lokacijama (prema informacijama iz EKOD Gradac). Informativne table na Šarenom platnu i Ćelijama, osim osnovnih informacija o pravilima ponašanja u kampu – o zabrani bacanja smeća, čuvanju reda, očuvanju flore i faune, sadrže i QR kod sa linkom ka sajtu Ekološkog društva Gradac i link ka sajtu Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije, gde se nalaze sve potrebne informacije o Predelu izuzetnih odlika “Klisura reke Gradac”. Na kamp mestu Šareno platno je strogo zabranjeno korišćenje dronova, što je novina, zbog zaštite ugrožene vrste ptice – sivog sokola“, naglasila je Zorica Vuković i objasnila značaj postavljanja ovih info tabli:

„Informativne table, kojima su označena mesta za kampovanje na Gradcu, značajne su posetiocima ovog prirodnog dobra – sadašnjim i budućim kamperima, jer im pružaju sve potrebne informacije, upravljaču prirodnog dobra EKOD Gradac, koje preko čuvarske službe brine o zaštiti Gradca i bezbednosti kampera – jer im olakšava posao, Savetu za čist vazduh, jer na ovakav način mi, kao neformalna grupa građana, participiramo u zaštiti prirode u našem kraju, ali i svim građanima kojima je Gradac u srcu i stalo im je da ga sačuvamo kao biser skoro netaknute prirode“, poručila je Zorica Vuković, koordinator projekta „(Sa)čuvajmo Gradac!“ koji se se realizuje kroz program podrške neformalnim grupama “Heroji u zelenoj boji”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta “Zajedno za životnu sredinu”, a koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).

2 comments on “Prvi put označena mesta za kampovanje – Šareno platno i Ćelije

  1. Dragan

    lepo. hvala nasim americkim prijateljima sto su obezbedili da imamo table na gracu

    Reply
  2. Srdjan

    Bio sam od 19-25 avgusta na Gradcu. Iskoristio sam to vreme da bolje upoznam taj predeo, od kanjona samog, do manastira i ostaloih mesta. Pitao sam par cuvara gde bih to mogao doterati kamp prikolicu, ali mi niko nije mogao dati tacnu informaciju. Kažu da nisu sigurni za takva mesta na Gradcu. Ostao sa na žalost zatečen. Za šatore nije problem, kažu mi ribočuvari, ali kučice, hm……

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.