Uskoro realizacija novih projekata na Divčibarama

Posle infrastrukturnih radova na Divčibarama sledi upotpunenje turističkih sadržaja i konačno zvanično kategorisanje i proglašenje Divčibara turističkom destinacijom.

Struja,  voda, put, sada i kanalizacija bili su ključni infrastrukturni radovi neophodni za razvoj Divčibara . Na ovoj nama najbližoj turističkoj destinaciji u toku je postavljanje i podzemnih kontejnera kako bi se najpre omogućilo poboljšano izdjubravanje lokacije , a da se istovremeno ne naruši prirodni izgled.

„Sve su to stvari koje su bile neophodne i mnogo smo govorili o njima napominjući da mi kao grad takva ulaganje ne bismo mogli da realizujemo bez pomoći Vlade Srbije i ministarstva zaštite životne sredine. Uporedo smo radili još mnoštvo projekata koji praktično sada dolaze na realizaciju“, kaže Vladimir Blagojević član Veća zadužen za razvoj Divčibara.

U maju mesecu TO Valjeva potpisala je ugovor sa ministarstvom turizma za realizaciju projekta „Platforma za posmatranje vidikovca Mali Golubac na Divčibarama“. Ukupna vrednost projekta je 18.000.000 dinara, od čega Ministarstvo turizma i omladine izdvaja 15 miliona dinara, a grad Valjevo 3.000.000 dinara.

„Taj projekat smo najavili odmah nakon dobijanja građevinske dozvole i sada već narednih nedelja očekujemo izvođača i početak gradnje. Ne treba zaboraviti da se radi o lokaciji na kojoj je nekada bila deponija . Vidikovac, Mali Golubac će se realizovati na mestu koje povezuje Mali i Veliki Golubac i predstavljaće mesto na kome će uživati posetioci prirode. Golubac je jedan od najlepših vrhova planine Maljen, sa koga se pruža neverovatan pogled. Ovaj projekat je zamišljen tako da se iskoristi maksimalno potencijal Golupca, sadržaće mesto za sedenje, platformu odakle ćete moći da uživate u neverovatnom pogledu na dobar deo Srbije“, kaže Blagojević.

Po njegovim rečima u narednih par nedelja očekuje se izvođač i početak  izgradnje i tjubiing staze i zip lajna , „Grad Valjevo i ministarstvo turizma potpisali su ugovor o postavljanju tubing staze koja će biti ujedno i jedna od dužih takvih staza u Srbiji , u dužini od 126m. ali  i Mini Zip Line u dužini od 40m . Vrednost ovog projekta je 31,3 miliona dinara od čega ministarstvo izdvaja 26 miliona , a grad preostalih 5,3 miliona dinara. To su atrakcije kakvih nemate svuda , pogotovo tubing staza ne samo za decu već i odrasle“, navodi Blagojević.

Navedene investicije predstavljaju ukupno ulaganje od skoro 50 miliona dinara , a uveliko je u toku obeležavanje lokaliteta Divčibarske legende, panoima od kamena i drveta na 12 lokacija koji opisuju samu  legendu.

„Nismo sedeli skrštenih ruku ni po tom pitanju , uveliko smo pripremali sve neophodne marketinške alate za jednu ozbiljnu promociju Divčibara koja nam predstoji i koja će biti uskoro pompezno najavljena. Kada kažem da smo mnogo toga pripremili tu mislim i na štampu knjige Divčibarske legende u jednom zanimljivom i nesvakidašnjem izgledu, brojne brošure, mape, a snimljeni su i jednočasovni igrani film o legendi i promo filmovi gde moram da kažem da smo uspeli da predstavimo Divčibare kroz sva godišnja doba i sve prelepe mikrolokacije, ali  i zanimljivosti koje postoje na Divčibarama. To je jedan ozbiljan i zahtevan posao na kom su preko godinu dana radili zaista vrhunski stručnjaci“, objašnjava Blagojević i napominje da je sve navedeno neophodno kako bi Divčibare bile proglašene turističkim prostorom i sto bolje kategorisane.

Proglašenje Divčibara turističkim prostorom do sada je bilo neuspešno u nekoliko navrata s početka 2000-tih godina iako je postojalo ozbiljno finansiranje .

„Naravno da je to trebalo učiniti mnogo ranije , ali zašto nije, nije pitanje za mene . Ja ću Vam reći ono što smo mi uradili . A to je da smo završili pripremu ozbiljne i obimne dokumentacije neophodne za takvo proglašenje i kategorizaciju .  Divčibare nisu proglašene turističkim prostorom jer nije ni bilo interesovanja ni infrastrukturnih ulaganja. U Divčibare su sada uloženi milioni i milioni evra u struju, trafo stanicu, vodovod, put, sada i kanalizaciju kojom rešavamo veliki problem , uslediće i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda , a tu je bike staza, tu je pijaca, tu su parkinzi, ulice i pešačke staze koje će tek biti uradjene . Mnogo toga je uradjeno , a  do proglašenja  nas deli izlazak stručnih lica iz ministarstva turizma koje očekujemo u narednim danima“, zaključuje Blagojević.

19 comments on “Uskoro realizacija novih projekata na Divčibarama

  1. Ronin

    Divcibare su za ponos. Nisam isao neko vreme, iz raznih razloga, moram da skoknem cim malo nadjem vremena, da vidim kako sve to sad izgleda, jer se puno radi i gradi, svaki put kad odem vidim nesto novo.

    Reply
    1. Istina

      Ботићу, ниси ишао јер немаш пара. Живиш као роб.

      Reply
    2. Bekovska

      Ne moraš druže ići, ostani u buretu i slušaj hvalospeve o napretku Divčibara i Valjeva, dovoljno ti je to.

      Reply
  2. Valjevac

    Ne postoji drzavna firma u Valjevu koju ste vise sabotirali od Turističke organizacije, cak ni u tekstu niste nazvali kako treba vec TO, sramota.

    Reply
    1. Cale

      Da li će biti baš tako. Pa baš ta TO sabotira sve što ima veze sa Gradom i gura gde stigne privatne firme i koje kakva udruženja. Ako se ide u Trebinje ili Banja Luku, Bugarsku ili na neki sajam u Regionu – vode se… Al o tom – po tom…

      Reply
      1. Valjevac

        Ahaha mnogo ti slušaš te iz grada kojima smeta žena jer se ne ugrađuje i ne tali sa njima. Sva ta gospoda za 4 godine vlasti pokupovala stanove, zgrade, a narod jedva živi. Pa neće žena promovisati Valjevo u Valjevu. Vidi se vaše elementarno znanje nema šta.

        Reply
      2. Srbenda

        Pa vode se zaposleni druže, nećeš valjda tebe da vode ili Slavena koji preprodaje čvarke anaziva se nekim kraljem.

        Reply
  3. Tačno

    Moraju da se namire hitri na grabež biznis klike iz Beograda i Šapca, sram te bilo, gradonačelniče, koji pristaješ da fingiraš vlast,

    Reply
  4. Mićulence

    Platforma ta posmatranje za samo nešto više od 153.000,00 evra! Pa to moze da uradi samo SNS izvođač! Besplatno! Jer toliko samo materijal kosta! Za majčicu srbiju!A moći će i da se sedne!

    Reply
  5. Upravotako

    A šta je sa vodom ovih dana?
    To nikoga ne zanima.
    Infrastruktura je trošak a izgradnja je zarada.

    Reply
  6. Istina

    Е мој општински функционеру. Износите неистине и само перете паре по Дивчибарама које сте претворили у неко насеље као у Индији. Рупе, прашина, смеће по Дивчибара је прво препознатљиво када се дође на ту јадну дестинацију.
    О каквој води причате када Дивчибаре немају пијаћу воду. Па Тито би довео до сада воду са акумулације Ровни. Каква је то туристичка дестинација без пијаће воде? Зашто лажете народ?
    Канализација, па Дивчибаре смрде и даље. Смрди центар тако код цркве где сте богутанима дали да исеку најздравију четинарску шуму…Уништили сте срце Дивчибара и зато се све суши и вене…
    Улице, прекопане, канали незатрпани, богутани разни оставили започете објекте који зјапе као неке аветиње. И је ли то лепо за туристе ти погледи на незавршене објекте, на смеће, на цурење фекалија доле испод стазе из оног хотела изнад цркве где се деца играју…
    Све радите наопако јер немате интелектуалног знања како и шта треба прво радити.
    Све што наводите треба, али не требају прво летећи такси док пола Србије грца без канализације…

    Reply
  7. Stari Divcibarac.

    Prvo i osnovno sta treba voda i kanalizacija.Morate da pitate ako neznate sta treba uraditi da bi planina zaživela.

    Reply
  8. Анонимни

    Ne sećam se da je kanalizacija urađena na Divčibarama tako da ne znam o čemu čovek priča!
    A da liči skoro na Kaluđericu, još uvek nije stiglo dotle, ali se teži ka tome tako da se plašim za borove šume i mikroklimu jer seku na svakom ćošku potpuno nekontrolisano.

    Reply
  9. Rade

    pričate o raznim projektima a vode za piće nema a takođe ni apoteka.Molim vas budite malo realniji

    Reply
  10. sin anarhije

    Divcibare , PITOME I TIHE , HA HA HA , nikad gore nisu izgledale , cak ni u onim najcrnjim vremenima, prosto zalim nekoga sa strane kad tamo dodje na odmor, ne znajuci sta pruzaju neke druge srpske planine i to za manje pare , nazalost vecina se informise putem kurira i blica , pa sta ocekivati ….

    Reply
  11. Rade

    Da li je neko iz Opstine Valjevo obisao Divcibare.
    Kazete uradjeni putevi i pesacke staze.Krenite od odbenzinske pumpe prema ski stazi.Na par kilometara nema pesacke staze.Pesaci i puno dece idu putem,automobili i kvadovi vioze sumanutom brzinom i pitanje da li ce neko da nastrada, nema policije da kontrolise bahate viozace. Tim putem svakodnevno prolaze u velikim grupama mala deca,sa po 2-3 vaspitaca,Pored puta zaraslo sve u korovu i sibju, koje niko ne kosi i pesaci nemaju gde da se sklone kad naidju vozila i kvadovi koji divljaju. Puno prasine i rupetina koje su ostale kad su kopalli put da postave cevi i kablovi, koje niko nije popravio godinu dana.Nema isvetljenja do ski staze.Zapoceta gradnja Niko nista ne radi , sve zapusteno, gradjevinski materijal rabacin dizalice….Da li gradjevinska inspekcija nesto radi. Idite da vidite rupetinu kod Pepe od metar u precniku na sred puta i ceka se da neko nastrada. Otpaci,smece svuda razpacani, niko ne cisti i taki dalje……Ovakve lepote i prirode retko gde ima,ali sta vredi kad javsluk caruje.Steta!
    Nadam se da ce neko od nadleznih bar procitati ove komentare i mozda nesto preduzeti.

    Reply
  12. Mira Rakic

    Nije baš tako crno. još uvek ima prostors za šetnju u netaknutoj prirodi, ali u samom mestu, gradnja novih objekata, koji ne pripadaju ovom ambijentu, je uzela toliko maha, da je to sramotno.
    Medju tim strašilima od novih zdanja, prednjače zgrade koje su nazvane „Pahuljice“, a koje su pravo ruglo.
    Sa druge strane, hiljade stabala prelepih četinara su posečene bez milosti.
    Pitam se i šta je sa onim „ukletim gradom“ koji je zapocela kompanija Vujić, u kome se legu zmije, i koji ruži već decenijama ovu divnu prirodu?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.