Zbog odavanja vojne tajne „pala“ trojica „Krušikovaca“

Trojica inženjera, osumnjičena da su u dužem vremenskom periodu stranoj državi odavala vojne i druge poverljive tajne iz valjevskog „Krušika“, privedena su u akciji BIA, Vojnobezbednosne agencije, MUP-a Srbije i Višeg javnog tužilaštva u Valjevu, prenosi RTS.

Kako RTS saznaje, među privedenima su jedan bivši i dva honorarno angažovana inženjera Holding kompanija “Krušik”, koji su praćeni tokom dužeg vremenskog peroda.

Inženjeri su, kako navodi RTS, privedeni jer postoje osnovi sumnje da su u toku 2024. kontinuirano ostvarivali kontakte sa državljanima Severne Makedonije, zaposlenima u kompaniji „ATS Group“, na čijem je čelu Š. D.

RTS piše da je ovaj makedonski biznismen u akciji BIA, VBA i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, 11. novembra 2019. godine bio uhapšen sa penzionisanim inženjerom u PD „Prvi partizan” a.d. iz Užica i još dvojicom inženjera u tom privrednom društvu, zbog sumnje da je kao vlasnik PD „ATS Group“ iz Skoplja” preko penzionisanog inženjera u PD „Prvi Partizan“ dolazio u posed poslovno-tehničke dokumentacije i podataka koji se odnose na tehnologiju izrade pojedinih mašina, odnosno na tehnologiju izrade oružja i municije, a koju je razvilo PD „Prvi Partizan“.

Međutim, posle samo mesec dana Š.D. je pušten uz jemstvo od 200.000 evra da se brani sa slobode. Postupajući tužilac odbacio je krivičnu prijavu protiv njega, nakon što je 21. januara 2021. godine na ime oportuniteta uplatio 29.393.925 dinara. Makedonski biznismen je tako oslobođen sumnje za krivično delo davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, prenosi RTS.

Inače, prema naši  nezvaničnim saznanjima, u današnjoj akciji u “Krušiku” uhapšeni su bivši inženjer fabrike D.M. (63), te D.L. (64) i M.O. (37), koji je honorarno angažovan u valjevskoj vojnoj fabrici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.