AKŠ: Policijska uprava Valjevo zloupotrebila ovlašćenja

Advokatska komora Šapca izdala je saopštenje za javnost povodom hapšenja advokata Branka Ivkovića iz Valjeva. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Dana 13.08.2024. godine, Upravni odbor Advokatske komore Šapca je na vanrednoj sednici, održanoj povodom nezakonitog hapšenja advokata Branka Ivkovića iz Valjeva, odlučio da se izjasni o samom događaju tako što OSUĐUJE i kao protivzakonito i neprihvatljivo ocenjuje postupanje Policijske uprave Valjevo- Odeljenja kriminalističke policije, koje se sastoji u flagrantnoj zloupotrbi jednog od ovlašćenja policije propisanog u članu 291 Zakonika o krivičnom postupku.

Navedenom odredbom predviđeno je: „ Policija može neko lice uhapsiti ako postoji razlog za određivanje pritvora (član 211), ali je dužna da takvo lice bez odlaganja sprovede nadležnom javnom tužiocu. Prilikom dovođenja, policija će javnom tužiocu predati izveštaj o razlozima i o vremenu hapšenja. Uhapšeni mora biti poučen o pravima iz člana 69 stav 1 ovoga zakona.“

Dana 11.08.2024. godine ova mera i ovo ovlašćenje policije je primenjeno prema našem kolegi Branku Ivkoviću, pri čemu okolnosti slučaja nisu bile takve da je postojao i jedan razlog za određivanje pritvora iz člana 211 Zakonika o krivičnom postupku, jer se kolega Ivković nije krio i uvek se mogla utvrditi njegova istovetnost, niti je očigledno izbegavao da se pojavi pred organima predistražnog postupka, niti su postojale bilo kakve okolnosti koje bi ukazivale na postojanje opasnosti od bekstva. U slučaju kolege Ivkovića nisu postojale ni okolnosti koje bi ukazivale da će uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovali dokaze ili tragove krivičnog dela, niti su postojale osobite okolnosti koje bi ukazivale da će ometati postupak uticanjem na svedoke, saučesnike ili prikrivače. Takođe, nisu postojale ni okolnosti koje bi ukazivale da će kolega Ivković u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ili dovršiti pokušano krivično delo ili učiniti krivično delo kojim preti. Takođe se ukazuje da kolegi Ivkoviću na teret nije stavljeno krivično delo za koje je zakonom propisana kazna zatvora preko 10 godina, odnosno kazna zatvora preko 5 godina za krivično delo sa elementima nasillja, niti je presudom prvostepenog suda kolegi Ivkoviću izrečena kazna zatvora od 5 godina ili teka, a da su pri tome način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođennje krivičnog postupka.

Kolegi Ivkoviću se krivičnom prijavom na teret stavlja navodno postojanje osnova sumnje da je učinio krivično delomšlivanje panike i čereda iz člana 343 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivično zakonika, pri čemu se ukazuje da je povodom svega ovoga dana 11.08.2024. godine advokat Branko Ivković pozvan u prostorije Policijske uprave u Valjevu radi pribavljanja informacija od građana. Po tom pozivu kolega Ivković se odazvao i u svojstvu građanina dao izjavu, nakon kog postupka mu je omogućeno da napusti prostorije PU u Valjevu. Nakon svega ovoga, istoga dana je kolega Ivković od strane pripadnika PU u Valjevu u 16.45 časova lišen slobode jer je prema njemu primenjeno ovlašćenje policije iz napred navedene odredbe sadržane u propisu člana 291 Zakonika o krivičnom postupku.

Advokat Branko Ivković je prilikom hapšenja zahtevao da o svemu bude obaveštena AK Šapca na osnovu čega je i došlo do reakcije Advokatske komore Šapca, jer su se po ovlašćenju predsednika AK Šapca, predstavnici Upravnog odbora odazvali i otišli u prostorije Osnovnog javnog tužilaštva u Valjevu u 19.40 časova gde je od strane članova UO AK Šapca dežurnom javnom tužiocu kao i vršiocu funkcije glavnog javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu ukazano na nepostojanje bilo kakvog zakonskog osnova za primenu policijskog ovlašćenja-hapšenja u konkretnom slučaju.

Na ovaj način je od strane AK Šapca, u datim okolnostima učinjeno sve kako bi se kolegi Ivkoviću omogućilю pravo da se od navoda krivične prijave brani sa slobode.

Nakon saslušanja koje je okončano oko 21 čas, dežurni javni tužilac je odlučio da advokata Branka Ivkovića pusti da se brani sa slobode jer nije našao da postoje razlozi za podnošenje predloga za određivanje pritvora.

S obzirom da su ovlašćenja policije i ovlašćenja javnog tužioca u Zakoniku o krivičnom postupku veoma precizno definisana, te da su veoma precizno definisani uslovi pod kojima se određeno lice može uhapsiti, a kako u konkretnom slučaju ti uslovi nisu postojali. Advokatska komora Šapca smatra da ovakvo postupanje organa predistražnog postupka predstavlja najpre pretnju svim advokatima, članovima. AK Šapca, ali i drugu pretnju koja je daleko opasnija od pretnje svakom advokatu, a radi se o pretnji da upravna vlast na nezakonit način preuzima ovlašćenja koja po Ustavu RS i zakonima ove zemlje isključivo pripadaju javnom tužiocu, a radi se o rukovođenju predistražnim i istražnim postupkom.

Jedini organ koji je ovlašćen da rukovodi postupkom gonjenja jeste upravo javni tužilac, a policija u tom smislu niti može, niti sme imati bilo kakvog uticaja.

AK Šapca ovim saopštenjem ne želi niti da ulazi u dalji tok postupka prema kolegi Ivkoviću, jer se ovaj postupak bez ikakavih problema može sprovesti u redovnoj proceduri bez primene prinudnih mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog, što jasno ukazuje i ponašanje kolege Ivkovića pre nego što je primenjeno hapšenje, pa je više nego jasno da je celokupan postupak hapšenja za cilj imao zastrašivanje, što svakako nije postignuto, jer će u svakoj ovakvoj ili sličnoj situaciji, kada se hapšenje kao policijsko ovlašćenje zloupotrebljava, Advokatska komora Šapca reagovati ne samo na način kako je postupila u slučaju kolege Ivkovića, već će koristiti i sva druga zakonom predviđena sredstva za zaštitu profesionalnog i ličnog integriteta advokata, uključujući u to i obustavu rada.

AK Šapca poziva sve advokate, članove ove komore da pokažu solidarnost sa kolegom Ivkovićem, ali i sa svakim drugim advokatom koji ubuduće bude imao ovakve probleme zbog svog profesionalnog, društvenog ili političkog delovanja.

Podsećamo da je advokatura slobodna profesija zasnovana na Ustavu Republike Srbije i zakonima, te da svaki advokat ima pravo da slobodno deluje u okviru Ustava i zakona, kao što i državni organi imaju pravo da primenjuju zakonom predviđena ovlašćenja, ali na osnovu uslova koji su predviđeni zakonom. U konkretnom slučaju je od strane PU u Valjevu upravo zloupotrebljeno ovlašćenje radi postizanja određenih političkih ciljeva i mora se reći pije primenjeno u cilju suzbijanja kriminaliteta, već isključivo u cilju zastrašivanja. Ovakvim postupanjem postavio bi se veoma opasan presedan da se pretnjama hapšenjem, bez zakonskog osnova, eventualno utiče i na profesionalno obavljanje advokatske delatnosti i u onim uslovima kada bi upravna Vlast za tako nešto imala interese.

Na ovaj način AK Šapca želi za skrene pažnju i Advokatskoj komori Srbije i svim ostalim područnim komorama da postoji opasnost da upravna vlast otvoreno rukovodi drugom granom vlasti. Ova činjenica je opasna za svako društvo i može imati. ukoliko se ne spreči, teške posledice i to ne samo po advokaturu, već i po građane.

Advokatska komora Šapca „

3 comments on “AKŠ: Policijska uprava Valjevo zloupotrebila ovlašćenja

  1. Valjevac

    Kriminal ovoliki je moguć samo zbog lošeg rada policije i BiA. Oni služe da zastrašuju narod da pali svetla na 42°C vezuje pojaseve i slična ispiranja mozga. Izdaja naroda je od strane institucija je ogromna.

    Reply
  2. sin anarhije

    PU Valjevo tehnicki ne postoji , imaju manjak ljudstva u svim sektorima a to znam iz prve ruke upravo iz pomenute uprave , postali su instrument vlasti , selektiraju ljude , poznanike i rodjake iz sela ne diramo a ove BMW – ovce ne daj Boze , niko im vise nista ne veruje niti ih zarezuje za bilo sta , sami su krivi …. alkohol , droga po gradu se sire kao pecurke posle kise . … serija JUZNI VETAR ih je opisala iz prve ruke , ceo taj truli sistem ….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.