Deficit majstora u Srbiji

      1 коментар на Deficit majstora u Srbiji

Najtraženije oblasti zapošljavanja i dalje su trgovina i prodaja, mašinstvo, IT, administracija i ugostiteljstvo, što odražava konstantnu potražnju za radnicima u ovim sektorima, objavio je podatak Poslovi Infostud. Deficitarna zanimanja vodoinstalateri, automehaničari…

foto:pixabay

Među najtraženijim zanimanjima tokom prvih sedam meseci izdvajaju se pozicije poput magacionera, vozača, administrativnih radnika, radnika u proizvodnji, konobara, komercijalista, higijeničara i telefonskih operatera. Prosečne zarade za ove pozicije variraju u zavisnosti od vrste posla. Tako su vozači zarađivali u proseku platu od 102.000 dinara mesečno, telefonski operateri 103.000 dinara, dok su komercijalisti, sa zaradom od 118.000 dinara, imali najviše prosečne plate među najtraženijim zanimanjima. Administrativnim radnicima su poslodavci prosečno nudili 85.000 dinara, radnicima u proizvodnji 76.000 dinara, dok je konobarima bilo ponuđeno u proseku 66.000 dinara. Magacioneri su zarađivali 80.000 dinara mesečno, a higijeničari 63.000 dinara mesečno.

Međutim, tržište rada suočava se sa ozbiljnim deficitom radne snage u zanatskim i nižekvalifikovanim sektorima, gde je potražnja daleko veća od ponude. Po Infostudovim podacima, vodoinstalateri, sa platom od 125.000 dinara mesečno, predvode listu deficitarnih zanimanja po visini prosečne zarade. Sledi ih automehaničari sa zaradom od 115.000 dinara, dok frizeri zarađuju prosečno 93.000 dinara. Pekari, sa prosečnom platom od 89.000 dinara, i mesari sa 76.000 dinara, takođe su među traženim zanimanjima gde postoji manjak kandidata, navodi Infostud.

1 comment on “Deficit majstora u Srbiji

  1. sin anarhije

    OVO JE DRZAVA PRAVNIKA I EKONOMISTA , A VUCIC NAS VODI KA SVEMIRSKIM VISINAMA, TAMO TI TZV MAJSTORI NE TREBAJU ….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.