Inicijativa za sanaciju i rekultivaciju napuštenih rudnika i kamenoloma

Nakon objavljivanja fotografije napuštenog rudnika na Bobiji na društvenim mrežama osvanula je i inicijativa za moratorijum na sva nova odobrenja za eksploataciju mineralnih sirovina dok se ne saniraju napušteni rudnici i napušteni kamenolomi.

Bobija se nalazi izmedju Sokolskih planina, Jablanika, Medvednika i kanjona Trešnjice. Najviši vrh je Tornička Bobija sa 1272 mnv.Na ovoj planini svojevremeno je postojao rudnik barita. Barit (BaSO4) je mineral koji se sastoji od barijum sulfata. Generalno, barit je bele boje ili bezbojan i osnovni izvor barijuma. Ipak u zavisnosti od primesa može biti i drugih boja.

Ekološko šumarska organizacija, Gljivarsko udruženje , Udruženje domaćina , Društvo za proučavanje lekovitog bilja , pokrenuli su inicijativu za uspostavljanje moratorijuma na sva nova odobrenja za eksploataciju mineralnih sirovina u Srbiji dok se ne rekultivišu napušteni rudnici i kamenolomi.

Pokretači inicijative pozivaju se na Zakon o rudarstvu , napušteni rudnici, član 146 kojim je predvidjeno da se rekultivacija i sanacija napuštenih rudnika izvršava o trošku države . Shodno članu 153 , pomenutog zakona , nosilac eksploatacije je dužan da po završetku eksploatacije , a najkasnije u roku od godinu dana izvrši rekultivaciju zemljišta.

Meštani Ljubovije tvrde da se u ovom rudniku već odavno ništa ne kopa, a da je samo rudarenje započeto još pre Drugog svetskog rata . Potom je rudnik bio deo Trepčinih rudnika da bi na kraju preduzeće koje je upravljalo rudnikom bilo privatizovano. Kako nalazimo u Agenciji za privredne registre preduzeće koje je registrovano  9.6.2004. godine. za eksploataciju ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala  je Bobija doo koja je aktivna .

 

 

 

3 comments on “Inicijativa za sanaciju i rekultivaciju napuštenih rudnika i kamenoloma

  1. Istina

    Туга, па у овој држави се не зна ко шта ради? Нема одговорности. Један човек не може све да постигне, треба га разумети…
    Да ли ми заслужујемо државу обзиром како с односимо према природи, а поготову према радничкој класи која је дошла на ивицу беде…

    Reply
    1. Здрав разум

      Туга је што се зна шта се у држави ради, и што када нешто постане економски неинтересантно, оставља се да пропада. Тај „један“ којег треба да разумемо лаже пет сати дневно по свим медијима, чак и то да ми не заслужујемо државу (коју он при том крчми) у шта многи заслепљени заиста и верују.

      НЕЋЕ КОПАТИ!

      Reply
  2. Milan

    tomiceva demagogija,zasto si godinama cutao o napustenom rudniku barita na Bobiji,a ***,godpoda iz Srbija suma sa sve Tomicem,ste gazdovali sumama na Bobiji. *** odvojite pare iz Srbija suma,pa pokazite primerom rekultivisite napusteni rudnik na Bobiji.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.