Ivković pušten na slobodu i poručio – „rudnika neće biti“

Advokat Branko Ivković, predsednik Valjevskog pokreta otpora, pušten je posle višečasovnog saslušanja u Osnovnom tužilaštvu u Valjevu da se brani sa slobode. Tužilac ga tereti za krivično delo izazivanje panike i nereda.

Podsećamo, Ivković je danas u dva navrata imao „susrete“ sa predstavnicima zakona. Najpre u policiji na informativnom razgovoru, a potom večeras i u Osnovnom tužilaštvu, u koje je priveden zbog sumnje da je počinio krivično delo iz oblasti javnog reda i mira, odnosno, izazivanje panike i nereda. Povod je bilo to što je predsednik VPO danas na svom Fejsbuk profilu podelio ne svoju, nego objavu iz jedne od valjevskih grupa na ovoj društvenoj mreži u kojoj se, u sklopu protesta protiv iskopavanja litijuma širom Srbije, građani pozivaju na blokadu pruge Beograd-Bar u Valjevu. Ivković, kao i njegovi saborci iz VPO, izjasnili su se da nisu organizatori te najavljene blokade koja nije ni održana.

Nakon infromacije da je priveden na saslušanje, ispred tužilaštva se okupio veliki broj građana koji su Ivkoviću pružili podršku, kao i njegovih kolega iz Advokatske komore Šapca i Valjeva. Advokat Sreten Đorđević, nakon što je Ivković pušten da se brani sa slobode u redovnom postupku, izjavio je da „elemenata krivčnog dela za koje se tereti nema“ i poručio „da u odbrani Branka Ivkovića svi treba da budemo kao jedan“.

Sam Ivković je potvrdio da mu je na teret stavljeno da je „izazvao paniku i uznemirenje građana širenjem lažnih objava na Fejsbuku“. Na novinarsko pitanje da je postupak protiv njega pokrenut na osnovu prijave sedam građana, Ivković je odgovorio da su „te prijave kao ispod jednog čekića“.

„Neki su naveli da su dobili napad panike zbog svojih zdravstvenih problema, neki su se plašili da li će stići na svoj posao i tako, mada u objavi nije navedeno ni vreme ni mesto, ali tako su tvrdili njih sedam. Ne poznajem nikoga od tih ljudi, pošto sam na osnovu zakona imao uvid u krivičnu prijavu protiv mene“, objasnio je Ivković i ponovio da VPO nema nikakve veze sa organizacijom bilo kakve blokade.

„Ovo može da se desi bilo kome od nas, to pokazuju vesti koje pratimo celog dana. Nadam se da ćemo svi biti solidarni i da nećemo odustati, jer mi ne možemo nazad niti imamo gde nazad. Dovedeni smo na rub propasti. Valjevski kraj će nestati. Govorim kao građanin, kao sin, kao brat i kao otac. Mi odavde nećemo otići i to je poruka vlastima. Nema cene koju nećemo platiti i spremni smo za sve. Najmanji je problem što su mene priveli, to je njihova metoda zastrašivanja i oni će nastaviti sa tim. Ali, i mi moramo nastaviti sa našim protestima koji će izgleda morati da budu radikalniji jer kada je čovek u situaciji da se bori za goli život, on nema izbora“, zaključio je Ivković uz poruku – „rudnika neće biti“.

Pošto tužilac nije predložio pritvor, Ivković nastavlja da se brani sa slobode, a tokom postupka treba da budu saslušana lica koja su, kako je rekao, navodno dobila napade panike zbog njegove objave na Fejsbuku.

„Pa da se vidi da li je bitnija panika njih sedam ili panika nas sedam miliona zbog rudnika litijuma“, dodao je predsednik VPO dodajući da nema nikakve zamerke na rad i ponašanje policijskih službenika tokom njegovog privođenja.

4 comments on “Ivković pušten na slobodu i poručio – „rudnika neće biti“

  1. Dragan

    kakav je ovo tuzioc i sud kad pustaju na slobodu ove iz opozicije i samo im daju vetar u ledja

    Reply
  2. Nebitan lik ( po drugi put medju Srbima )

    Da li bi ste bili ljubazni da doticne osobe koje boluju od psihoze panike posaljete na lecenje u ustanovu zatvorenog tipa , gde bi se osecale sigurno, bezbedno pod brigom strucnih licenciranih osoba do momenta izlecenja ili dok ne postojati bilo kakvi , za njih , stresni dogadjaji u Srbiji. Mi se moramo boriti da ta lica mogu u buducnosti zive bez stresa , pa zbog toga drzava treba da ih leci ma koliko to dugo trajalo.
    Covek , zdrav, je nase najvece bogastvo.

    Reply
  3. Bane SNSko

    Jasno..UDBA i SNS hapsi svog čoveka, blokade više nema, protesta nema… Ivkoviću pročitan si od momenta objave audio snimka radnika Bolnice koji ti dao SNS da im rešiš unutrašnje probleme.. Ne veruje tebi više niko

    Reply
  4. Valjevo kod Uba

    Beskrajne blokade i protesti iscrpljuju. Kopanja neće biti makar ne bio održan još ni jedan protest. Mi nismo dužni niti je moguće da dzuzimo na ulicama dok režim ne padne. Sistem zasnovan na bespravlju nelegalnim poslovima i uhapšenima institucijama ne pada tako što izadju gradjani na ulice 3 ili 5 dana. Te lopuze su ustekale pare da imaju još uvek za krizne situacije. Taj režim padne kad iscrpi svoje unutrašnje i spoljne resurse. Ovaj sistem ne liči mnogo na Miloševićev. Liči utoliko što je sistem licnosti čijim prestankom vlasti prestaje ta politika. I zato sve d…uvlake i srebroljupci tog sistema se nadaju da ce biti zaboravljene jer su se krili iza jednih ledja. Ako želimo da režim padne u tom trenutku ne treba da dopustimo da nam sline režima zarad neke date informacije predju na drugu stranu. Kao što je to uradio DOS. Najbolji proizvod službe. Koja je platila najmanju cenu.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.