Jocić: Sve je spremno za početak školske godine

ŠU Valjevo  je pred početak školske godine organizovala sastanak sa svim direktorima škola,  oba okruga . Tema sastanka bile su pripreme za regularan početak školske godine. Načelnica ŠU dr Zorica Jocić izjavila je i da se u brojnim školama izvode radovi kako bi nova školska godina počela bez ometanja.

Što se Predškolskih ustanova tiče, kako je izjavila Jocić , Vlada Srbije ostaje posvećena podršci deci u najranijem periodu razvoja. „U pitanju je instucionalni sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Od 2020. godine u svim predškolskim ustanovama započela je primena nove programske koncepcije pod nazivom „Godine uzleta“ koje u fokusu ima razvoj deteta. Dete je u centru , ali stubovi su i vaspitači, roditelji, vrtići i saradnja sa lokalnim samoupravama“, objasnila je dr Jocić.

Po njenim rečima svi osnovci su upisani u srednje škole onako kako je to programom i bilo predvidjeno. Najveći broj učenika upisao je srednju školu po prvoj želji , ali kako navodi Jocić nijedno dete nije ostalo neupisano. U drugom upisnom roku prijemni je polagalo samo njih troje i oni su upisani po željama.

„Sva odeljenja u školama su popunjena, nešto malo je bilo ostalo u Poljoprivrednoj školi, ali je i to rešeno. Jedini problem koji je postojao je odeljenje informatičara u Valjevskoj gimnaziji gde nije bio dovoljno upisane dece. To je situacija koja je bila evidentna u celoj Srbiji, ne samo u Valjevu. Problem je rešen tako što smo učenicima ponudili da upišu druge smerove koje žele. Imali smo jednog učenika koji je izrazio želju da predje u Tehničku školu iz tog odeljenja i mi smo izašli u susret takvom zahtevu na zadovoljstvo i učenika i roditelja“, kaže dr Jocić.

Nova pravila su da u odeljenju može biti najviše 28 učenika izuzev ukoliko postoji zahtev do 31 učenika o čemu stručno mišljenje daje ŠU, a ministarstvo donosi konačno rešenje. Isto je i sa produženim boravkom gde po zahtevu konačnu reč daje ministarstvo.

„Danas ćemo izuzev sumiranja svih tema onoga što je do sada uradjeno govoriti i o stručnom usavršavanju zaposlenih u školama . Kod nastavnika koji ispune odredjene uslove i podnesu zahtev za napredovanje u zvanje . To napredovanje prati i povećanje zarade . I to pedagoški savetnik 5% veća zarada, zvanje samostalnog pedagoškog savetnika uz niz ispunjenih uslova 7% povećanje zarade, viši pedagoški savetnik 10% i visoki pedagoški savetnik 12% povećanja“, pojasnila je Jocić.

Istovremeno svi oni nastavnici koji nemaju dovoljan fond časova i punu normu mogu se pismeno obratiti školama za popunjavanje nedostajućih sati . Pun fond znači 40 radnih sati sedmično.

„Evidentan je deficit nastavnika  matematike, nastavnika fizike , ali i hemije i sve više i biologije . Imamo situacije da i učitelja nema za zamene i dopune jer veliki broj njih nakon završenih fakulteta odlučuje se da radi u nekim firmama i logično njima se ne isplati da napuštaju sigurno radno mesto radi zamene na 15 ili mesec dana“, kaže Jocić.

U brojnim školama privode se kraju i radovi na uređenju škola .

„Recimo izdvojeno odelje Stubo koje pripada školi u Poćuti, uradjen je krov i završeno parterno uredjenje, u Šestoj školi u Donjoj Bukovici zamenjen deo krova, Prva škola je najavila ulaganja od pola miliona dinara za rekonstrukciju sale. Četvrta škola je navela da su sredili košarkaški teren itd . Radova ima, škole su spremne i čekamo početak školske godine“, zaključila je načelnica ŠU dr Zorica Jocić.

 

3 comments on “Jocić: Sve je spremno za početak školske godine

  1. Role

    Cestitam i neka je sa srecom deci i profesorima i roditeljima. Neka ste svi zivi i zdravi.

    Reply
  2. Samo svoj

    Po koliko posto dobijaju stranački nestručni direktori sto dolaze ko popovi na sastanak u crnim limuzinama

    Reply
  3. Bubamara

    Zasto niste u O. Š. od V do VIII razreda razbili sva odeljenja, da se konačno normalna deca oslobode nasilnika i po kom to zakonu učenik koji je na kraju školske godine imao 1 iz vladanja može neometano da nastavi da uči u drugom odeljenju? Da li je normalno da gradska škola u 1 odeljenju viših razreda ima 15-16 učenika? Da li će ta naša deca, kao i nastavnici nastaviti da trpe torturu i iživljavanje određene dece? Gde je zakon za našu decu, ne šaljemo ih u školu da dobijaju batine, a nadležni u školi žmure na sve to?Za šta će im tereni i ostale stvari kada nemaju udžbenike, zašto od tih silnih sredstava koje imate niste obezbedili besplatne knjige za sve đake?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.