Ministarstvo raspisalo tender za kanalizaciju na Divčibarama

Izgradnja kanalizacione mreže na Divčibarama sve je izvesnija jer je Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo  tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda .

Odluka da se pristupi izradi tehničke dokumentacije za izgradnju (nove) kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) naselja Divčibare, kako se ističe u dokumentaciji, doneta je imajući u vidu da je turistički centar Divčibare jedan od najvažnijih privrednih subjekata ne samo za Kolubarski region već i za čitavu Srbiju i da za rastuću urbanizaciju naselja kao jedan od glavnih izazova predstavlja problem očuvanja životne sredine i prirodnih potencijala, prenosi eKapija.

U okviru ovog projekta plan je da se proširi postojeća kanalizaciona mreža za priključenje i odovođenje postojećih i budućih korisnika na kanalizacioni sistem, da se isprojektuje i izvede novo PPOV uz maksimizaciju njegove efikasnosti i isplativosti, kao i da se uspostavi sistem monitoringa i praćenja parametara rada čitavog sistema.

– Planom generalne regulacije za turistički centar Divčibare, za izgradnju PPOV je predviđen deo katastarske parcele broj 663/1 KO Divčibare u neposrednoj blizini reke Bele Kamenice koja pripada slivu Zapadne Morave i ubraja se u bujične vodotokove sa izrazitom neravnomernošću protoka u toku godine. Projektom je predviđena izgradnja PPOV kapaciteta od 16 500 ES – navedeno je u dokumentaciji.

Član Gradskog veća u prethodnom sazivu Vladimir Blagojević koji je upravo za zaduženje imao razvoj Divčibara početkom godine je najavljujući skore tendere podsetio da je izgradnja kanalizacione mreže ključna za razvoj ove planine .

„Nadamo se da ćemo uskoro imati i izvođača, kada bi sve išlo redovno. Sve zavisi od toka javne nabavke. Ne treba zaboraviti da je predsednik Vučić ovu kanalizaciju obećao kada je bio na Divčibarama i to se evo sada i ostvaruje. Posle struje i vode, kanalizacija je jedan od prioriteta i zaista imamo razloga da budemo zadovoljni najavljenim ulaganjem“, naglasio je tada Blagojević.

EKapija prenosi da postojeća primarna kanalizaciona mreža je, kako se podseća, urađena krajem šezdesetih godina sa ukupnom dužinom oko 3.685 m sa profilima: OK Ø300 – 1190 m, OK Ø250 – 1250 m i OK Ø200 – 1245 m, bez stabilizacije, delimično je potonula, a veliki broj deonica je van funkcije i u ovom momentu predstavlja ozbiljan izvor zagađenja životne sredine.

– Veliki broj objekata nije povezan na kanalizacionu mrežu, već svoje sanitarne otpadne vode sakupljene u septičkoj jami direktno upuštaju u rečni tok Bele Kamenice. Postojeća mreža je neupotrebljiva i predstavlja ozbiljan potencijalni izvor zagađenja prirodne sredine. Sanacija postojećeg stanja predstavljala bi veoma skupo i tehnički neodgovarajuće rešenje – naglašeno je u dokumentaciji.

Podseća se i na to da je postojeće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda izgrađeno u dolini reke Bele Kamenice, ali da nikada od izgradnje nije bilo u funkciji.

– Sam objekat je urušen, a deo neprečišćene kanalizacije odlazi u reku. U tehnološkom pogledu postrojenje je koncipirano po tehnologiji koja više nije aktuelna i koja je u sadašnjem trenutku u potpunosti prevaziđena i ekonomski nerentabilna, a i ne može da funkcioniše pri niskim temperaturama – istaknuto je u dokumentaciji.

Procenjena vrednost nabavke je oko 821 milion dinara bez PDV-a.

Ponude se mogu dostaviti do 13. septembra.

 

 

 

5 comments on “Ministarstvo raspisalo tender za kanalizaciju na Divčibarama

  1. Istina

    Тито радио канализацију са коњима и воловима, а ви данас не можете да урадите када роботи све раде… Нема интелектуалног капацитета код владајућих структура. Овај весели члан већа каже рекао Вучић, обећао Вучић, све се решава… Па драги господине Вучић је председник државе, а не премијер, или неки министар за заштиту животне средине, још горе извођач радова, бизнисмен… Друго, није истина када кажете да је решен проблем воде. Дивчибаре немају пијаћу воду и могу је имати само ако се поново појави Броз.
    Прво, како сте могли дозволити онолику изградњу апартмана без решене канализације? Како сте могли да прихватате пројекте са три приземља и три поткровља, па да ли знате колико је по закону? По закону је сутерен, приземље и поткровље, значи три етаже… Зашто нисте оставили Дивчибаре као викенд насеље, односно само дозвола за изградњу викендица, а завршили конгресни центар за пословне људе? Тако би Дивчибаре, остале Дивчибаре. Горе се не зна часни крст, што наш народ рекао. Исто као што се у Ваљеву не зна ништа око аеро загађења, паркирања…
    Знате ли колико вам је синоћ било непрописно паркираних аутомобила по граду, на мостовима, зеленим површинама, коцкама…? Брука!
    Омладино пакујте се док је време.

    Reply
    1. sin anarhije

      Ono sto je dobro da se omladina i pakuje sve vise , na ulicama su vam sve suvi penzioneri ….

      Reply
  2. Bikar Dragiša

    Naselje sa oko 60 vikend kuća Lučića ograda na Divčibarama pripada Opštini Kosjerić u urbanizmu iste postoji urađena projektna dokumentacija za kanalizacionu i vodovodnu mrežu ( prikaz i na internetu) . No , što se tiče kanalizacije ista ne postoji već su to septičke jame . Takođe nema ni vodovoda te se voda donosi u balonima od Pepe privatnika jer je Valjevo zatvorilo i zaključalo pristup vodi sa obnovljenog izvorišta – ne daju nam vodu. Taj Blagojević iz urbanizma u Valjevu tvrdi da su sredstva EU namenjena samo za Valjevsku opštinu a ne za druge opštine konkretno Kosjerićki deo Divčibara. Na Lučića ogradi postoje dva izvora na dubini od oko sedam metara ali nema sredstava da se izvrši bušenje i otvaranje istih ( dužni metar bušenja iznosi 60 evra).

    Reply
  3. sin anarhije

    Nema od toga nista , nastavak ispiranja mozga najprostijim slojevima drustva … Srbija je inace po svim vrstama infrastrukture u zadnje 4 u Evropi …

    Reply
  4. zorica

    Kako vas nije sramota da Vučić treba da vi kaže da Divčibarama treba kanalizacija, voda, struja. Pa za ša vi primate plate? Sve što je napisao“ istina“ je živa istina. Samo da dodam ,apoteku, rad zd.stanice i drugo. Ali najgori je divlji urbanizam šestospratne zgrade sa parkingom pokrivaju ceo plac.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.