Ministarstvo rudarstva i energetike: Neistinite tvrdnje Dragane Đorđević na protestu u Valjevu

Ministarstvo rudarstva i energetike  demantovalo je danas, kako je saopštilo, neistinite tvrdnje dr Dragane Đorđević na protestu protiv rudarenja litijuma i bora u Valjevu, da Srbija treba da se sačuva od rudnika, niske rudne rente, jeftine radne snage i da su rudnici najpogubniji po životnu sredinu.

„Postavlja se pitanje sa kojim ciljem dr Dragana Đorđević i određeni pojedinci svakodnevno iznose tvrdnje da je rudarstvo pogubno po građane naše zemlje. Rudarstvo je duboko ukorenjeno u istorijsku svest našeg naroda, još od srednjeg veka. Danas je rudarstvo važan oslonac ekonomskog razvoja i energetske sigurnosti Srbije i trenutno je više od 30.000 radnika zaposleno u rudarskoj proizvodnji, dok ovaj sektor izdržava više od 100.000 članova porodica“, saopštilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, plate u rudarskom sektoru su značajno iznad republičkog proseka, što jasno govori u prilog tome da zaposleni u ovom sektoru nikako nisu i ne mogu biti jeftina radna snaga.

„Rudna renta u Srbiji za metalične sirovine nije niska, iako tako pogrešno tvrdi dr Dragana Đorđević. Visina naknade u Republici Srbiji u delu metala je među višim u svetu, iznosi pet odsto od prihoda ili neto prihoda topionice kada postoji dalja prerada, i regulisana je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Između ostalih, možemo se porediti sa razvijenim rudarskim zemaljama kao što su Japan, Australija, Brazil, Rusija, Kina, Indonezija što nije teško utvrditi“, navode iz ministarstva.

Takođe ističu da su iz ministarstva više puta naveli da je put od istraživanja, pronalaska ležišta, njegove verifikacije, a onda i ishodovanja neophodnih dozvola za eksploataciju, višedecenijski i strogo kontrolisan proces od države.

Već u prvom koraku da bi se ishodovalo odobrenje za istraživanje, potrebno je pribaviti uslove Zavoda za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tim uslovima se definišu ograničenja pod kojim se mogu vršiti istraživanja i uopšte da li se mogu vršiti.

Ako višegodišnja istraživanja rezultiraju pronalaskom ležišta, sprovodi se postupak verifikacije rezervi mineralnih sirovina.

Ukoliko se investitor odluči za ishodovanje neophodnih odobrenja za vršenje eksploatacije, potrebno je da izradi investiciono-tehničku dokumentaciju i pribavi čitav niz mišljenja i uslova, kao i saglasnosti drugih republičkih organa, a pre svega onih koji se odnose na zaštitu životne sredine, vodoprivrede, u pogledu usaglašenosti sa prostorno planskom dokumentacijom, protiv požarne zaštite, kulturnog nasleđa i drugo.

Tek nakon obrade prethodno navedne dokumentacije i akata, i ukoliko su ispunjeni svi uslovi može se odobriti vršenje eksploatacije.

„Postavlja se pitanje zbog čega dr Dragana Đorđević, kao ‘najstručnija’  među učesnicima protesta, iznosi paušalne i neistinite tvrdnje protiv projekta Jadar, ako je već poznato da je radila godinu dana u Ministarstvu rudarstva i energetike na temi litijuma. Zašto tada nije nešto rekla ili izmenila i zašto tada nije pokušala da poboljša projekat, ako je uvidela neke nedostatke“, zapitlo je ministarvo.

Kako je navedeno, toliko o njenom profesionalizmu i integritetu.

„Čak su profesori Mašinskog i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu predali dopis naučnom časopisu Nature – Scientific Reports u kome traže ispravku ili povlačenje rada Uticaj istraživačkih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji dr Dragane Đorđević i saradnika zbog velikog broja nedostataka, nedosledno primenjene naučne metodologije i manipulacija činjenicama i referencama na osnovu kojih autori izvlače pogrešne i naučno neutemeljene zaključke“, navodi se u saopštenju.

Takođe ministarstvo ukazuje da je jedna od najočitijih stvari koja se u radu pogrešno navodi jeste da površina koju bi projekat zauzeo iznosi između 2.031 i 2.431 hektara.

Međutim, javno dostupni podaci pokazuju da centralno područje projekta Jadar s rudnikom i postrojenjem za preradu obuhvata svega 220 hektara, a sa deponijom čvrstog, a ne tečnog otpada u dolini Štavice ukupno 388 hektara, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo rudarstva i energetike još jednom apeluje na sve u javnom prostoru, aktiviste, političare, stručnjake i medije da ne šire neistine o rudarskim aktivnostima.

Politika/Ministarstvo rudarstva i energetike

7 comments on “Ministarstvo rudarstva i energetike: Neistinite tvrdnje Dragane Đorđević na protestu u Valjevu

  1. Predrag Savić

    Jao što što je pametna ova država! I mnogo je dobro što će Zavod za zaštitu prirode žestoko reagovati kada ga neko obavesti o zagadjenim bunarima po Lukavcu, ili, ne daj bože, o zagadjenim potocima po Divčibarama! Oni kad se jave sirotim investitorima se gaće tresu od straha!

    Reply
  2. Dragan

    profesori masinskog fakulteta su rekli da je ekoloski bezbedno da se otvori rudnik i sta sad hoce ovi ekolozi. zena radi u drzavnoj instituciji a protivi se odlukama drzave. pa gde to ima

    Reply
  3. kakva drzava, takva i nauka

    Slagala je ona za neke stvari, al da to prebaci neko iz ove vlasti, koja na svakom koraku laze, podvaljuje i krade, to stvarno ne ide.
    Nije mi samo jasno to pozivanje na naucne radove objavljene u nekakvim naucnim casopisima, nakon svih afera koje su pratili te predatorske casopise. Pre 15ak godina ste imali onu aferu u koju je bilo umesano pola BG univerziteta gde su mnogi strucnjaci na fakultetima, povecavali svoj plasman na nekakvim listama, tako sto su za nekoliko stotina evra objavljivali svoje radove u nekakvim bugarskim i ostalim sumnjivim naucnim casopsima. Neki lik sa FON-a napravio software da se ta prevara lakse prati. Cela sramota veoma brzo gurnuta pod tepih, posto su mnogi nasi fakultetski „strucnjaci“ tome pribegavali. Kad mnogi varaju, onda se lakse sloziti oko toga da se u to ne cacka.
    Skoro ste imali slucaj i onog profesora matematike, koji je najcitiraniji naucnik u Srbiji, nasao se i na mestu predsednika skupstine. A kada se malo zagrebalo, ispostavilo se da uopste nije bas toliki naucnih, i da imamo i jacih, al je zato srgana ogromna kolicina drzavnih para u njega, ne bi li se njegovi radovi objavljivali na sve strane, ne bi li mu se povecala citiranost i slicno.
    Malo je nauke u Srbiji, ali zato imamo mnogo naucnika.

    Reply
  4. Valjevo kod Uba

    Imate sumnju u zdravlje. I nemate sigurnost da je to zdravo. I vi to gurate bez obzira što ne znate da ki je to zdravo. Svi vi koji to radite ste monstrumi. I zato neće biti kopanja dok vi ne budete živeli do rudnika. Sa sve porodicama I decom.Tacka! Nebitno je da li će uopšte biti više mitinga. Nebitno je koliko ćete puta sa bezbedne udaljenosti se ,,boriti za napredak Srbije.“ Neće više niko životom.placati Košare, a vama ne biti ni jezik izlizan od ljubavi za Srbijom. Taj političke gmazove koje vukljate sa sobom od mitinga do mitinga, odnosnon gomila politickih bednika koji su nesposobni i ucenjeni. I zbog toga niko više nije sazaljiv na njih. U vaše vreme Kurti je postigao najviše. Posle Hasima Tacija. Koji se desio u vaše vreme. Kao i Franjo Tudjman. Kao i poseta direktora CIA koju krijete kao zmija noge. Sta vam se desilo? Da je dobar deo naroda rekao da ste to što jeste. Politička grupacija koja ima saveznike od 1920 g. od zla oca i gore majke. Koja nije ni rec rekka za Staljina ni kad je napravio pakt sa Hitlerom i Poljsku podelio. E, vi ste pravni sledbenici te partije. Svi vi. u toj vašoj širokoj koaliciji. I narod vas je prozreo. I to i onaj koji nesto zna o istoriji i onaj koji nista ne zna,ali vas je osetio. Da nemate obraza. Da ne volite nikog osim samog sebe. I da doveka ne možete lagati.

    Reply
  5. мр Предраг М.Вулетић

    др Миломир Станишић професор Небеске механике на Пердју универзитету у САД (његов постдипломац је био и Нил Армстронг који је први ступио на Месец) је послао књигу *О турбученцији* свом пријатељу др Кашанину , математичару а овај му је одговорио писмом:*Мили мој Миломире, узалуд си ти мени послао ову твоју књигу из два разлога-твоје политичке прошлости (Станишић ке био за Монархију) а у Србији памет још није на цени..
    Лини ми се до дана данашњег.

    Reply
  6. Tole

    kakve veze ima mašinski fakultet sa rudnicima,dobro nisu zvali stručnjake sa stomatološkog fakulteta da raspravljaju o štetnosti rudnika!!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.