Odbornici opozicije zatražili podršku gradjana za sednicu-Šta se očekuje?

Pred sutrašnju sednicu Skupštine , društvenim mrežama se deli poziv za skup podrške ispred zgrade Uprave. Dominantno je mišljenje da će sednica biti napeta, a da će dosta toga biti na predsedavajućem Skupštinom.

Na zahtev koalicije Svanuće sutra sa početkom u 10h biće održana sednica gradske Skupštine sa samo jednom tačkom dnevnog reda , donošenje Deklaracije o zabrani rudarenja litijuma na teritoriji grada Valjeva.

Već od početka ove nedelje društvenim mrežama se deli poziv gradjanima da u 10h skupom podrške odbornicima pomenute koalicije iskažu svoje mišljenje o rudarenju litijuma.

Da li će atmosfera na sednici zaista zahtevati podršku ?

Koji sve scenariji mogu biti vidjeni na sednici još po zakazivanju , za Vamediu je objasnio šef odborničke grupe koalicije Svanuće , Željko Trifunović.

„Postoje 3 opcije. Prva, da SNS  učestvuje na sednici i glasa za Deklaraciju. To je najmanje verovatna opcija, ali ujedno i opcija koja bi bila najbolja za Valjevo i za sam SNS u Valjevu. Time bi pokazali da im je stalo do grada i sugrađana. Druga, da se ne pojave na sednici Skupštine grada i tako onemoguće raspravu i glasanje o Deklaraciji. Treća, da se pojave na sednici Skupštine grada, da  u raspravi pokušaju da brane zalaganje svoje stranke da se u Srbiji (i u Valjevu) otvaraju rudnici litijuma i bora i da na kraju glasaju protiv Deklaracije. Naravno postoji i četvrta da daju kvorum ali da ne glasaju. Mi ćemo biti spremni za svaku opciju“, rekao je tada Trifunović.

Koji god scenario da bude vidjen , u jednom se svi akteri slažu ,a  to je da bi sednica mogla da bude vrlo turbulentna .

Nekadašnji sekretar Skupštine Djordje Pavlović, smatra da će najviše zavisiti od predsedavajućeg Skupštinom i njegovog takta za vodjenje sednice .

„Najviše će zavisiti od veštine i takta predsedavajućeg da upravlja dešavanjima. Mislim da kapacitet postoji , znajući koje je personalno rešenje na tom mestu, mislim da ima iskustva i potencijala da se sa tim nosi. S druge strane pitanje je koliko je opozicija pripremljena da se nosi sa predsedavajućim , to zavisi od njihovog znanja i političke sposobnosti . Očekujem da nastupi  budu fajterski“, rekao je Pavlović dodajući da onaj ko ima većinu može izglasati da je zemlja ravna ploča iako znamo da to nije .

Iako se traži podrška gradjana ne treba zaboraviti da će sutra sve biti realno na samim odbornicima i njihovim stavovima. Medju realnim očekivanjima je da se za govornicom jedan po jedan nadju odbornici opozicije koji će svaki iz svog ugla na različite načine opisivati situaciju i nužnost donošenja pomenute Deklaracije .

Gledajući komentare samih gradjana, može se zaključiti da oni smatraju da pomenuta Deklaracija neće biti usvojena. Onda bi se mogli zapitati zašto je opozicija uopšte takav zahtev i podnosila?

Odgovori su, na osnovu parlamentarne prakse, ipak jednostavniji . Opozicija generalno gledano , šta god da se dogodi na sednici ne može mnogo izgubiti . Zašto?

Najpre jer će tema litijuma i rudarenja biti u Skupštini, još jednom će se čuti argumenti i stavovi opozicije . Potom, ukoliko se Deklaracija ne usvoji , opozicija u Valjevu moći će , ali sada argumentovano, da tvrdi da je vlast u Valjevu za rudarenje litijuma što aktivno može koristiti u daljoj opozicionoj borbi.

Stav vladajućeg SNS-a i koalicionih partnera za sada nije poznat pa sve ostaje samo na pretpostavkama koje mogu , ali i ne moraju biti tačne . Neka od očekivanja su da bi jedan od mogućih scenarija mogao biti dolazak na sednicu i stav da se nema na osnovu čega donositi Deklaracija pa i da ne postoji dokumentacioni razlog za donošenje takve Deklaracije. Potom , izvesno bi se mogao čuti i stav da su saglasnosti za istražne radnje svojevremeno dale partije koje su i sada u parlamentu , ali ovoga puta u opoziciji, pa bi opozicioni odbornici morali da odbrane stav svojih prethodnika . Dodatni argument na strani pozicije u ovom slučaju mogao bi biti da nisu nadležni . Tako da ostaje da se vdii kako će opozciija objasniti neka postupanja pa i samu Deklaraciju , s obzirom da ona ne mora biti obavezujuća ni za koga.

Kako god bilo, sednica se približava. A stavovi? Teško.

Koliko će se gradjana odazvati pozivu za skup? Videćemo.

 

 

 

7 comments on “Odbornici opozicije zatražili podršku gradjana za sednicu-Šta se očekuje?

  1. Dragan

    nasi odbornici ce podrzati stav presednika vucica jer da nije njega oni i nebi bili bitni u gradu

    Reply
  2. мр Предраг М.Вулетић

    Као подршка протесту више не користите мобилне у којима су литијум-јонске батерије. или још осложиуе ох као опасан озпад.А ко има електрични аутомобил на литијум јонске батерије,прохласите га уништитељом Србије,А можете позвати и Срђана Миливојевића наводно оснивача Отпора .Њујорк тајмс је писао да је Отпор функционисао захваљујући великом приливу новца из првенствено САД. Само једна од америчких организација ЦИА је за рушење Милошевића одвојила 25 милиона долара. Од тога је Отпор, како кажу, потрошио неколико стотина хиљада долара само у једној годин
    Данијел Карингарт из Међународног републиканског института тврди да им је институт дао 1,8 милиона долара током 2000. године.
    Многи антирежимски а уједно и прозападни покрети, имају слична обележја попут Отпора, па се често сматра да ове организације имају логистичку подршку из истог центра са Запада.Неки студенти који су предводили Отпор су користили српске преводе књига Џина Шарпа о мирном протесту као теоретску базу за своју кампању.*-наводи Википедиа.А можда и Саву Манојловића тј Крени -Промени *Крени.Поктеникорисника донацока Рокфелерове фондације..Само немојте блокирати пругу.Није препоручљиво

    Reply
  3. Dragan

    bravo. nema se sta dodati. ko je protiv litijuma neka prestane da koristi baterije. ko je protiv spaljivanja otpada neka prestane da baca djubre. ko je protiv lozenja uglja i blata neka prestane da koristi struju

    Reply
  4. Milan

    ja koliko znam u Valjevskom sudu je aktivna zabrana za ispitivanja i eksplataciju jadarita.

    Mozda bi neko trebao da kaze opoziciji ovaj podatak? kako bi prestali da glume i obaraju akcije Rio tinta da bi ih kupili jeftijije… i fokusiraju se na prijekte koji kasne, a za koje je Vlada izdala nalog i prebacila novac gradu…

    Reply
  5. Bosko

    Od kopanja nema nista, mnogi ljudi pa i ja to vam garantujemo zivotima ako ima sta vece i vise recite i time ce mo garantovati. Prvo nas pobite odma olaksej te nam muke koje stizu kopanjem prokletog litijuma. Ako diktator zeli da kopa neka saceka malo bice za takve kopanja po poljoprivredi za zatvorenike Srbija ima plodnu zemlju i kopanja po njivama kukuruza i poljoprivredna dobra da, bice. KOPANJE LITIJUMA, N E Ć E! JASNO!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.