Počela sanitarna seča obolelih stabala na Divčibarama

Na Divčibarama počela sanitarna seča šume. U okviru projekta koji realizuju preduzeće Agrorazvoj , Grad Valjevo i razvojni program Ujedinjenih nacija na Divčibarama će nakon sečenja obolelih stabala biti zasadjeno 10 000 sadnica dvogodišnjeg bora.

Preduzeće Agrorazvoj započelo je sanitarnu seču šume na Divčibarama na lokaciji oko ski staze . „U prvom krugu doznačili smo 222 stabla koja su trula , bolesna , a mnoga od njih su već i popadala. Uglavnom su izvor potkornjaka . To je prvi krug , nakon čišćenja terena na ovoj lokaciji dozbačićemo bolesna stabla na drugim mestima“, kaže Djordje Čolić , šumarski inženjer iz preduzeća Agrorazvoj.

Čolić ističe da će nakon uklanjanja svih bolesnih stabala biti započeta sadnja novih. „Aplicirali smo na Konkurs Razvojnog programa Ujedinjenih nacija. Naš projekat se među retkima izdvojio kao primer pošumljavanja i očuvanja biodiverziteta. Ugovor podrazumeva sufinansiranje sadnica i sadnje u odnosu 60:40 Grad/ UNDP. Kupuje se 10000 sadnica dvogodišnjeg crnog bora“, navodi Čolić.

On objašnjava da je lokacija strma, teren vrlo težak za rad . „Ovim počinjemo dugogodišnju borbu za oporavak šuma, za očuvanje šumovitosti, zemljišta, biljnog i životinjskog sveta ovog podneblja. Sve što radimo u narednom periodu po tom pitanju deo je projekta „Zelene oaze“. Moram reći da je UNDP pred nas postavio vrlo visoke zahteve i na nama je da ih ispunimo“, zaključio je Djordje Čolić.

 

10 comments on “Počela sanitarna seča obolelih stabala na Divčibarama

  1. Ronin

    Mislim da Valjevu treba firma ili odeljenje u okviru lokalne samouprave ili neke postojece firme koja ce se baviti posumnjavanjem na teritoriji nase opstine. Sto bi placali vise izvodjace sa strane, kad to mogu nasi ljudi da rade? Drago mi je sto ce na Divcibarama da bude to uradjeno, vec neko vreme pricam da bi tako trebalo, jer je evidentno da se nesto desava sa tim drvecem i da se to mora zameniti i sto pre, da ne kasnimo.

    Reply
  2. Istina

    Где сте били до сад? Знате ли колико је 12 година? Могла је шума да порасте… Посадите и букву на Дивчибарама биће више хладовине.
    Брука, исекосте целу Србију, а сад као да нешто садите…
    Када ћете посадити нешто у центру града, слободно провртите асфалт и бетон и пресадите веће дрвеће, а оне прутиће што садите, то је брука и срамота…

    Reply
      1. Istina

        Сендвичарко, умрећеш са сендвичима, док они једу бифтеке…
        Само пишем истину која мнеге вас боли…

        Reply
    1. Jasna

      Na ski stazi fekalije?!!! Bila sam prošle nedelje, prelepo je. Ja to nisam videla.

      Reply
    1. Nevena

      Ima žičara pa se provozajte. Klupica na ski stazi.😂😂😂😂 Lepo sam se nasmejala

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.