Pokret Sad: Podržavamo narodne proteste, ali je ključ i rešenje u institucijama

Pokret Sad je apsolutno protiv rudarenja litijuma, ne samo na teritoriji Valjeva već i cele Srbije . „Svako dogadjanje mora imati svoje političko ishodište u institucijama države. Naš stav je narodno nezadovoljstvo da, ali usmereno kroz političke organizacije do pravno obavezujućih akata u institucijama“, poručili su iz Pokreta Sad.

Dr Snežana Mijatović smatra da je rudarenje litijuma  pre svega ekološko pitanje pa samim tim i zdravstveno pitanje. „Pored toga je imovinsko, pravno, socijalno , finansijsko, političko pitanje . Pokret Sad apsolutno podržava proteste protiv rudarenja litijuma i bora na terotoriji RS i naravno podržava gradjane koji se javno izjašnjavaju da su protiv toga da se Srbija pretvori u jednu rudarsku deponiju.  M se zalažemo za zdrav život svih nas i budućih generacija “, rekla je na konferenciji za novinare dr Mijatović.

Ona je potom pozvala gradonačelnika , zamenika i članove Veća Grada Valjeva i posebno odbornike pozicije da se jasno i glasno izjasne po ovom pitanju . „Da li su za ili protiv rudarenja i da se ne prave gluvi i nemi kada je u pitanju jedno ovako bitno životno pitanje. Svaki gradjanin ima suverenitet i može se baviti politikom , a ne samo čpolitičari koji su za to plaćeni i zato moram da podsetim naše političare da su oni sluge narodu , a nikako nije obrnuto“, navela je dr Mijatović.

Kako se moglo čuti, pored podrške upućene gradjanima i njihovoj borbi Pokret Sad je izneo i predlog da se pored Deklaracije koja je na dnevnom redu Skupštine u petak, pokrene i inicijativa za izmenu Prostornog plana grada.

„Uz svo poštovanje i nesumljivo slaganje sa predlogom Deklaracije koju je predložila opozicija mi smatramo da su Deklaracije političke izjave i u pravnom smislu nisu obavezujuće čak ni za one koji ih predlažu izuzev moralne obaveze. Zato je naš predlog da se pristupi izmenama Prostornog plana gde bi se unela posebna trečenica da se zabranjuje otvaranje rudnika litijuma i borata na teritoriji grada. Zato je naš poziv i opoziciji u Valjevu da zajedničkim snagama predložimo ili pokrenemo gradjansku inicijativu da se pripremi takav akt i predloži Skupštini. Prostorni plan se jusvaja apsolutnom većinom u Skupštini i tada bismo imali čistu političku situaciju i znali koje za , a ko protiv rudarenja litijuma“, rekao je Djordje Pavlović.

Pavlović je izneo i stav da kako god tekli protesti , svi ti procesi se na kraju moraju završiti u institucijama.

„Kako glod se protesti odvijali i istorijski čak gledano, svaka formalna i neformalna inicijativa svoje ishodište mora imati u institucijama . To praktično znači da ipak neki nadležni organi , kao što su Skupština grada ili Skupštine Srbije, moraju doneti pravno obavezujuće akte za sve koji imaju predloge koji imaju političku sadržinu i konotaciju. Bez političke sadržine tog problema ništa nije moguće . Mi u Pokretu Sad u potpunosti razumemo da su političke organizacije pa i političari na jednom lošem glasu, na žalost ne bez razloga , ali ljudi moraju znati da se nijedan problem ne može rešiti bez političke podrške u institucijama. Zato pozivam i gradjane i organizatore protesta da zajednički radimo , razgovaramo i pomoći ćemo da narodu približimo političke stavove kojima se nezadovoljstvo gradjana iskopavanjem litijuma može artikulisati u i institucije“, rekao je Pavlović.

Na pitanje Vamedie šta je po njegovom mišljenju delotvornije , institucionalno rešenje koje predlaže Svanuće ili pak protesti koje predlaže VPO , Pavlović kaže da svako koristi svoje mogućnosti.

„Koalicija Svanuće je parlamentarna grupacija i ona logično koristi takve mogućnosti , drugi pak organizuju proteste , ali mi predlažemo jedno unapredjeno rešenje kroz izmenu Prostornog plana  jer Deklaracija pravno neće sprečiti nikoga ni u čemu. Legitnimno je i dozvoljeno i jedno i drugo , a šta je delotvornije nije na meni da sudim ,a li kao pravnik smatram da ono što je volja gradjana pokazana na ulici ipak mora završtit kroz političku organizaciju koja će u institucijama zatražiti rešavanje . Bez političke konotacije , koliko god, ja to sve razumem i taj negativan otklon prema političarima , ali moderna društva nisu našla bolji način za rešavanje problema izuzev kroz političke stranke, parlamente , Vlade i Skupštine u kojima se pravno obavezujući akti donose na kraju važe za sve . Zato je naše mišljenje , narodno nezadovoljstvo da , ali usmereno kroz političke organizacije do rešenja u institucijama.“, rekao je Pavlović .

8 comments on “Pokret Sad: Podržavamo narodne proteste, ali je ključ i rešenje u institucijama

  1. Milica

    Niti smrdite,niti mirisete! Takvi su najgori,bacate narod u rebus poput Nestorovica recimo,sto znaci da ste i vi Oskarovi!

    Reply
  2. Miki

    Bilo je dogovoreno da on bude sekretar a ona dobije toliko željeno radno mesto u bolnici i i da bude milina ali su izvisili i sad su ljuti. Hahahahaha

    Reply
  3. Odgovor nepotreban

    A cija si ti, posto ti komentar „mirise“ na neznanje i odise zlobom?

    Reply
  4. Zoran

    Kakvo rešenje institucijama,daxsu institucije dobre,ne bi država bila u haosu,ipsk ste vi socijalisti koji ste sa radijkakskim nacionalistima pravili nacionalsocijalizam, samo vam fali vaš Mein Kampf

    Reply
  5. Dragan

    mogli ste da zivite lepo i da budete u vlasti ali vama zapelo da se pravite pametni i eto vam sad

    Reply
  6. Одушевљени грађанин

    Овима не дозволити да се појаве на протестима.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.