Prvi septembar atak na novčanike roditelja

Prvi septembar nije daleko, a koliko je zaista blizu najbolje znaju roditelji školaraca koji su poprilično i ove godine morali da „odreše“ kesu. U Valjevu učenici od prvog do četvrtog razreda dobijaju besplatne udžbenike.

foto:pixabay

Istini za volju početak školske godine nikada nije bio lak za roditelje jer sa sobom nosi velika izdvajanja iz budžeta . Na prvom mestu ne treba zaboraviti da komplet udžbenika košta do 20 000 dinara , ukoliko je dvoje dece školaraca  u porodici cifra se logično udvostručava. U ovom slučaju dodatni problem roditeljima stvara i činjenica da iako u istoj školi dvoje mališana ne mora koristiti iste udžbenike jer su njihovi nastavnici odabirali različite izdavače . Time se smanjuje mogućnost da drugo dete koristi knjige starijeg brata ili sestre .

Poslednjih godina nastavnici sve više imaju razumevanja za finansijske okolnosti brojnih roditelja pa se dozvoljava i korišćenje drugih udžbenika . Da škole imaju različite zahteve po pitanju udžbenika svedoči i podatak iz Gradske uprave gde je potvrdjeno da pre javne nabavke udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda škole dostavljaju koje izdavače žele. Grad Valjevo ove godine za nabavku udžbenika izdvaja 35 miliona dinara.

Udžbenici, iako najvažniji,  nisu jedino što je potrebno školarcu . Cene rančeva kreću se od 4 pa do 20 000 dinara ukoliko se radi o brendiranim artiklima. Školski pribor se može pazariti po različitim cenama u zavisnosti od toga da li se naručuje onlajn ili se kupuje u knjižarama pa na primer šestar kupljen onlajn na pojedinim stranicama košta 150 dinara dok se u knjižarama cena može kretati i do 800 dinara. Slična je situacija i sa sveskama gde se cene kreću od 35 za onlajn porudžbine do 100 dinara pa i više ukoliko se radi o ukoričenim sveskama , a cena zavisi i od formata.

Značajno više sume izdvojiće roditelji studenata koji nisu na budžetu . Školarine se, naravno, razlikuju i od Univerziteta do Univerziteta i od fakulteta do fakulteta, većina visokoškolskih ustanova omogućava da se ona plati na rate, ali jedno im je zajedničko – datumi za uplatu su približni i prva rata sledi upravo u septembru.

A koliko će ona iznositi opet je varijabilna stvar. Na fakultetima Beogradskog univerziteta školarina se kreće od 66.000 do 300.000 dinara, dok visina školarine na tri Univerziteta u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu varira od 45.000 do skoro 220.000 dinara.

I to je ono što je najpre neophodno . Mnogi roditelji odlučuju se i za novu garderobu svog školaraca što opet može biti dodatna glavobolja i atak na kućni budžet. Bio brend u pitanju ili pak ne , sve ima svoju cenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.