Rekonstrukcija raskrsnice Sindjelićeve i Kneza Mihaila u kružni tok

Grad Valjevo raspisao je javnu nabavku za izradu urbanističkog projekta rekonstrukcije raskrsnice u ulicama Kneza Mihaila , Vitkovićeva , Sinđelićeva i Milovana Glišića u kružnu raskrsnicu. Procenjena vrednost  nabavke 416 000 dinara .

Grad Valjevo je 2013. godine izveo radove na spajanju Sindjelićeve i Ulice Kneza Mihaila. Nova raskrsnica tada je regulisana semaforskom signalizacijom i od tada do danas jedna je od najprometnijih raskrsnica u gradu. U cilju smanjenja aerozagadjenja , ubrzanja saobraćaja još te godine bilo je reči o mogućnosti formiranja kružnog toka . Te pa i u godinama kasnije valjevski urbanisti bili su decidni u tome da ne postoji dovoljno prostora da bi na pomenutom mestu bila uradjena kružna raskrsnica. Nasuprot ovom stavu iznošeni su argumenti da kružni tokovi ne moraju biti ogromni I predimenzionirani I da se oni projektuju ne prema prostornoj površini već prema fluktuaciji vozila.

Ipak stav je ostao nepromenjen. Sada je grad Valjevo raspisao javnu nabavku za izradu urbanističkog projekta raskrsnice koja bi podrazumevala kružni tok. Urbanisgtički projekat trebao bi da da odgovor na pitanje o površinama i mogućnostima . Naručilac , grad Valjevo od potencijalnog izvodjača nabavke zahteva: :

1) pravni i planski osnov;

2) obuhvat urbanističkog projekta;

3) uslove izgradnje (namena, regulacija i nivelacija, pristup lokaciji, način rešenja parkiranja i po potrebi druge specifične uslove);

4) numeričke pokazatelje (površine, indeks izgrađenosti ili indeks zauzetosti, spratnost ili visina, broj parking mesta, procenat zelenih površina i po potrebi druge specifične uslove);

5) način uređenja slobodnih i zelenih površina;

6) način priključenja na infrastrukturnu mrežu;

7) inženjerskogeološke uslove;

8) mere zaštite životne sredine;

9) mere zaštite nepokretnih kulturnih i prirodnih dobara;

10) tehnički opis objekta i po potrebi faznost izgradnje;

11) stepen infrastrukturne i komunalne opremljenosti i druge uslove za formiranje građevinske parcele kada se radi urbanistički projekat za objekte iz člana 76. st. 2. i 3. ovog pravilnika.

Grafički deo urbanističkog projekta sadrži: 1) regulaciono nivelaciono rešenje lokacije;

2) prikaz saobraćajne i komunalne infrastrukture sa priključcima na spoljnu mrežu;

3) idejna arhitektonska rešenja objekata;

4) planiranu parcelaciju.

Sve navedeno jasno ukazuje da sporna površina očito više nije sporna . Iako je ovo samo prvi korak ka rekonstrukciji očito je da u ngrad ide ka tome da u narednim godinama umesto semafora u ovom delu grada imamo kružni tok.

Procenjena vrednost projektovanje rekonstrukcije raskrsnice nešto je iznad 416 000 dinara.

10 comments on “Rekonstrukcija raskrsnice Sindjelićeve i Kneza Mihaila u kružni tok

  1. Istina

    Nema Valjevo intelektualne posobnosti odavno…
    Šta reći o gradu koji se u poslednjih desetak godina pretvorio sav u beton i asfalt. Tolika bahatost u zidanju višespratnica po centru i uništavanje i ono malo zelenih površina je ravno egzodusu. Zidanje zgrada bez dovoljno parking mesta se graniči sa ludilom. Grad više ne može da diše… Zato se broj stanovnika stalno i smanjuje. A o aerozagađenju niko i ne pomišlja za vreme leta.
    Elem, tu je odavno trebao kružni tok. Međutim šta grad misli o prslim ulicama, šahtama, ivičnjacima? Ili još važnije, da li grad misli da zasadi negde po centru neko drvo, ali ne grančica kao na Pećini, nego da presadi višegodišnja drveća i da smanji zagrevanje u gradu?
    Omladino put pod noge…

    Reply
  2. Анонимни

    Добро је ако има довољно простора за кружни ток. У ранијем периоду је било речи о томе да ту нема довољно простора за такву раскрсницу.
    На Белегу, на обилазници, такође треба да се постави кружни ток!

    Reply
    1. Анонимни

      Postoje propisane minimalne vrednosti prečnika centralnog ostrva. Ipak jeste mudrost.

      Reply
  3. Шпанац

    Има да се вртимо у круг. Неће бити скока у 2027.

    Reply
  4. Шпанац

    На Ћатином путу опет нелегални радови, нема табле шта се ради, ко изводи радове само је саобраћај затворен а о томе је грађанство вероватно обавештено?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.