Rudna raspoloživost

      4 коментара на Rudna raspoloživost

Geološki zavod Srbije 2021. godine uradio je dokument  pod nazivom „ Potencijalnost područja teritorije R Srbije sa aspekta mineralnih sirovina“. U ovom dokumentu navode se područja i raspoloživost mineralnih sirovina u Srbiji.

foto: AI

Generalno gledano tek sa pojavim mogućnosti rudarenja litijuma i poslednjim dešavanjima  javnost u Srbiji više je zainteresovana za rudna bogatstva Srbije . U potrazi za preciznijim podacima o tome šta se sve krije ispod zemlje nailazimo na dokument Geološkog zavoda „ Potencijalnost područja teritorije R Srbije sa aspekta mineralnih sirovina“.

U pomenutom dokumentu navodi se više vrsta sirovina. Kada su u pitanju metalične mineralne sirovine,  Kopaonička oblast predstavlja najveće i ekonomski najperspektivnije rudonosno područje Srbije. Po mineralnim resursima, mineragenetskoj složenosti i ekonomskim pokazateljima (ležišta olova i cinka), zauzima vodeće mesto u mineralnoj ekonomiji Srbije. Iz ovih ležišta, sa lokalnim komercijalnim sadržajima zlata i srebra i dr., plemenitih metala, otkopane su do sada najveće količine olovo-cinkovih ruda u R Srbiji. U Kopaoničkoj oblasti nalaze se ležišta olova i cinka (Trepča, Ajvalija, Kišnica, Koporić-Jelakce, Novo Brdo, Kiževak, Sastavci i dr.), antimona (Rajićeva Gora), ležišta gvožđa (Suvo Rudište), mangana-oligonitske i oksidne rude (Trepča, Dražanj, Novo Brdo i dr.), ležišta hroma (Trnava-Milatković). U peridotitskom masivu Veluća nalaze se pojave nikla, kobalta i platine.

U centralnoj Srbiji, Šumadijskom rudnom rejonu lokalizovana su uglavnom polimetalična ležišta olova i cinka, od kojih su najznačajnija Rudnik–Rudnik i Babe Kosmaj. Rudna ležišta, naročito olova i cinka, lokalno žive, kalaja, urana, antimona i dr. grupisani su u nekoliko rudnih polja i više genetskih tipova ležišta (rudno polje Avala-Kosmaj, bukuljsko-brajkovačko polje, rudničko rudno polje, rudno polje Kotlenik, rudno polje Crni vrh. Šumadijskom rudnom rejonu pripadaju i manja ležišta gvožđa, mangana silikatnog nikla, kobalta i dr. Rasipna ležišta kalaja deponovana su u okviru kvartarno aluvijalnih naslaga Cigankulje i dr. Ležišta urana vezana su za rudna polja Bukulja (Paun stena i Cigankulja) i Jelovik (Kamenac-Preturica).

U Šumadijskoj zoni na području Takova nalaze se pojave antimona i žive. Ležišta gvožđa, nikla i hroma nalaze se u Lipovcu. Podrinjski metalogenetski rejon sa ležištima obojenih i crnih metala, zauzima značajno mesto u mineralnoj ekonomiji Srbije. Pored ležišta antimona u zoni BrasinaZajača-Stolice, izdvajaju se skarnovska magnetitska ležišta Boranje (Majdani, Vranovac i Duge njive), hidrotermalna ležišta olova i cinka (Veliki Majdan). U rudnom polju Cera nalaze se rasipna ležišta kalaja i sedimentna ležišta urana (Cer i Iverak). U neogenim sedimentima (Neogeni sedimenti su geološki talozi koji potiču iz neogenskog perioda, koji je deo kenozojske ere i traje od pre oko 23 do 2,6 miliona godina.)  Jadarskog basena otkriveno je ležište litijuma Jadarska Lešnica, kod Loznice.

Resursi uljnih škriljaca deponovani su u nekoliko basena u Srbiji: aleksinački, vranjski, babušnički, kruševački, čačanski, valjevsko-mionički, kosanički i senonski tektonski rov (Knjaževac – Pirot). Uljni škriljci se ne eksploatišu u Srbiji.

6.3. Valjevsko-mionički basen – u valjevsko-mioničkom basenu uljni škriljci otkriveni su na prostoru od 40 km2 , između reka Toplice i Kolubare. Srednji sadržaj kerogena iznosi 12% a prinos ulja oko 6,3%.

4 comments on “Rudna raspoloživost

  1. Dragan

    treba ovo iskoristiti i obogatiti se. svako ima neku zemlju u selu i uz malo srece to moze dobro da se proda za rudnike dok su jos zainteresovani za nas

    Reply
    1. Здрав разум

      То свако, значи вас стотинак…по цену „збогом Србијо“. Језиво, шта ти је продукт комунизма!

      Reply
  2. Новосађанин

    Да ли је неко направио анализу „како смо државно котуптивним монополом на бази ЕУ директива систематски уништили пољопривреду и комплет привреду примарне прераде редсурса“?

    Да ли је нормално увозити месо, млеко, поврће? …и онде, ето, као нам се нека „шанса“ отворила!

    Па на одговорном газдовању рудницима развијамо наше друштво још од доба Винче, а нарочито у средњем веку. А ови сад као паметни што хоће Србију да разоре за ситне проценте и пре свега личне похлепне интересе…да продају и и историју и душу српског народа?

    Reply
    1. Nenad

      svaka čast, tako rezonuje rodoljub i pametan čovek. Ali kome to i kako objasniti

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.