Saopštenje opštine Mionica povodom otkazivanja tribine o rudnicima

„Usled pretnji nasiljem i napadima na učesnike tribina, linčovanja na društvenim mrežama, najave nasilnih upada u Kulturni centar Mionice, tribina „Istina i zablude o rudnicima u Mionici i valjevskom kraju“ se otkazuje zbog bezbednosti sugrađana“, navodi se u saopštenju koje je izdala Opština Mionica.

 

„Organizatori takozvanog „Narodnog protesta“, a koji zapravo predstavlja paravan za političke stranke, pretili su opštinskim službenicima, presretali službena vozila. Cepali su plakate o najavljenoj tribini, pretili građanima i učesnicima, navodi se u saopštenju koje je potpisuje Opština Mionica.

Tribina „Istina i zablude o rudnicima u Mionici i valjevskom kraju“ imala je za cilj da javnom mnjenju ukaže na relevantne činjenice da u Mionici i Kolubarskom okrugu neće biti iskopavanja litijuma, jer se ne može iskopavati nešto čega nema. Stručnjaci su svim žiteljima Mionice želeli da prezentuju činjenice geologa da teritorija opštine Mionica u svom geološkom sastavu nema dovoljne količine litijuma koje bi mogle da se koriste za eksploataciju. Svaka tvrdnja koja se zasniva na drugačijim podacima predstavlja najbrutalniju obmanu, laž i dezinformaciju. Očigledno je da organizatori protesta žele da dezinformacijama ispolitizuju celu stvar i da izazovu incidente.

Opština Mionica je u obavezi da svojim građanima pruži relevatne činjenice i argumente i zato je bila zakazana tribina, koja se otkazuje zbog bezbednosti građana. Opština Mionica ukazuje da je važno da se pitanja rešavaju dijalogom, a ne politizacijom i incidentima, kako to rade organizatori protesta koji su nedavno upadali i u verske objekte. Kulturni centar Mionice predstavlja mesto okupljanja svih Mioničana i najave nasilnih upada, izazivanje i rušenja kulturnih institucija predstavljaju najbrutalniji vid ugrožavanja bezbednosti građana“, navedeno je u u ovom saopštenju.

Iz opštine Mionica apeluju na svoje sugrađane da ne brinu i da nema kopanja rudnika ni u Mionici ni u Kolubarskom okrugu.

„Stručnjaci , inženjeri iz oblasti geologije, kažu da u geološkom sastavu u ovom kraju nema dovoljno niti litijuma niti srodnih ruda. Opština Mionica u obavezi je da informiše javnost istinitim podacima i zato apeluje da se ne šire pogrešne informacije koje mogu izazvati zabrinutost kod građana. Stav opštine Mionica, kao i republičkih organa je nedvosmislen i jasan, a on glasi da rudnika u Mionici i Kolubarskom okrugu neće biti i da građani mogu biti bezbrižni“, poručeno je iz opštine Mionica.

1 comment on “Saopštenje opštine Mionica povodom otkazivanja tribine o rudnicima

  1. Ivan Valjevski

    Pa, što je uopšte organizovana tribina ako nema kopanja litijuma na području opštine Mionica? Pre bih rekao da je organizator (Boban, Ćiša i njma slični) procenili da će biti slabog odziva. Zato svi večeras na miting u Mionicu.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.