Skupština završena- Dnevni red nije usvojen

Skupština grada nije usvojila dnevni red za današnju sednicu pa je sednica Skupštine završena . Predsednik Skupštine Slobodan Gvozdenović informisao odbornike da grad Valjevo nije nadležan za donošenje predloženih odluka .

Iako su za današnju sednicu Skupštine predvidjani razliliti scenariji , dogodio se onaj na koji se možda najmanje računalo, a to je da dnevmi red ne bude usvojen .

Sednica Skupštine zakazana je po zahtevu koalicije Svanuće sa samo jednom tačkom predloženog  dnevnog reda usvajanje Deklaracije o  zabrani istraživanja, eksploatacije i prerade ruda bora i litijuma na teritoriji Grada Valjeva. Sednici je prisustvovalo 44 od 51 odbornika .

Predsednik Skupštine Slobodan Gvozdenović je odbornicima pročitao članove Zakona o rudarstvu i lokalnoj samoupravi  koji ukazuju na to da Grad Valjevo nema nadležnosti za donošenje predložene odluke te da su iste odluke moguće samo od strane Vlade Srbije, nadležnih ministarstava i Narodne skupštine . Gvozdenović je potom odbornike pozvao da se izjasne o predloženom dnevnom redu. Za predloženi dnevni red glasalo je 18 od prisutana 44 odbornika.

Ostali odbornici nisu bili niza ni protiv , ali ni uzdržani već su iskoritili pravo da se ne izjašnjavaju,  pa samim tim dnevni red nije usvojen. Kako nije došlo do usvajanja dnevnog reda , sednica Skupštine je završena.

4 comments on “Skupština završena- Dnevni red nije usvojen

  1. Народе мој

    Догађаји у Скупштини Града Ваљева, где је Декларација о забрани истраживања, експлоатације и прераде руда борита и литијума одбијена, постављају важна питања о политичком интегритету и одговорности у управљању локалним ресурсима. Овај поступак није само политички акт, већ и рефлексија дубљих и комплекснијих механизама који обликују одлуке на локалном нивоу.

    На први поглед, одбијање декларације, која је наметала забрану експлоатације значајних минералних ресурса, изгледа као одраз подела и недостатака у политичком животу града. Подносилац декларације, чије име сада отвара простор за политичке шпекулације, изгледа да је своје мотиве ставио изнад колективних интереса. Изгледа да је стремио политичким поенима, без шире подршке и консензуса свих релевантних актера у политичком животу Ваљева.

    С друге стране, реакција власти, која је одлучила да не укључи декларацију у дневни ред, можда указује на недостатак осетљивости према ставовима и бригама својих суграђана. Та одлука није само политички избор, већ и знак могућег игнорисања јавног мњења и недостатка жеље за правом дебатном разменом идеја.

    Оно што је посебно забрињавајуће јесте утисак да је цео процес можда део унапред изрежираног сценарија, у којем су грађани поново остављени без стварне моћи да утичу на одлуке које директно утичу на њихов живот и окружење. Ако се ово тумачи у контексту претходних догађаја, може се лако приметити да је у питању продубљивање дистанце између власти и грађана, што се може схватити као неповерење и губитак вере у демократске процесе.

    У оваквим околностима, важно је преиспитати улогу и одговорност политичких представника, као и механизме учешћа грађана у одлучивању. Само кроз транспарентност и истински дијалог могу се спречити ситуације у којима јавни интерес постаје жртва личних амбиција или партијских интереса. Садашња ситуација у Ваљеву подсећа нас на значај активног ангажмана свих учесника у политичком животу и потребу за конструктивним дијалогом који ће осигурати да одлуке које се доносе буду у складу с интересима целокупне заједнице.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.