Standardno problemi KK Metalac u avgustu

Dok još vrtimo snimke sa Olimpijskih igara dobro zagrejani za Dream team Srbije, u Valjevu je kao i svakog avgusta do sada aktuelna priča o KK Metalac. Isti problemi ovog leta, dodatno su podgrejani činjenicom da je predsednik kluba Vladan Janković najavio ostavku.

KK Metalac trenutno nema prvi tim s obzirom da su ugovori igračima istekli u aprilu , a mnogi od njih već potvrdjeno neće naredne sezone biti u Metalcu. Za šest dana od danas , tačnije 19. avgusta počinje prelazni rok za igrače , ali ukoliko klub nema rukovodstvo teško da će sve ići glatko.

Predsednik kluba Vladan Janković za sada je , po saznanjima Vamedie , najavio ostavku na pomenuto mesto što bi, ukoliko se i formalno realizuje, značilo da u klubu najpre mora biti održana Skupština, potom izabran UO, izabran trener koji će odlučiti koji igrači će igrati za klub u narednoj sezoni . Sve navedeno trebalo bi da bude poznato do početka prelaznog roka kako bi potom počele i pripreme igrača na terenu .

U prethodnoj sezoni KK Metalac takmičio se u okviru Košarkaške lige Srbije (KLS), a u timu su igrala četiri Valjevca : Teofilović, Janković , ali i juniori  Gnjato i Obućina . Koliko je poznato za sada, Gnjato i Obućina prelaze u druge klubove . KK Metalac prošlu sezonu u KLS gde se takmiči 16 klubova, završio na desetom mestu. Sa završetkom sezone otišao je i trener Srdjan Flajs.

Funkcionisanje jednog KK nije jeftino i postaje sve zahtevnije i skuplje . Najveći deo finansija Metalac inkasira od Grada Valjeva koji je ove godine za funkcionisanje kluba izdvojio više od 20 miliona . Procene dobro upućnih govore da je za komotan rad potrebno još toliko , ali i da bi dodatnih 10 bili odredjena sigurnost . Ipak , Grad Valjevo ne može u potpunosti finansirati klub.

Ne treba zaboraviti da je upravo pre 4 godine klub od „katanca u vratima“ spasao još uvek aktuelni predsednik Janković koji je , kako Vamedia saznaje , u medjuvremenu klub finansirao dodatno što donacijama što u manjoj meri pozajmicama . Ključni podatak stim u vezi jeste da KK Metalac nije vlasništvo  Jankovićeve firme pa samim tim finansiranje iz jednog izvora nije ni realno.

Mnogo toga biće poznatije 19. avgusta, ali ono što je odavno poznato, jeste da je ovom klubu neophodan restart. Odnosno, postavljanje kluba na zdrave osnove, najpre povećanim  angažovanjem oko mladjih kategorija, stvaranjem mogućnosti za sopstvene igračke snage, a potom i ozbiljnim menadžerskim timom koji bi marketinški  privukao svež kapital.

Za sada u javnosti nema tačnih podataka o dugovanjima ovog kluba , ali da dugovanja postoje oko toga se svi slažu. Nerešavanje pomenutih ključnih pitanja Metalac bi pogurao još veće dugove , a iz prakse znamo da su dugovi ranijih godina „išli“ i do 100 miliona dinara.

Kako stvari već dugo vremena stoje sa ovim klubom jasno je da je mnogo kritičara, a vrlo malo onih koji u Valjevu zaista žele da se bave ovim klubom. Istorija Metalca svakako je za svaku pohvalu, ali od te istorije u ovom trenutku Metalac nema mnogo . Možda  podsećanje na dane slave može biti neki podstrek, ali ne treba zaboraviti da se od tog vremena mnogo toga promenilo. Na prvom mestu promenili su se ljudi, promenile su se i politike koje jasno ukazuju da su klubovi na lokalu u potpuno drugom planu.

Foto:kkmetalac.org.rs/Sreten Pantelić

3 comments on “Standardno problemi KK Metalac u avgustu

  1. Dragan

    neverujem da ce gradonacelnik lazar kao i miskovic iz veca ali i presednik vucic kao kosarkaski strucnjaci dozvoliti da se metalac ugasi

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.