Sve prisutnije dnevne migracije

U Republici Srbiji ima ukupno 1 048 825 dnevnih migranata, podaci su Zavoda za statistiku.  Oko tri četvrtine dnevnih migranata (75,9%) čine ekonomski aktivna lica koja obavljaju zanimanje, a skoro jednu četvrtinu (24,1%) čine učenici i studenti koji se školuju van mesta stanovanja.

foto:AI

Najčešće kada govorimo o migracijama govorimo o licima koja iz različitih razloga napuštaju mesto boravka . Nasuprot migrantskoj realciji iz Srbije ka inostranstvu u Srbiji su aktivne i dnevne migracije.

Prema popisnoj metodologiji, dnevnim migrantima se smatraju lica koja rade ili se školuju van mesta svog uobičajenog stanovanja, odnosno lica koja žive u jednom a rade/školuju se u drugom naseljenom mestu u Republici Srbiji ili u inostranstvu, pod uslovom da se svakodnevno ili više puta sedmično vraćaju u svoje mesto stanovanja.

Najviše dnevnih migranata živi u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije (31,2%), a najmanje u Beogradskom regionu (20,1%).

Kod ekonomski aktivnih dnevnih migranata (795 779 lica) najzastupljeniji su dnevni migranti koji obavljaju zanimanje u drugom naseljenom mestu u istoj opštini (50,3%), slede lica koja rade u drugoj opštini u okviru iste oblasti (29,4%), zatim oni koji rade u drugoj oblasti (20,0%), dok je udeo lica koja rade u stranoj državi svega 0,4%.

Od ukupno 253 046 učenika i studenata dnevnih migranata najviše je onih koji se školuju u drugom naseljenom mestu u istoj opštini (63%), slede oni koji pohađaju školu u drugoj opštini u okviru iste oblasti (23,7%), a zatim učenici i studenti koji se školuju u drugoj oblasti (12,9%). Udeo lica koja se školuju u stranoj državi je 0,4%.

U kontingent dnevnih migranata uključena su i deca koja pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Kod učenika i studenata dnevnih migranata veći je udeo žena nego muškaraca (51,0% žena,  49,0% muškaraca), podaci su Zavoda za statistiku

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.