Veće usvojilo Plan kvaliteta vazduha

Gradsko veće usvojio je predlog Plana kvaliteta vazduha . Nakon što ga je ministarstvo odobrilo i Veće prihvatilo Plan kvaliteta vazduha naći će se pred odbornicima .

Da ke usvajanje Plana kvalietat vazduha zakonska obaveza podsetio je Aleksandar Lazarević iz odeljena za urbanizam koji je ujedno bio i član  gradske komisije za pripremu predloga.

„Plan nalaže donosiocima odluka da postupaju po njemu , odnosno po predlozima plana . Nakon raspisanog tendera izabran je CIP koji je bio nosilac izrade Plana. Saglasnost na ovaj Plan dalo je ministarstvo zaštite životne sredine“, rekao je Lazarević.

Da je sam proces izrade Plana trajao duže od očekivanog potvrdio je i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković koji je  naglasio da grad za to vreme nije „sedeo skrštenih ruku“.

„U proteklom periodu smo uradili velike stvari, a velike stvari nas očekuju i u narednom periodu. Najpre smo zamenili energent u Toplani, proširili toplovodnu mrežu i priključili neke javne objekte. Grad smo koji je dobio ubedljivo najviše novca u Srbiji za subvencionisanje zamene kotlova na ekološki prihvatljiv energent i subvencije koje se odnose na energetsku efikasnost koja se takođe odnosi na zamenu kotlova i korišćenje toplotnih pumpi i solarnih panela, kao i zamenu termičkog omotača o stolarije.  Odvojili smo najviše novca u Srbiji i konkurisali na svim konkursima koje su raspisivala nadležna ministarstva. Sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine imamo zaista sjajnu saradnju i dva puta je Grad Valjevo dobio najviše novca za zamenu individualnih ložišta. Mnogo prijavljenih građana ukazuje da je visoka svest o potrebi promene energenta“, rekao je Gojković.

Po njegovim rečima kruna svega jeste dovodjenje gasa do Valjeva . „Gas je stigao do Privredne zone,što je i bila prva faza , druga faza je linija gasovoda od Privredne zone do „Gorenja“ i „Krušika“, kao jednog od najvećih zagađivača. Sledi nam gasifikacija grada, jer nam to mnogo znači, s obzirom da Toplana nije pokrila ceo grad i važno nam je da dođemo do svake kuće, kako bi što više građana prešlo na daljinski sistem grejanja, koji je ekološki prihvatljiv i kako bi smanjili aerozagađenje u zimskom periodu. Doneli smo odluke o besplatnim priključcima i podstanicama na Toplanu. To su mere koje smo doneli, kako bi što više podigli svest i omogućili da se što više građana priključi na daljinski sistem grejanja“, obrazložio je važnost usvajanja Plana gradonačelnik Lazar Gojković.

 

 

8 comments on “Veće usvojilo Plan kvaliteta vazduha

  1. Goran

    Toplana i do sada nije bila zagađivač jer je i do sada koristila gas samo ne iz gasovod ali je koristila gas. Toplana i do sada nije bila problem. Znate šta je problem ali se pravite blesavi. Ništa grad neće biti čistiji što sada toplana će koristiti gas. Gas je isti i u upaljaču i u kolima i u gasovodu.

    Reply
  2. Sneža

    Sad kad imamo plan i predsednik će da dođe i obeća puno investicija i imamo da procvetamo!
    Opozicija će da spadne sa 33% na 3% gde im je i mesto. Dobili su toliko jer nismo imali planove, sad ćemo planove da napravimo i uz podršku predsednika i Darka da ih realizujemo.

    Reply
  3. Istina

    E moj Lazare,
    Grad Valjevo nikad neće imati čist vazduh, a u srcu je planina najlepših u Srbiji. Valjevo nije imalo intelektualnog kapaciteta pa se tako zatrpalo zgradama po centru grada, izgradili akumulaciji sa koje niko ne koristi ni kap vode…
    Ne znam o čemu i kakvom vazduhu pričate…
    U Nusicvoj ulici stambena zgrada čeka na podstanicu preko 15 godina. Još tada su ljudi uradili instalacije u stanovima i toplovod došao do podruma, a oni lože i zagađuju centar grada…

    Reply
  4. Valjevqc

    Janko Gagić dir toplane penzioner 67 godina ima prima penziju i platu a vi kupujete parizer i majonez .

    Reply
  5. Miculence

    Svako onaj kome je valjevo u srcu i kome je u srcu nekad bilo kosovo i metohija sa pravom može da kaže da su ove kritike pucnji u Našeg lazara! Ali eto, preživeo je toliko takvih i sličnih atentata! Pa će i ovaj! Samo Napred! Bitno je da imamo Plan! Već ove zime će biti ostvaren! Ako ne bude mi ćemo doneti novi za sledeću zimu! A opozicija ništa ne radi! Niti donosi odluke niti ih sprovodi! Spavaju do podne! Nisu vredni ko Naš lazar pod kojim je valjevo procvetalo! A on se osušio! Od brige za valjevo!Sva sreća pa se to ne vidi jer se ne zna da li je lepši ili pametniji! Za 300 godina nećemo imati gradonacelnika za koga se ne zna da li je uspešniji političar ili sportista! Samo Napred lazare! Ako lazar izadje iz politike ja ću prestati da pišem komentare! Jer ako lazar izadje prsli smo nacisto! Jer lazar ima podršku svih centara moći! I Uba i Beograda! Ub nikad tako nije stajao iza interesa valjeva u prošlosti! A sad stoji! Zato ovi iz opozicije mogu samo da ga mrze i da pricaju da traži podršku jer u svom valjevu ima problema! Pa što oni dosad nisu dobili podršku Uba! I ako treba lazare, ti iz budžeta izdvoje nešto pa kupi od Uba! I od Brograda! Pa i ako nešto predloži koordinator partije! Nek košta! Sto sev oni pre tebe toga nisu setili! Vidiš da si najduže na mestu predsednika Naše opštine! To odma znači da sii najbolji!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.