BK Sputnjik MET organizovao „VALJEVO U SRCU 2024“

U nedelju u blizini porte crkve Svetog apostola Luke u Babinoj Luci održan je ovogodišnji šesti Kup Srbije u planinskom biciklizmu pod nazivom „VALJEVO U SRCU 2024“.

Treću godinu za redom ovu trku organizuje biciklistički klub SPUTNJIK MET, Zavičjno društvo Hadži Ruvim i  biciklistički savez Srbije a sa arhijerejskim blagoslovom episkopa Valjevskog gospodina Isihija i uz pomoć grada Valjeva, UFK Valis, crkvene opštine Brankovina i Društva slepih i slabovidih grada Valjeva.

I ovoga puta organizacija je bila na visokom i  besprekornom nivou.

Svi članovi BK Sputnjik MET su dali veliki doprinos da ovo bude predivna manifestacija i sa mladim i vrednim momcima iz Zavičajnog društva Hadži Ruvim i BSS odlično su pripremili i trasirali stazu koja nimalo nije bila laka za oko 150 učesnika koji su nastupili na ovom kupu Srbije. MTB biciklizam kao sport velikih zahteva u mnogo segmenata, održava se na planinsko-travnatom terenu, a ovogodišnja staza je bila jedna od najzanimljivijih, ali i najtežih u ovogodišnjem Kup takmičenju.

U sportskom pogledu, ponovo je blistala biciklistička škola SPUTNJIK MET čiji su članovi osvojili najviše medalja od svih klubova koji su bili na ovom Kupu. Sa 15 osvojenih odličja od kojih su šest zlatnih, 4 srebrna  i pet bronzane ovaj Valjevski klub je bio najdominantniji i po ostvarenim rezultatima i po broju članova koji su startovali na trci.

Na ovom takmičenju, prvi put u istoriji Valjeva, osvojene su seniorske medalje! Jedan od najboljih srpskih MTB biciklista- Igor Davidov, iako još uvek junior, nastupio je u seniorskoj konkurenciji i hrabro, bez kompromisa se borio sa puno starijim konkurentima. Ciljnu liniju prošao je kao treći, a u istoj trci je njegov klupski drug Petar Simović pokazo veliku borbenost i zasluženom na kraju bio osmi što je doprinelo da se u najjačoj seniorsko konkurenciji osvoji bronzana medalja.

Junior Stefan Davidov je maestralno trijumfovao, sa skoro dva minuta prednosti ispred drugoplasiranog. Tom prilikom je pokazao izuzetnu pripremljenost i dobru formu, potvrdjujući da sa bratom Igorom apsolutno zaslužuje da nosi državni grb i predvodi reprezentaciju naše zemlje. Sjajan debitantski nastup imao je Ognjen Pešić koji je u cilju bio sedmi.

U istoj kategoriji, među ženama, reprezentativka Srbije Nikolija Kulinčević bila je druga.

Blistav, dvostruki trijumf i u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji ostvaren je u trci kadetkinja gde je velika nada srpskog biciklizma Mila Starčević osvojila zlatnu medalju jureći kao prva i u  apsolutnoj kategoriji ispred svih juniorki i seniorki čime je nagovestila ogroman potencijal, veliki talenat i uspešne dane koji tek predstoje.

Sa njom, uz rame bila je njena klupska drugarica Natalija Vasiljević koja je cilju bila druga što je bilo dovoljno za novo timsko zlato za BK Sputnjik MET.

Kod kadeta, Konstantin Dragaš osvojio je sedmo mesto a kod mlađih kadeta ponovo je sjajan utisak ostavio Lazar Angelovski osvajanjem bronzane medalje, dok je njegova vršnjakinja Natalija Kulinčević bila četvrta. Mlada Nevena Lazarević, kojoj je ovo bila prva debitantska trka – imala je neverovatan peh da su joj istovremeno pukla oba kočiona cilindra na bicikli , pa je iscurilo ulje za kočnice zbog čega je morala da odustane.

U trci poletaraca, novi pobednički trijumf ostvario je još jedan mladi takmičari pred kojim je sjajna sportska budućnost – Filip Vukmir je sa preko dva minuta „solo“ vožnjom osvojio zlatnu medalju, dok je Sava Starčević bio treći, Stefan Simović sedmi a Lazar Jelić deveti. Ovi odlični rezultati doneli su biciklističkom klubu Sputnjik MET i ovde osvajanje prvog mesta u ekipnom plasmanu.

I u konkurenciji mlađih poletaraca nastavljen je niz pobeda, pa se Jovan Starčević sa starta odvojio od rivala i besprekorno vozio tri kruga nakon čega je briljantno završio trku na prvom mestu. Luka Simović je bio sedmi, a Petar Damjanović osmi na koji način je osvojena srebrna medalja u timskoj konkurenciji.

U istom uzrastu kod devojčica, nove nade – Jana Dragaš i Jovana Jelić osvojile su treće i četvrto mesto.

U trci početnika – dečaka starosti do devet godina, Toma Starčević se okitio sa srebrnim odličjem, ali je za samo tri sekunde izgubio prvo mesto. Najmlađi učesnik trke Momčilo Vlaisavljević uspeo je da bez silaženja sa svog malog bicikla pređe celu trasu i završi trku na zapaženom desetom mestu.

I ovoga puta pokazalo se da uporan i stručan rad donosi vrhunski rezultat, da organizacione sposobnosti ljudi koji su organizovali ovo takmičenje su na visokom nivou i da Valjevo ima čime da se ponosi.

Već sledeće nedelje članovi biciklističkog kluba Sputnjik MET će nastupiti na državnom brdskom i kriterijumskom prvenstvu gde je za očekivati nove sportske uspehe i medalja za ovaj najbolji klub u biciklističkom sportu, ne samo u Valjevu, već i u celoj Srbiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.