“Borimo se i za direktore i za njihove sekretarice, ali i za bezbednost učenika i nastavnika”

“Sada je još teže, jer nas razdvajaju na nastavno i nenastavno osoblje, a mi se borimo i za direktore i za njihove sekretarice”, neke su od poruka sa jučerašnjeg protesta valjevskih prosvetara koji su bili u jednodnevnoj obustavi rada, negodujući zbog materijalnog i bezbednosnog položaja zaposlenih u školama.

Zbog jučerašnjeg jednodnevnog štrajka, nastave nije bilo u onim školama gde su se za takav vid protesta odlučili nastavnici koji su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije. Delimično se radilo u srednjoj Tehničkoj i u OŠ “Desanka Maksimović”,  dok u srednjoj Ekonomskoj, kako kažu nadležni iz te škole, samo je jedan predavač bio u štrajku, dok su ostali radili. Protestu se nisu pridružili ni zaposleni srednje Medicinske i Prve osnovne škole.

Kako je i bilo najavljeno, prosvetari su najpre održali protest nakon što njihova četiri reprezentativna sindikata nisu prihvatili ponudu premijera Srbije Miloša Vučevića da povećanje plata od 1. januara bude 12 odsto za nastavno osoblje, odnosno, osam odsto za nenastavno osoblje. Prosvetni radnici Valjeva su nakon protesta na Gradskom trgu prošetali do Školske uprave za Kolubarski i Mačvanski okrug gde su predali svoje zahteve.

 

Ti zahtevi su, pre svega, povećanje plata i unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti, tako što bi početna zarada nastavnika bila izjednačena sa prosečnom republičkom zaradom, s obzirom na to da je tako dogovoreno potpisanim protokolom sa Vladom Srbije prošle godine u oktobru. Pored toga, prosvetari su podsetili da traže i izmene Krivičnog zakonika Srbije i to tako da se pooštre kazne za napade na nastavnike u školama.

Podsećajući da se na realizacijom protokola koji je potpisan sa Vladom čeka skoro godinu dana, Vesna Andrić je na protestu rekla da su prosvetari sada došli i u još težu situaciju, “pošto nas razdvajaju na nastavno i nenastavno osoblje”.

“Naši zahtevi su bezbednost učenika i nastavnika, kao i prosečna plata za mladog kolegu koji se tek zapošljava u prosveti”, rekla je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika za Kolubarski okrug.

Profesor Tehničke škole Milan Đurđević je istakao da se prosvetari sada bore i za direktore kole i njihove pomoćnike i sekretarice.

“Ispada da smo mi dva suprota tabora, a to nije tačno. Ja bih voleo da imam razumevanja i od njih i od Školske uprave, jer su i oni deo ovg problema i snose iste posledice kao i mi. Tužno je to što sada pokušavaju da nas razdvoje, naročito na nastavno i nenastavno osoblje. Hajde da pokušamo da ih pridobijemo, da im kažemo da smo na njihovoj strani, da smo na jednoj strani”, rekao je on.

Podsećamo, četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika su najavili da će, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, jednodnevnu obustavu rada ponoviti 2. oktobra. Najavljen je u tom slučaju i protest u Beogradu svih prosvetara Srbije.

5 comments on ““Borimo se i za direktore i za njihove sekretarice, ali i za bezbednost učenika i nastavnika”

  1. Valjevac

    Sve šu vaše bitke izgubljene. Megatrend i njemu sličnu su zavladali prosvetom. Kajanje vam je jedina opcija, opustošlili ste generacije umne dece.

    Reply
  2. Istina

    Idite u Gorenje na traku, tamo su veeće plate…Šala naravno…
    Sami ste krivi i najodgovorniji sa profesorima univerziteta za posrnuće celog društva i države…Valjda ste se uljuljkali u privatnim časovima i tezgarenjima…
    I da znate nema ništa od pojedinačnih protesta, danas vi, sutra PTT, prekosutra vojska… Moraju svi da zajedno da izađu i kažu ne kolonijalizmu. Srbija mora da stane da bi mogla da krene. Znači sve da stane i da se krene od normalne minimalne plate i penzije koja će zadovoljiti potrebe čoveka za normalan život. Shodno tome da se napravi ravnomerna raspodela u društvu, normalna socijalna razlika… A ne sad ćete dobiti vi, a sutra policajci i tako redom i na tome svaka vlast počiva dok se pojedinci bogate i dok se šlihtare iz sindikata jeftino prodaju.

    Reply
  3. sin anarhije

    Ne mogu da stignu kredite i adm zabrane kojom kupuju firmiranu robu ali to je njihov problem …. kad bi izasli da strajkuju svi pa to bi bio haos, kolike plate su u vodovodu i edb pitajte njih , a vi vase zanimanje napraviste tezim od rudarstva …. kod slobe niste strajkovali a i kad su nas bombardovali niste digli glasove visoko u vazduh ….

    Reply
  4. Dragan

    sto se vi borite za direktore. mi smo drektore postavili i oni su zadovoljni i netreba vi da ih branite od nas kad su to nasi ljudi

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.