“Gospojinski susreti na Povlenu”

„Gospojinski susreti na Povlenu” sutra se na Malu Gospojinu održavaju kod Crkve Svetog Stefana na Kneževom polju podno Malog Povlena. Manifestaciju, koja počinje u 13 časova, organizuje Udruženje „Beli Povlen”.

Kako je najavljeno, na manifestaciji će nagrada „Beli” za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture biti uručeno ovogodišnjem dobitniku, novinaru i uredniku lista „Politika” Slobodanu Stojićeviću. Na “Gospojinskim susretima” biće otkriven i spomenik Avi Justinu Popoviću, saopštili su organizatori.

“Imaćemo otkrivawe spomenika Ave Justinu Popoviću koji je kao i prethodne skulpture uradio vajar Milutin Ranković, a povodom značajnog jubileja koji je obeležen ove godine – 130 godina od rođenja, 45 godina od smrti i deceniju od prenosa moštiju Ave Justina. Ideja je da prilikom posete Kneževog polja i najvišeg vrha Povlena, turisti vide povlenski Hram časti, da vide to stvaralaštvo, taj hram kulture i duhovnosti koji predstavlja manifestacija Gospojinski dani”, najavila je Ana Marković, direktorka Turističke organizacije Valjeva koja je i potpredsednica Izvršnog odbora “Gospojinskih dana”.

Što se tiče nagrade „Beli”, ona je, kako je istakao predsednik žirija za dodelu nagrade Zoran Živković, književnik i publicista, “svojevrsno je svedočanstvo o novinarskoj profesiji koja se nekad nazivala sedmom silom i omaž zlatnom i herojskom dobu novinarstva”.

“Izgovoriću rećenicu koju neki pripisuju Hemingveju, neki Čerčilu, da je „novinarstvo najbolje zanimanje na svetu, pogotovo ako se na vreme napusti”. Međutim, ljudi koji su dobili te nagrade, a verujem i poslednji dobitnik, su uradili nešto suprotno – nikada nisu ostavili novinarstvo i svedoče o njemu svojim imenom i prezimenom, svedoče o tom zlatnom periodu srpskog novinarstva. Prvi dobitnik je bio Miloš Jevtić, drugi Radovan Popović, a ove godine se žiri odlučio za Slobodana Stojićevića. Ne samo što je bio prijatelj sa Radovanom, nego zato što njegovo delo, njegove reportaže predstavljaju najviši literarni domet u srpskom novinarstvu, a o tome svedoči sedam, osam knjiga njegovih reportaža koje su objavljivali velike izdavaćke kuće poput „Nolita“. Ono što je on zabeležio u tim reportažama ostaje zauvek za sećanje o nečemu što zovemo srpski mentalitet”, obrazložio je Živković.

“Gospojinske susrete na Povlenu” Udruženje “Beli Povlen” prvi put je organizovalo pre dve godine a tom prilikom je otkriven spomenik književniku i novinaru Radovanu Belom Markoviću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.