Internet već preplavljen oglasima za prodaju zimnice, cene – paprene!

Septembar je mesec pripreme zimnice a to je, sa sadašnjim cenama povrća, nemali trošak za domaćinstva s obzirom na to da samo jedan od favorita na listi zimnice, tegla gotovog ajvara, kod domaćih proizvođača košta od 800 do više od 1.000 dinara.

Neki statistički podaci vezani za potrošnju hrane kod prosečnog tročlanog domaćinstva u Srbiji, kada je reč o pripremi zimnice, govore da se za to nabavlja do 20 kilograma paprike za ajvar, još 10 kilograma paprike se peče i ostavlja u zamrzivač ili u tegle, a uz to zimnica obuhvata još i do 20 kilograma paradajza za mlevenje i kuvanje, te do 10 kilograma kiselih krastavčića. Naravno, mnoga domaćinstva se odlučuju da zimnicu dodatno obogate i drugim povrćem, ali mnoga i da uzmu mininalnu količinu.

No, govorimo o prosečnoj potrošnji, a uzimajući u obzir cene ovog povrća koje su izuzetno visoke zbog ovogodišnje suše, bez obzira da li se odlučite na ovu statistiku ili ćete količine korigovati, jasno je da vam treba ozbiljna količina novca.

Zimnicu prati i večita dilema da li ju je isplativije praviti u sopstvenom domu ili je kupiti. Domaćice koje se odlučuju za kupovinu objašnjavaju da u prilog tome, kao najčešći razlozi, idu nepotrebne veće količine i nemanje odgovarajućeg prostora za njeno spremanje i čuvanje. One koje preferiraju pripremu, pak, ističu na prvom mestu kao razlog “proverene” artikle i izbegavanje dodavanja “hemije”.

Bilo kako bilo, internet je preplavljen oglasima domaće zimnice za prodaju, pa se u nekima od njih navodi da flaša od 0,75 litara domaćeg mlevenog paradajza košta 270, tegla paradajza i paprike od 2,5 kilograma košta 1.000, dok je tegla od 3 kilograma paprike “somborke” sa kupusom 1.200 dinara. Tegla od 720 grama ajvara prodaje se za 1.050, tegla iste gramaže cvekle za 360 dinara, a krastavčića za 350 dinara.

Dok, dakle, dominiraju cene ajvara kao najpopularnije zimnice od 800 do više od 1.000 dinara, u nekim velikim marketima moguće je teglu te zimnice od 580 grama naći za nešto manje od 500, a kad je akcijska prodaja i za svih 315 dinara.

A kako najavljuju sami proizvođači domaće zimnice koji je prodaju putem interneta – u oktobru će svi ovi proizvodi koštati i više.

3 comments on “Internet već preplavljen oglasima za prodaju zimnice, cene – paprene!

  1. Dragan

    nemora svako da jede ajvar i papriku. mi smo u prodavnicama obezbedili akciju bolja cena gde ima da se kupi pasteta za male pare tako da niko nebude gladan

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.