JKP Vidrak zatražilo povećanje cena usluga

JKP Vidrak podnelo je zahtev, osnivaču, Gradu Valjevu za podizanje cena komunalnih usluga u visini od 25%. U obrazloženju podnetog zahteva se navodi da postoji više opravdanih razloga , ali i činjenica da cene nisu menjane od 1.7. 2022. godine. Konačnu odluku o ovom zahtevu doneće gradska Skupština.

U zahtevu za povećanje cena usluga JKP Vidrak navodi da se povećanje odnosi na usluge parkiranja, odnošenja smeća i grobljanske usluge.

Razlozi za povećanje cena su, kako se navodi u obrazloženju , pre svega, u povećanim troškovima, koji direktno opterećuju cenu i utiču na kvalitet pružanja usluga. Povećano angažovanje opreme rezultira povećanu potrošnju energenata i materijalnih troškova. Cene glavnih energenta za obavljanje osnovne delatnosti (nafta, benzin, mašinska ulja i maziva) su u stalnom porastu, kao i materijalni troškovi u obavljanju komunalnih usluga prema standardima i normativima utroška (troškovi materijala, rezervnih delova, auto-guma i troškovi održavanja opreme). Održavanje cena na trenutnom nivou, koji je značajno ispod prosečnih cena u RS i značajno ispod realnih tržišnih cena, dugoročno gledano utiče na to da se resursi preduzeća smanjuju iz godine u godinu i da je preduzeće u sve većem problemu da realizuje svoju osnovnu delatnost na zahtevnom i očekivanom nivou. Kvalitet i starosna struktutra opreme postaju sve nepovoljniji iz razloga što preduzeće nema mogućnosti da istu zanovi, a zbog niskih cena usluga koje rezultiraju nižim prihodima i nedovoljnom likvidnošću za realizaciju planiranih nabavki opreme u toku poslovne godine.

Kako se navodi u iznetom zahtevu , očekivanja su i da sa početkom rada deponije Kalenić troškovi rada budu veći.

Na kraju se navodi i razlog neophodnog upošljavanja dodatne radne snage, lica niže stručne spreme. „Napominjemo da je sistematizacija radnih mesta u JKP Vidrak Valjevo urađena u svemu prema Uredbi o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalnih delatnosti gde je na bazi površina koje održavamo, broja parking mesta, broja stanovnika i broja kilometara puteva i ulica koje održavamo sistematizovano ukupno 369 radnih mesta. Kako je trenutno u preduzeću zaposleno 226 radnika jasno je da ne postoje dovoljni kapaciteti u ljudskim resursima za obavljanje komunalnih delatnosti za koje je preduzeće zaduženo na celoj teritoriji grada Valjeva, sela koja gravitiraju gradu i turističkom mestu Divčibare. Razlog zašto preduzeće nema dovoljan broj zaposlenih je održavanje cena usluga na nivou koji je znatno ispod realnih tržišnih cena, što utiče na smanjenu mogućnost finansiranja ljudskih resursa u zahtevanom broju prema sistematizaciji radnih mesta i pomenutoj Uredbi. Manjak ljudskih resursa se na kraju odražava na kvalitet obavljenog posla“, navodi se u zahtevu.

Shodno traženom povećanju nove cene bi bile sledeće ( cene su iskazane sa PDV-om i samo za gradjane i domaćinstva):

Iznošenje smeća:

Iznošenje smeća za domaćinstva 8 dinara po m2

Iznošenje i deponovanje smeća na Divčibarama 10,91dinar po m2

Iznošenje i deponovanje fekalijskih materijala 1684dinara  po m3.

Grobljanske usluge:

Sahrana u grobno mesto 8423 dinara

Sahrana u grobnicu 4 380 dinara

Godišnji zakup prostora po grobnom mestu 465 din

Održavanje groblja kao celine 308 dinara

Ukop urne 3120 din

Korišćenje mrtvačnice po danu  623 dinara

Korišćenje pogrebnih kolica po sahrani 465 dinara

Parkiranje :

Sat vremena crvena zona 60 dinara

Dvosatna kupovinom karte 120 dinara

Rezervisano parking mesto u crvenoj zoni 11 745 dinara

Kazna za parkiranje 1650 dinara

Sat vremena u plavoj zoni 38 dinara

Dnevna karta parkiranja u plavoj zoni 168 dinara

Pretplatna karta za fizička lica mesečno 2010 dinara

Stanarska parking karta 495 dinara na mesečnom nivou .

2 comments on “JKP Vidrak zatražilo povećanje cena usluga

  1. Dragan

    kome se nesvidja nek se snadje. moze da se parkira kod omerovica u trznom centru za dzabe ili stop sopu ili na nekoj zelenoj povrsini a ne da zauzima parking mesto koje se placa

    Reply
  2. Istina

    I kuda sve ovo ide?
    Plate i penzije planiraju da povećaju 10%, a cene rastu od 25-50%.
    Pa dovedite bore neke vispreni seljake da upravljaju gradom i državom, dosta više pojedinačnog bogaćenja i rasturanja države. Naši preci su krv prolili za ovu zemlju, ili gajite svetla što pre.
    Kakvo odvoženje smeća kada je smeće na sve strane. Kakvi parkinzi kada automobili, stari po 30 godina, stoje na travi, kocki, mostovima, krivinama… nigde parking mesta…
    Bruka i sramota. Platite nekoga da uredi saobracaj u gradu Valjevu…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.