Kupovina na aplikaciji “Temu” zatrpala poštare

Mnogi su za nju čuli, a veliki broj njih je i uveliko koristi – to je “Temu”, globalno popularna aplikacija za kupovinu “od igle do lokomotive” na internetu, ali jedan broj korisnika u Srbiji već se suočio sa problemima – kupljenu robu čekaju više od mesec dana da im stigne na kućnu adresu.foto:AI

Popularnost i povoljnost aplikacije “Temu”, sem zbog niskih cena najrazličitijih proizvoda, sastoji se i u tome što je isporuka pošiljke besplatna. Logična posledica toga je da su i poštanske službe, preko kojih kupljena roba treba da stigne do kupca, jednostavno zatrpane poslom, a kako pojedini naručioci čekaju na dolazak i po više od pet narudžbina, kašnjenje u isporuci, iako je garantovani rok za nju od 15 do 31 dana, produžava se na više od mesec dana.

U “Pošti Srbije”, kako pišu nacionalni mediji, objašnjavaju da oni uredno ispunjavaju svoje ugovorene obaveze u vezi dostave pošiljaka sa platforme “Temu”. U ovom JP navode da kupci dobijaju poručenu robu u roku od 12 do 15 dana, dok je na samoj platformi prilikom kupovine naznačen rok za isporuku od 12 do 31 dana.

“Zabeleženi dinamični rast i sve veći broj pošiljaka sa “Temu” platforme od juna meseca kada je kineska kompanija “Temu” započela svoje poslovanje na tržištu Srbije svakako zahteva angažovanje svih naših raspoloživih resursa u maksimalno mogućoj meri, što “Pošta” i čini kako bi na kvalitetan i profesionalan način zadovoljila rastuće potrebe, dok sve pošiljke nakon što pristignu u naš logistički centar bivaju uručene u roku od 48 sati”, rekli su u “Pošti Srbije” za “Blic”.

Moguće je, dodali su, da do žalbi kupaca na probijen rok za isporuku dolazi zbog toga što mnogi od njih kupuju robu i na drugim onlajn platformama iz Kine na kojima rok isporuke biva duži i od 35 dana, pa ih mešaju sa aplikacijom “Temu”.

Inače, kada je reč o rizicima ove kupovine na internetu, podsećamo da su ranije iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije naveli da “Temu”, kada je u pitanju bezbednost plaćanja, “deluje kao ozbiljan sajt, ali kupci svakako treba da paze na mogućnost da je roba koja se prodaje preko njega upitnog kvaliteta, jer se radi o proizvodima koji ne moraju da imaju sertifikate za uvoz u Srbiju”.

Upozorava se i na to da je “Temu” samo posrednik između proizvođača i kupca, pa se postavlja i pitanje da li ova kompanija uopšte i kontroliše kvalitet proizvoda koji se u poslednje vreme masovno preko nje kupuju.

 

 

17 comments on “Kupovina na aplikaciji “Temu” zatrpala poštare

    1. Мистер Њет

      па и у Немачкој је без царине и пореза. само што је тамо горњи праг без царине 150 евра.

      Reply
    2. Istino_mer

      „Valjevac“ drži se ti blago nama šljive, ne vataj se za „tu bananu“. I ne brukaj nam naše pretke koji su voleli svoju Srbiju naj više na svetu i nikada nisu dali na nju.

      Reply
  1. Dragan

    Sada ima nešto što mi nije jasno. U pošti za jedan paket koji mi nije isporučen dobio sam informaciju da je ovaj paket u pošti samo ELEKTRINSKI EVIDENTIRAN.

    Reply
    1. Saxo

      i meni je stigao elektronski evidentiran i vratili ga pošiljaocu bez ikakvog pokušaja dostave ili kontaktiranja , snašli se kako da smanje porudžbine.

      Reply
  2. Дорчолац

    Значи увек у Србији неки проблем:-( !!! Ако вас је мало,запослите неке студенте,аман заман људи.Због вас Тему ће да прекине сарадњу или ће морати да уведу шипинг.

    Reply
    1. Маки

      Сагласна у потпуности. Ми нисмо у могућности да испратимо ову количину поруџбина јер су на водећим местима партијски подобни а не способни људи. Тако да…

      Reply
    2. Мистер Њет

      пошта једноставно нема довољно капацитета за оволику навалу робе. није предвиђена за то.

      Reply
  3. Tatjana

    ovi u pošti su očajni, non stop nešto kukumavče… a kad prodjem iza pošte, sede kafice se piju i vrište smeju se, a red na šalterima haos, ali iza na kafenijadi uvek ista ekipica više puta dnevno… a onda vas dočeka nad…ana šalteruša koja nije pozvana na kafe parti iza pošte 😂😂😂

    Reply
    1. hekata

      Radim u Posti preko dvadeset godina, i nesto sad ne vidim te redove na salterima o kojima pises. Kazes da vise puta dnevno prodjes iza Poste i zagledas ko sta radi na peronu? Mora da ti je zivot bas prazan….

      Reply
  4. vuk

    Rad Poste je katastrofa….paket Temu mi kruzi po Beogradu nedelju dana…….kad je stigao ..preusmerim ga na paketomat…..i nista ne javljaju. Na kraju odem i nadjem ga u posti k. marije…..a oni lepo naplate lezarinu…….malog iznosa ali naplate ….iako nisam kriv za njihovu neposlovnost……..

    Reply
  5. Dragan

    kome smeta posta nemora ni da narucuje. niko nije duzan da vama nosi pakete na vrata

    Reply
  6. OČAJ

    AMAN BOG LJUDI PA VI ISPRAZNISTE KINU I SAV NJEN RECIKLIRAN OTPAD UNESTE U VAŠE KUĆE.
    PA BOLJE UZMETE SA NAŠE DEPONIJE, NE BI LI SE SMALJILA, BAR ZA ARILJSKO ĐUBRE.

    Reply
  7. Temu korisnik

    Paketi ne kasne( lepo pise rok od 15 do 30 dana). Jedan od proizvoda koji mi nije stigao kompletan sam prijavio na istom „Temu“ sajtu i novac mi vracen u roku od tri minuta bez potrebe da nesto slikam ili dokazujem.
    Proizvodi koje prodaju su duplo jeftiniji nego u srbiji kod nasih prodavaca koji te oderu za isti a kupuju na istom sajtu. Kome nesto ne odgovara nemoj ni da kupuje kod njih.
    Sad kao smece iz kine a na 70% proizvoda u srbiji made in china

    Reply
  8. Saxo

    i meni je stigao elektronski evidentiran i vratili ga pošiljaocu bez ikakvog pokušaja dostave ili kontaktiranja , snašli se kako da smanje porudžbine.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.