“Megatrendovi” studenti mogu da pređu na drugi srodni fakultet

Studenti “Megatrenda” ili neke druge visokoškolske ustanove koja je ostala bez akreditacije svoje studije mogu nastaviti na nekom srodnom fakultetu, a troškove njihovog studiranja snosi ona ustanova koja je izgubila dozvolu za rad.

To je, ukratko, odgovor na pitanje šta se dešava sa studentima čiji su fakulteti ostali bez akreditacije. Podsećamo, Ministarstvo prosvete je zvanično objavilo Rešenje o oduzimanju dozvole za rad dve visokoškolske ustanove sa sedištem u Beogradu, a to su “Univerzitet Megatrend” i “Visoka škola za moderni biznis”.

Nakon te objave, postavilo se logično pitanje šta se dešava sa studentima kada fakultet na kojem studiju izgubi akreditaciju ili dozvolu za rad? Zakon o visokom obrazovanju na to pitanje daje sledeći odgovor – brigu o njima preuzimaju Ministarstvo prosvete i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

U praksi, to znači da je ministar prosvete, na predlog Nacionalnog saveta, dužan da u roku od 30 dana od dana prestanka rada ustanove, donese akt kojim se obezbeđuje završetak studija studentima te visokoškolske ustanove.

Nakon toga, kako se objašnjava, studenti prelaze na fakultet ili durgu visokoškolsku ustanovu koja je po svom programu srodna onoj na kojoj su studirali, a troškove studija do njihovog diplomiranja, bez obzira na kojoj su godini studija, snosi ustanova koja je ostala bez dozvole za rad, odnosno, akreditacije.

A da bi se prenebegla ovakva situacija i da bi student bio potpuno siguran da mu je diploma fakulteta koji je uspisao ili već studira važeća i priznata, pre svega je neophodno da na zvaničnom sajtu te visokoškolske ustanove stoji jasno obaveštenje da li imaju akreditaciju. S druge strane, u praksi se najčešće dešava da informacija o važećoj akreditaciji važi samo za određene smerove tog fakulteta.

Da bi se izbegla bilo kakva zabuna ili dilema, osnovni savet za buduće brucoše jeste da posete sajt Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju, gde mogu da pronaću elektronski Vodič za studente, koji obuhvata podatke o dosadašnjim akreditacijama za sve visokoškolske ustanove zaključno sa ovom godinom. Na taj način, mogu da saznaju da li fakultet koji žele da upišu ima akreditaciju.

3 comments on ““Megatrendovi” studenti mogu da pređu na drugi srodni fakultet

  1. Dragan

    bravo za drzavu sto je deci izasla u susret. studenti mogu da biraju da predju na neki jos laksi fakultet a ko je stigao do kraja moze da predje na drzavni i dobije njihovu diplomu

    Reply
  2. Vera

    Sve je obezvredjeno odavmo i namerno.Hvala Bogu mi smo bili generacija drzavnijh i valjanih studija

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.