Na Povlenu književna nagrada Stojićeviću i spomenik Avi Justinu

“Ava Justin je bio naša savest koja nas sve zajedno opominje da ne zaboravimo Boga”, poručio je na Povlenu, na manifestaciji “Gospojinski dani”, premijer Srbije Miloš Vučević, specijalni izaslanik predsednika Srbije na ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Na “Gospojinskim danima”, koje tradicionalno organizuje Udruženje “Beli Povlen”, najpre je otkriven spomenik Avi Justinu Popoviću, svetitelju SPC, rad vajara Milutina Rankovića, Spomenik Avi Justinu svečano su otkrili premijer Miloš Vučević, episkop valjevski Isihije i akademik Matija Bećković, predsednik Udruženja „Beli Povlen”.

Na ovoj manifestaciji potom je književna nagrada “Beli”, u znak sećanja na književnika i novinara, Radovana Belog Markovića, uručena je novinaru u penziji i višedecenijskom uredniku “Politike” Slobodanu Stojićeviću. U svojoj besedi, Stojićević je istakao da je „R. M. zvani Beli sasvim otišao u crno slovo”.

“To crno slovo nemerljivo je veliko. Nema ni kraja ni početka. Čovek koji je vladao slovima, kad je došlo vreme, nestao je u jednom, crnom slovu koje kao kosmička crna rupa guta one koji su za svako slovo živeli. Ostala su njegova crna slova i kao sitni praporci koji muziciraju, po bibliotekama narodnim, školskim, gradskim i seoskim… Crna slova belog Radovana. Belo je Valjevo, Radovan je Beli i prazna hartija je bela, bela, bela… sve dok je crno slovo ne načne”, rekao je Stojićević u svojoj besedi.

Govoreći prisutnima na “Gospojinskim danima” na Povlenu, predsednik Vlade Miloš Vučević istakao je da je Sveti Justin Ćelijski “pre svega bio naša savest”.

“Njegov najveći blagoslov je bio taj što je mogao da nas sve zajedno opominje da ne bismo zaboravili Boga. Neka ovaj plato bude mesto naših susreta samih sa sobom, mesto na kojem možemo da se radujemo, ali i da plačemo, mesto na kojem ćemo reći i hvala i oprosti, mesto gde ćemo moći da se zagledamo u njegove svete oči i da tražimo i pronađemo naš put i kao narod i kao država”, zaključio je Vučević.

U okviru likovnog konkursa “Ličnosti povlenskog Hrama časti”, takođe organizovanog u sklopu ove manifestacije, Lena Begović, učenica šestog razreda OŠ “Nada Purić”, dobila je glavnu nagradu. Najavljeno je da će sledeće godine na Povlenu biti otkriven i spomenik još jednom svetitelju SPC, episkopu Nikolaju Velimiroviću.

Fotografije: Miroslav Batan Milovanović

4 comments on “Na Povlenu književna nagrada Stojićeviću i spomenik Avi Justinu

  1. Istina

    Је ли ово мешање цркве у државу, или обрнуто? Овде су лоптице помешане, а то није добро за народ и државу. Да ли је Вучевић река да се неће рударити на Повлену и околним планинама? Да ли је неко рекао зашто се не уради пут Ваљево, Мравињци-Маковиште? Шта је са Доњим Таором? Је ли ово мешање цркве у државу, или обрнуто? Овде су лоптице помешане, а то није добро за народ и државу. Да ли је Вучевић река да се неће рударити на Повлену и околним планинама? Да ли је неко рекао зашто се не уради пут Ваљево, Мравињци-Маковиште? Шта је са Доњим Таором?
    Урадите бре напаћеном народу путеве па онда правите манифестације… Пола Србије у блатњавим путевима, депонијама смећа на ободу градова…, а неко се бави манифестацијама које могу још да сачекају…
    Којим колима је господа дошла до Повлена?

    Reply
  2. Анонимни

    A gde vam je Zahar. Zato je tu pod obavezo brka. Nema dakle dalje. Malo je sto vec 50 godia ista postava u svakoj corbi mirodjija…..
    Ima li kaja….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.