Novi vrtić za mališane iz nekoliko mioničkih sela

Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i opštine Mionica nekadašnje prostorije mesne zajednice u Donjoj Toplici biće adaptirane za potrebe vrtića. Predškolska ustanova „Neven“ formiraće meštovitu grupu u kojoj će, prema dosadašnjim procenama, biti primljeno oko 20 mališana iz Virovca, Vrtiglava, Nanomira, Donjeg i Gornjeg Mušića.

Radovi uskoro počinju, a za ovaj projekat izdvojeno je preko 1,5 miliona dinara.

„Zahvaljujem se Ministarstvu na podršci i odobrenim sredstvima. Uz njihovu pomoć, našim najmlađima i roditeljima biće lakše jer će im vrtić biti bliži i dostupniji. Nastavljamo dalje da radimo i da stvaramo još bolje uslove,  a kada je reč o predškolskom obrazovanju, u planu je rekonstrukcija mioničkog vrtića“, kaže ukratko Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

U okviru pomenutih radova biće izvršena demontaža postojećih, nabavka i montaža PVC prozora, postavka laminata, gletovanje i krečenje unutrašnjih zidova, sanacija kupatilskog prostora, zamena unutrašnjih i spoljašnjih vrata, nabavka i ugradnja led svetiljki, reparacija fasade i drugo. Sanacija prostora se ostvaruje u okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pod nazivom „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ sa ciljem unapređenja pristupa kvalitetnim uslugama predškolskog vaspitanja i obrazovanja, naročito za decu iz osetljivih kategorija.

Pomenuti objekat koji će biti pretvoren u obdanište nalazi se u neposrednoj blizini izdvojenog odeljenja Osnovne škole ,,Milan Rakić“ . To je jedino izdvojeno odeljenje osmorazredne osnovne škole na teritoriji opštine Mionica koju predškolska ustanova ,,Neven“ ne pokriva svojim programom, ali sa realizacijom ovog projekta i oni će biti obuhvaćeni predškočskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Iz Predškolske ustanove „Neven“ naglašavaju da je ovaj korak vrlo značajan za najmlađe sa ovog područja, a naročito za za Nanomir,  gde živi pretežno stanovništvo romske nacionalnosti. Takođe, ističu da će adaptiranjem prostorija i formiranjem vaspitne grupe direktno podržati dobrobit dece i u velikoj meri poboljšati život porodica u ovoj seoskoj sredini za decu koja trenutno nemaju priliku da pohađaju vrtić.

U prethodnom periodu Predškolska ustanova kroz podršku opštine Mionica u više navrata sprovodila je projekat pod nazivom ,,Da se Nanomir pokrene i u vrtić krene“ sa ciljem podrške dobrobiti deteta, edukacije roditelja o značaju ranog razvoja, širenja dostupnosti našeg programa i promovisanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.