Radionice RPK za male proizvođače hrane

U Regionalnoj privrednoj komori održane su dve besplatne informativne radionice za male proizvođače hrane. Radionice su organizovane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, a uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu UN.

Mali proizvođači hrane su na prvoj radionici pod nazivom „Proizvodnja i prerada mesa, mleka i biljnih proizvoda u objektima malog kapaciteta” upoznati o primeni i odstupanju od propisa o higijeni hrane u njenoj proizvodnji i prometu. Kako je objasnio predavač Nenad Budimović, doktor veterine i trener za HACCP sistem, posebna pažnja se, između ostalog, mora posvetiti dobroj proizvođačkoj i higijenskoj praksi, od lične opreme do pakovanja tih namirnica.

“Ti proizvodi se nalaze u maloprodaji i, gledano sa aspekta zdravstvene bezbednosti hrane, bez obzira da li ste proizveli 100 kilograma ili 100 tona, odgovornost je ista. Na primer, ako je po propisu za industrijsku proizvodnju potrebno šest prostorija, mali proizvođači mogu sve da rade u jednoj prostoriji, uz odgovarajuća vremenska razgraničenja kada ulazi sirovina, kada se radi prerada, kada ulazi ambalaža”, objasnio je Budimović.

Druga radionica za male proizvođače hrane okupljene u RPK Valjevo, ticala se njihovog finansijskog poslovanja – od koristi ulaska u PDV, preko uključenja u vođenje poslovnih knjiga, do korišćenja digitalnih alata i platformi u njihovom marketingu.

“Osnovni cilj nam je bio da ukažemo na prednosti i uštede koje poljoprivrednici mogu ostvariti ulaskom u PDV sistem, imajući u vidu da su oprema i gradnja objekata izuzetno skupi. Važno je da poljoprivrednici znaju kakav je poreski aspekt cele te priče, odnosno kakve su mogućnosti, pre svega, za povraćaj PDV-a”, istakla je predavač Snežana Matejić, poreski i finansijski savetnik.

Dragan Varagić, internacionalni sertifikovani konsultant za digitalnu transformaciju, takođe predavač na ovoj radionici, navela je da internet prodaja u sklopu poljoprivrede do sada nije mnogo korišćena, da poljoprivreda nije dovoljno razvijena na internetu, ali da proivođači od interneta mogu imati mnogo koristi.

“Danas je takvo vreme da možete veoma brzo, veoma jednostavno i sa razumevanjem da postignete puno toga ako koristite internet za prodaju u  Srbiji i van nje. Problem je kako da rasporedite tri osnovna resursa – vreme, trud i novac”, istakla je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.