Simulacija požara i evakuacije dece iz školskog objekta

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Valjevu održali su vežbu sa učenicima OŠ “Milovan Glišić” – simulaciju izbijanja požara u školi i evakuaciju dece.

Naime, sve do 19. septembra Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije nizom aktivnosti obeležava krsnu slavu i godišnjicu od osnivanja 17. septembar. Jedna od tih aktivnosti, kako je objasnio komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona Valjevo Aleksandar Rakić, bila je i pokazna vežba za učenike šeste škole od drugog do petog razreda, kako vatrogasci spasavaju ugrožene osobe.

“Cilj je bio upoznati decu, ali i starije, kako preventivno delovati ako primete požar ili osete miris dima, da ne paniče i odmah pozovu vatrogasce. Podsećamo, najčešći uzroci požara u objektima su neispravne ili preopterećene instalacije ili ostavljeni uključeni ili pokvareni električni uređaji. Zato apel na sve sugrađane da prilikom napuštanja stana provere da li su isključili sve uređaje. A pre početka grejne sezone apelujemo da provere i svoja grejna tela i odžake”, rekao je Rakić.

On je dodao da je tokom vrelih jula i avgusta bilo za čak oko 80 odsto više njihovih intervencija zbog požara na teritoriji grada, prvenstveno na otvorenom, nego što ih je zabeleženo tokom ta dva letnja meseca prošle godine.

“Ovo je bila veoma korisna edukativna akcija kojoj su prethodili dogovor i pripreme i sa učenicima i zaposlenima – da se pre svega razbije strah kod dece u slučaju požara, ali i da znaju kako da reaguju u slučaju da se tako nešto dogodi”, rekla je direktorka OŠ “Milovan Glišić” Nataša Badovinac.

Nakon ove simulacije, najavljeno je da će valjevski Vatrogasno-spasilački bataljon imati još jednu pokaznu vežbu, u ponedeljak 16. septembra u vrtiću “Mali princ”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.