Sudbina žive pljeskavice iz Valjeva: Od bolje od tartar bifteka do “najgoreg srpskog jela”

Imamo li razloga da pijemo rakiju da bi se smirili, kako nam savetuju pojedini nacionalni portali, jer je jedan svetski sajt živu pljeskavicu poreklom iz Valjeva proglasio “najgorim srpskim jelom”? Ukusu su različiti i to nije poenta, nego to da je pre samo tri godine ova ista “prozvana” živa pljeskavica označena kao nešto bolje od tartar bifteka!

Naime, u najnovijoj verziji “najgorih srpskih jela” specijalizovanog sajta za svetsku kuhinju “Taste Atlasa”, živa pljeskavica, i to ona sa područja našeg grada, odnela je neslavnu titulu najgoreg. Zanimljivo je da se na listi, od desetog do četvrtog mesta, nalaze sledeća srpska jela: Makovnjača; Ražnjići; Škembe čorba; Srpska salata; Fiš paprikaš; Popara i Leskovačka kavurma. Na trećem su pihtije, srebrnu medalju među “najgorima” nose recanci sa makom, a “pobedu” živa pljeskavica.

Prenoseći ovu listu “Taste Atlasa”, portal Nova navodi da je živa pljeskavica predjelo od mlevenog telećeg mesa, soli, bibera, dimljene paprike, “Vegete”, ulja i seckanog luka. Kao recept, pišu da se meso i začini stavljaju na veliki tanjir i onda mešaju viljuškom dok se ne formira homogena masu koja se zatim oblikuje u pljeskavicu. Konačno, “objašnjavaju” da je ovo jelo nastalo u restoranu „Kod Bore“ u Sedlarima kod Valjeva, a slično jelo bilo je popularno i u državnim restoranima u bivšoj Jugoslaviji.

Naravno i očekivano, zbog ove vesti, podeljene na društvenim mrežama, nastala je burna rasprava u Fejsbuk grupama posvećenim Valjevu, gde su naši sugrađani masovno stali u odbranu žive pljeskavice, dajući joj kao ocenu – čistu desetku!

Takođe, pojedini učesnici rasprave objašnjavaju da “živa pljeskavica nije nastala kod Bore već u Domu Armije i Obnici kafani, davnih godina”, drugi kažu da se živa pljeskavica jede već pola veka u našem gradu, dok se pojedini sećaju da je živa pljeskavica u lepinji krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih mogla da se naruči i u kafani “Kraljević Marko”.

A koliko je zapravo potrebno malo vremena da jedna ista tema, u ovom slučaju živa pljeskavica, dobije dijametralno različito tumačenje i ocenu, svedoči i to što je pre tri godine portal “Telegraf” objavio priču sa sledečim naslovom – “Živa pljeskavica u Valjevu bolja od tatar bifteka u najskupljim restoranima”!

– Taj recept postoji od jako davno. Pravio se još u kafanama i restoranima koji su bili državni. To su tada jeli većinom konobari u gužvi dok su čekali porudžbinu. Tako je i ovde krenulo, to smo jeli prvo mi kao nešto što nismo nudili uopšte gostima. Ona se jela samo u lepinji nekada. Zagrejana lepinja i u nju se stavi živa pljeskavica i vrlo malo začina odozgo. Vremenom je došla ova modifikacija u tanjiru – objasnio je tada Marko Obradović, vlasnik kafane.

Nakon toga, kako se piše, ekipa “Telegrafa” je i sama probala specijalitet i konstatovala sledeće: “odmah nam je bilo jasno zašto za živu pljeskavicu ozbiljni gurmani kažu da je bolja od tartar bifteka u najskupljim restoranima”.

Naslovna fotografija: “Taste Atlas”

17 comments on “Sudbina žive pljeskavice iz Valjeva: Od bolje od tartar bifteka do “najgoreg srpskog jela”

  1. Građanin

    Kad već pišete o jelima, nije tartar biftek već tatar biftek,
    tartar je sos.

    Reply
  2. Лазар

    ако жива пљеска није лепо јело а шта је онда лепо?
    то није за људе који се граде живог.
    али исто тако неби требало јести Суши

    Reply
    1. Zoran

      Pa koj sad da ga još i suši? Ti si Lazare nešto prebrkao… Najvažnije je da se prvo dooobro pogleda, u okolini restauracije, ima li kućevnih ljubimaca. Ako ima onda…

      Reply
  3. Istina

    Ocene sajta su prave jer to
    govori i o zdravoj ishrani, zdravlju naroda,
    životnom veku koni je najkraći u Evropi…
    Bruka…

    Reply
  4. Filip

    To je neviđena glupost pa kako se niko pre nije setio da jede živu pljeskavicu. Hahahahaha. Neverovatan narod. Suši istina jeste sirova riba ali se suši jede u jako malim količinama za razliku od pljeskavice i svakako samo glup čovek može staviti znak jednakosti između mesa ribe i mesa svinja/goveda.

    Reply
  5. Steva

    Kao dete sam jeo živu pljeskacvicu između dve zapečene kriške hleba, davnih ’70 godina u Kraljević Marku. Ništa lepše, i ova kod Raše je vrh. Kome se ne sviđa ne mora ni da proba. Verovatno im je suši, školjke, morski ježevi ….. lepše i ukusnije. Ostavite vi nas da uživamo. Prijatno!

    Reply
    1. sin anarhije

      Uhvatili se kao pijani plota rasine kafane, klopa vrhunska i na platanima a ima mesta na parkingu i prijatan ambijent … kod rase tesno pa jos kad lokalni seljosi zasednu samo guraju ledjima posto mesta nema .. ali glasnogovornika po potrebi uvek ima …

      Reply
  6. Valjevo kod Uba

    Živo meso za cevape, mleveno za ćufte i sl. sa začinima su medju najukusnijim jelima. Po svim prodavnica sprodaju se viršle koje ne morate da barite. INiko ih nije nazvao najgorim proizvodom u prodavnici.

    Reply
  7. Анонимни

    Probao kod Bore u Sedlarima….jedan zalogaj i ostavio…..ne bi tako nešto jeo nikada više….isto tako i bilo i sa Sušijem….ali o ukusima se ne raspravlja

    Reply
  8. Gole

    Davne 1969 sam prvi put jela zivu pljeskavicu u Klubu Abraŝevic.Od tada sam je cesto jela .Poslednjih 20 godina , samo kad neko ima bas sveze meso.

    Reply
  9. Kuvar

    Svi hvale da vole da jedu mast isa alevom paprikom,a u stvarnom životu koliko njih jede.To važi i za živu pljeskavicu, glupost.

    Reply
  10. Buki

    Ja nisam video nilada ni lava ni tigra da peku rostilj,zivo je zivo,ja jedem i jescu uvek,Valjevo mnogi obilaze bas zbog kafane kod Bore i bas te zive pljeskavice

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.