Svanuće: Povećanja cena komunalnih usluga za plate SNS nameštenika

Najavljeno povećanje cena komunalnih usluga ni u čemu nije opravdano i stav koalicije Svanuće je da će tako prikupljena sredstva otići za plate SNS nameštenika . Ova koalicija zatražiće sastanke sa direktorima komunalnih preduzeća , ali iste poziva i na tv debatu. Jedna od tema u tom slučaju biće i deponovanje otpada na valjevsku deponiju iz Arilja.

Odbornik Marko Nikolić (Novi DSS) na konferenciji za novinare podsetio je na vest da se na neuslovnu deponiju u Valjevu pored otpada iz Mionice i Ljiga deponovao i otpad iz Arilja u količini od 90 m3 do 6. septembra .“ Nakon toga ne znamo kako to funkcioniše. Naša obaveza jeste da štitimo i radimo u interesu gradjana. Ako je deponija data JKP Vidrak na upravljanje  to ne znači da oni mogu da rade šta hoće zato pitamo: Ko je i kada pod kakvim uslovima dozvolio da se otpad, za koji ne znamo koje je kategorije , deponuje  na neuslovnu deponiju u Valjevu ? Da bi se bilo kakav otpad deponovao i uspostavio bilo koji oblik poslovno tehničke saradnje neophodan je izveštaj o ispitivanju otpada. Mi ne znamo je li to komunalni, industrijski ili komercijalni. Da li je ceo proces vršen pod nadzorom odgovarajućih ustanova , ako jeste po čijem nalogu ? U kom postupku odlaganja otpada je ovaj otpad odložen“, upitao je Nikolić.

Odbornici Svanuća skrenuli su pažnju da je na sajtu grada  objavljen zahtev JKP Vidrak za saglasnost na odluku NO ovog preduzeća, a u vezi povečanja cena usluga.

„Tu jasno piše da se odluka ne može doneti bez Skupštine , a oni u dokumentu kostatuju da je ta odluka doneta . Tu se navode troškovi održavanja, nabavke i sl , a posebno se navodi da se povećanje traži jer se prilikom prelaska na odvoženje otpada na deponiju Kalenić, očekuju dodatni troškovi. Pazite , očekuju se. Zato pitamo : JKP Vidrak ima nenaplativost potraživanja potraživanja u iznosu većem od od 5,5 miliona dinara, a koje se odnose na ove dve spomenute lokalne samouprave . Tu je i nenaplativost od 30% privrednih subjekata iz Valjeva . Tu se navodi i dodatna vrednost od reciklažnog centra  u iznosima od 70 i 60 miliona dinara . Pozivamo na tv debatu direktora Vidraka Dragutina Kuzmanovića i načelnicu odeljenja za razvoj Tijanu Todorović u vreme i mesto kada to njima odgovara da objasne ovaj zahtev“, rekao je Marko Nikolić.

Odbornik Lokalnog fronta u koaliciji Svanuće, Željko Trifunović kaže da smo krajem avgusta 2021.  god čitali da Mionica postaje zelena oaza , to je podrazumevalo deponiju, izgradnju kanalizacije, parkove , postrojenja za preradu otpadnih voda. „Možda je to MIonica za ove tri godine dobila , ali očito da je smeće završilo na našoj deponiji. Tamo je zaista uradjeno dosta kanalizacione mreže , a ono što znam jeste da je Valjevo trebalo da dobije 200 km kanalizacione mreže i dva postrojenja. To kažem zarad poredjenja i pitanja , šta mi to postajemo? Centar za deponovanje otpada? To smo mi dobili?“, upitao je Trifunović.

Po njegovim rečima na sajtu Vidraka je vidljiva iz 2015, godine vest da reciklažni centar traži ulaganja . „Dobro, mi sad pitamo da li je to završeno, koliki su prihodi tog reciklažnog centra i kako se to odražava na traženo povećanje komunalnih usluga ?  Toga nema, tu su fraze samo .Vidrak se bavi nizom usluga i tražili povećanje za sve usluge . Jel moguće da je potrebno 25% poskupljenja i za sahrane i za parking i smeće? Ja to ne znam , ali bismo voleli da znamo i pitaćemo na Skupštini“,najavio je odbornik Trifunović.

Po mišljenju ove koalicije pravi razlog za traženo poskupljenje je zapravo drugačiji.

„Sve ovo dolazi kao posledica onoga što nam radnici Vidraka kažu , a to je da je upravna zgrada postala premala, kancelarije su natrpane , direktor je koliko smo čuli dodelio svojim pomoćnicima najviše moguće plate , takodje ditrektor ima auto firme na sopstvenom raspolaganju od 24h, da ne pričamo o telefonima i sl.  mimo saglasnosti Skupštine. Pa ako nemaju dovoljno da posluju pa neka prvo ostavi taj auto koji koristi za sospstvene svrhe 24h dnevno. Što se tiče o nedostajućim neposrednim izvršiocima verujemo da nedostaju , ali ko će da radi ako im daju najmanje plate i ne plaćaju prekovremeni rad koji imaju naročito leti. Zbog svega koalicija Svanuće će zatražiti sastanak sa direktorom JKP Vidrak iznese pred nas podrobnije sve ovo“, rekao je Trifunović.

Identično kao u slučaju Vidraka , po mišljenju koalicije Svanuće, nema objašnjenja ni za povećanje cene vode .

„U Službenom glasniku iz 2018. godine se navodi strategija za povećanje efikasnosti rada Vodovoda, a mi to sada nigde ne vidimo. U obrazloženju odluke sada se navodi da je prošle godine povećana cena vode za 30% , ali su gradjani počeli da štede vodu pa očekivani prihodi nisu realizovani. Dobro, ako su gradjani štedeli vodu to znači da Vodovod nije imao ni troškove prerade te vode . Gubitak u sistemu je 60% , ako saniramo gubitke to znači da će uslediti povećanje od 100 %. Za to ne postoji obrazloženje . Ja ne mogu da verujem da je neko sebi dao za pravo da ovo obrazloženje potpiše. Ogromni nameti za šta? Mi verujemo da su to nameti da SNS obezbedi nesmetan rad njihovih ljudi koji rade za stranku. Poznato jE da mnogi od njih ne dolaze na posao, a kad dodju ne rade za preduzeće nego stranku, videli smo u kampanji da se koriste službena vozila itd. Zato tražićemo sastanak i sa direktorom Vodovoda“, najavio je odbornik Trifunović.
Na pitanje Vamedie kolike su plate u Vidraku , Trifunović nije imao odgovor , istovremeno na pitanje kolike su plate pomoćnika direktora koje je pomenuo u JKP Vidrak , Trifunović kaže: „Ja ću tražiti sastanak sa direktorom Vidraka i znam samo da je prethodni direktor imenovan za pomoćnika direktora i da je ta plata daleko iznad , iznad proseka , a što je više nego duplo od minimalne plate u Vidraku.“

Na ponovljeno pitanje o kojoj se sumi radi , Trifunović je rekao : „Ne mogu to sada reći , nemam taj podatak ispred sebe“.

 

 

9 comments on “Svanuće: Povećanja cena komunalnih usluga za plate SNS nameštenika

  1. Aca

    Sramota, placam vodu kao da se kupam mineralnom!!! Treba izaci ispred Opstine ! Hocemo javno da znamo ko je koliko placen,i ko im je na platnom spisku

    Reply
  2. komšija Rade

    radi li šta ovaj Gavrilović ili samo šeta po gradu održavajuči konferencije za štampu? treba proveriti gde radi mladi gospodin i ko mu dozvoljava da u radno vreme se bavi politikom a ovamo pričaju ugnjetavanju,tiraniji, diktaturi i slično. da je na vlasti verovatno na posao ne bi mi išao.

    Reply
      1. komšija Rade

        na slici ne, iza slike da i u lokalnom kafiću gde su pripremali konferenciju.

        Reply
  3. Radoznala mačka

    Trifunoviću, nisam primetio da si izlazio na konferencije kada se radi o poskupljenju struje i TV pretplate? zašto pitam se? da nije zato što si tamo zaposlen i što moramo da plaćamo opozicione nameštenike po državnim sektorima? gde ti žena radi?

    Reply
    1. Pitam za članove SNS-a

      Ljudima iz opozicije zabranjeno da rade u državnim ustanovama? Samo članovi SNS, SPS i ostalih vladajućih stranaka smeju da rade u državnim institucijama i preduzećima? Nešto ne piše u Ustavu i zakonima da samo oni koji podržavaju vlast imaju pravo na život i rad u Srbiji.

      Reply
  4. SLOGA SVE REŠAVA

    Uvek treba komentare dati konstruktivne ,akademske ili upriličene kulturi,civilizaciji i želji za bolja rešenja nego što jesu..Primitivizam ostaviti za kante za smeće i eko deponije.
    Naime želim pohvaliti koaliciju ,,SVANUĆE,, gospodina preds.NDSS Marka Nikolića i njegove sagovornike,koji pokazuju znanje, želju,da unaprede ekologiju našeg grada .
    Poštovani ,
    ,,DEPONIJE,,nisu tema za odlaganje..jer deponije su uzroci našeg ekološkog ambijenta i faktor nastupanja narušavanja zdravlja u većem obimu i broju građana,što u Valjevu većina građana je na sopstvenom zdravlju osetila ..
    Neophodno je istaći sa stručne strane sledeće;
    Deponije su,, bombe ,,za ekologiju ,jer u svom telu ispod površine u dubini deponija se stvara( gas 50% metana) opasan za nastanak eksplozija ,požara ..Poznate eksplozije deponija su u Negotinu,Mladenovcu,Smederevu itd.
    Otrovi iz deponija idu u podzemne vode ,a vazduh u okruženju deponija je konstantno zagađen što se odražava na zdravlje građana ,razne plućne bolesti ,alergije i slično što smo svedoci ,da u Valjevu je mnogo plućnih bolesnika i bolesnika sa alergijama
    Napomenuću, da u Srbiji ima oko 4.481 deponija a 164 registrovane deponije.
    Što pre raditi na stvaranju uslova za preradu deponije u Valjevu, čišćenja i dezinfekciju njenog prostora.
    Deponije treba pretvoriti što pre na korist građana tj od istih proizvoditi enerrgiju.
    Verujem u stručne ambiciozne predstavnike lokalne samouprave ,da će se naša deponija od sledeće godine preseliti u izgrađenu fabriku za preradu deponija…
    Samo sloga nas spasava.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.