Valjevski pokret otpora: “Eurolitijum Balkan od sada persona non grata u valjevskom kraju”

Zahtev kompaniji Eurolitijum Balkan doo da obustavi sve svoje delatnosti na teritoriji Grada Valjeva, ali i poziv sugrađanima koji su im izdali poslovne prostorije da im otkažu zakup, te poziv klubovima i udruženjima koja imaju sponzorske ugovore sa Eurolitijumom da ih takođe prekinu, bili su tema konferencije za novinare Valjevskog pokreta otpora.

U VPOS podsećaju da na teritoriji našeg grada već godinama unazad posluje kompanija Eurolitijum Balkan doo, ističući da su rezultati delovanja te kompanije najvidljiviji su u selima Popučke i Lukavac u kojima su, kako navode, “zbog njihovih bušotina već zatrovane i zagađene podzemne vode”.

“Tu činjenicu priznala je čak i lokalna naprednjačka vlast kada je u maju mesecu ove godine najavila izgradnju novog vodovodnog cevovoda u selu Popučke jer su bunari u tom kraju stavljeni van upotrebe kao kontaminirani pa su meštani ostali bez izvora pijaće vode. Dakle, nesporna činjenica je da navedena kompanija već napravila nenadoknadivu štetu i to još u fazi istraživanja. Šta bi onda mogli da očekujemo kada bi firma Eurolitijum Balkan doo počela sa eksploatacijom minerala i ruda u našem kraju? Valjevski kraj bi ličio na površinu Meseca, u to nema nikakve sumnje”, rekao je lider VPO Branko Ivković na konferenciji za novinare.

On je potom ukazao na odredbu iz člana 74 Ustava Republike Srbije kojom je određeno da svako ima ne samo pravo na zdravu životnu sredinu, “već i dužnost da čuva i poboljšava istu”. Po slovu Ustava, naglasio je, najveću odgovornost za zaštitu zdrave životne sredine ima država.

“Međutim, naša država Srbija je oteta od strane vladajućeg kriminalnog klana koji se u potpunosti stavio u službu rudarskih kompanija. U toj situaciji nama kao građanima jedino preostaje da se samoorganizujemo i ustanemo u zaštitu života i zdravlja ljudi kao i zdrave životne sredine. To je naša građanska i ustavna dužnost u situaciji kada državne institucije ne samo da ne postoje već su preuzele ulogu glavnog promotera rudarskih kompanija”, smatra Ivković.

Predsednik VPO je bio decidan i što se tiče kompanije Eurolitijum Balkan doo. Rekao je, naime, da je “poslednji čas da jasno i glasno kažemo da je ona svoju prljavu misiju u valjevskom kraju završila i da im građani više neće dozovoliti da obavljaju bilo kakve delatnosti na teritoriji našeg grada”. Navodeći da je od sada kompanija Eurolitijum Balkan doo “za nas persona non grata u valjevskom kraju”, on je izneo i konkrene zahteve VPO.

Prvi je da kompanija Eurolitijum Balkan doo najkasnije do 1. novembra 2024. godine obustavi sve poslovne delatnosti na teritoriji Grada Valjeva i da u istom roku napusti teritoriju Grada Valjeva. Sledeći je poziv građanima Valjeva koji su svoje nepokretnosti izdali u zakup kompaniji Eurolitijum Balkan doo, da najkasnije do 1. oktobra 2024. godine raskinu ugovore o zakupu nepokretnosti sa navedenom kompanijom. Konačno, VPO poziva i udruženja građana, sportske klubove kao i sve druge organizacije koja imaju sponzorske ili donatorske ugovore sa kompanijom Eurolitijum Balkan doo da navedene ugovore raskinu najkasnije do 1. oktobra 2024. godine.

“Ukoliko kompanija Eurolitijum Balkan doo ne postupi po zahtevu koji smo danas izneli dužni smo da ispunimo našu građansku i ustavnu obavezu i da organizovano, odlučno i beskompromisno otkažemo gostoprimstvo navedenoj kompaniji na teritoriji našeg grada. Naglašavamo da ovo nije borba Valjevskog pokreta otpora niti bilo koje druge organizacije već je zajednička borba za opstanak svih građana Valjeva i Republike Srbije koje sa ovog mesta pozivamo da nam se pridruže jer nemamo više prava na odlaganje neminovnog. Da budemo jasni, ovo će biti samo jedna u nizu bitaka u ratu koji nam predstoji i koji će trajati dok ne oteramo i poslednju rudarsku kompaniju koja preti da nam preore i uništi državu na čelu sa zloglasnim Rio Tintom”, poručio je Ivković.

2 comments on “Valjevski pokret otpora: “Eurolitijum Balkan od sada persona non grata u valjevskom kraju”

  1. Здрав разум

    Реално гледајући, „литијим фора“ служи за прикривену демонтажу Косова од Србије, као и за тровање подземних вода. Уколико не затрују све воде „истраживањима“, онда ће бити покренут рудник. Нису нас истребили у прва два рата, али у овом „демократском“ имају никад бољу прилику.

    Немци и Французи су веома заинтересовани за пропалу причу око литијума, исто као што је овај наш потписао Немачко- Француски план за Косово.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.