Climathon

      1 коментар на Climathon

Peti Climathon će se održati 26. oktobra 2024. u Valjevu, u Centru za kulturu Valjevu, Konferenciju organizuje iRevolucija, sa partnerima CLIMATE-KIC iz Holandije, uz podršku Mladih Istraživača Srbije i Beogradske otvorene škole.

Ovogodišnji Climathon događaj započinje radionicom koja podstiče participaciju, lokalnih donosioca odluka, predstavnike korporativnog sektora, medija i organizacija civilnog društva (OCD). Tokom ove radionice, učesnici će diskutovati o ključnim problemima zaštite životne sredine u lokalnoj zajednici, kao i mogućim rešenjima kroz saradnju svih sektora. Druga radionica biće posvećena predstavnicima zdravstvenih ustanova, koji će kroz praktični deo biti upoznati sa radom aplikacije AirQ+, kreirane od strane Svetske zdravstvene organizacije, koja omogućava procenu uticaja aerozagađenja na zdravlje stanovništva. Obe radionice su zatvorenog tipa.

U drugom bloku programa, otvorenom za širu javnost, predstavljamo rezultate istraživanja koje je EKOblok mreža realizovala u saradnji sa ekspertima iz javnog zdravlja po metodologiji Svetske zdravstvene organizacije – „Uticaj aerozagađenja na zdravlje stanovnika Valjeva, Leskovca i Novog Pazara.“ Nakon ovog izlaganja, sledi panel diskusija na kojoj će učestvovati stručnjaci iz ustanova ustanova, a koji će detaljnije razgovarati o nalazima istraživanja i razmeniti ideje o daljim koracima u borbi protiv zagađenja vazduha u ovim gradovima.

Treći blok događaja posvećen je jednoj od najurgentnijih tema u Valjevu – odlaganju otpada. Zorica Vuković, iz Saveta za zaštitu životne sredine otvoriće treći blok prezentacijom upravljanja otpadom u Valjevu do danas. Nakon izlaganja, organizujemo tribinu na kojoj će stručnjaci, aktivisti i građani koji žive uz deponiju razgovarati o ovom izazovu, ali i posledice po zdravlje sagorevanja opasnog otpada.

1 comment on “Climathon

  1. Dragan

    ovo je ok. organizuj sta hoces i zatvori dogadjaj za javnost. a ne kao neki sto se bune protiv litijuma i jos zovu gradjane

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.