Danas novi javni poziv za mere energetske efikasnosti

Danas će biti objavljen javni poziv za sprovodjenje mera energetske sanacije. Ovoga puta na raspolaganju je 34,5 miliona dinara , a gradjani mogu da konkurišu za osam mera.

 

Viktor Mićić, predsednik Komisije za dodelu subvencija za mere energetske efikasnosti kaže da je ove godine grad zajedno sa ministarstvom rudarstva i energetike opredelio 34,5 miliona dinara pri čemu grad u pomenutim sredstvima učestvuje sa 40%.

„Ovoga puta postoje i neke razlike prilikom prijavljivanja. Građanima se ostavlja period od deset dana za prikupljanje dokumentacije. Ovo je veoma važno naglasiti, jer je u prethodnom periodu bilo moguće istog dana predati dokumentaciju. Međutim, sada je upravo u tome razlika i zato će u ponedeljak, 14. oktobra početi prijem dokumentacije na pisarnici u prizemlju Gradske uprave“,rekao je Mićić.

Prethodni konkurs obuhvatao je samo zamenu kotlova dok ovoga puta gradjani mogu konkurisati za neku od sledećih mera:

-zamena spoljnih prozora, vrata i drugih transparentnih elemenata termičkih omotača,

-postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom porstoru,

-postavljanje tehničke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice,

-zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju efikasnijim kotlom na biomasu,

-ugradnja toplotnih pumpi,

-zamena postojeće, ili ugradnja nove cevne mreže grejnih tela i pratećih pribora,

-ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode,

-ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju elektične energije za sopstvene potrebe.

„Već na prošlom Javnom pozivu smo imali mogućnost da se građani prijave za više mera, tako da i sada Pravilnik dozvoljava da se domaćinstva prijave za najmanje jednu meru, a moguće je i za dve pojedinačne mere. Za dve pojedinačne mere subvencija je 50 % i to je prvih pet mera. Imamo i na ovom Javnom pozivu tri vrste paketa. Osnovni – subvencija je 55 % , tu je moguće izabrati recimo dve mere – zamena prozora i vrata i izolacija fasade. Ako se tom osnovnom paketu dodaju mere ugradnje kotla ili toplotne pumpe, moguće je ostvariti 6o % subvencije, a ako se na sve doda i ugradnja solarnih kolektora i solarnih panela, moguće je ostvariti 65 % subvencije. Ono što je novo u ovom javnom pozivu su i limiti:zamena spoljnih prozora i vrata – 200 hiljada,izolacija fasade – 300 hiljada, izolacija krova – 170,ugradnja kotla na pelet– 130 hiljada“, rekao je Mićić.

Po njegovim rečima Komisija će svakodnevno pratiti tok prijavljivanja i javnost će svakodnevno biti obaveštavana o rezervisanosti sredstava.

Gradjani mogu da se prijave na konkurs ukoliko poseduju sledeću dokumentaciju:

-da je objekat legalno izgrađen;

-da je podnosilac prijave: vlasnik objekta ili; korisnik objekta sa prijavom prebivališta na adresi objekta i priloženom pisanom saglasnosti vlasnika objekta;

-da se u objektu stanuje tokom cele godine.

Javni poziv biće objavljen na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Valjeva, zvaničnoj prezentaciji grada Valjeva: www.valjevo.rs i u nedeljnom listu „Napred“. Konkursna dokumentacija se može preuzeti na internet stranici grada Valjeva ili na pisarnici Gradske uprave.
Za sve dodatne informacije i obaveštenja u vezi Javnog poziva možete se obratiti na kontakt telefon: 014/294-790 i elektronsku adresu: jovan.stanisavljevic@valjevo.org.rs .

4 comments on “Danas novi javni poziv za mere energetske efikasnosti

  1. Лазар

    свака општина тражи(аплицира) за себе.
    нико не тера градоначелнике,председнике општина да то ураде или не ураде.

    Reply
  2. Ja

    Solarna energija je perpetum mobile. Isplativo, samo kome? Samo ljudima koji su u vlasti, vidjećete da sve poznajete. Zašto?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.