Deponija Kalenić u oktobru 2025. godine

Početak rada Regionalne deponije Kalenić očekuje se u oktobru naredne godine , ubrzo nakon toga trebalo bi da usledi i rekultivacija postojeće deponije u Valjevu.

Velika kao planina postojeća valjevska deponija konačno bi trebalo da bude rekultivisana. Da bi se to dogodilo preduslov je da sa radom počne Regionalna deponija Kalenić. Direktor preduzeća „Eko Tamnava“ koje vodi poslove izgradnje regionalne deponije kaže da se radovi polako privode kraju.

„Početak rada regionalne deponije Kalenić očekuje se  krajem sledeće godine u oktobru. Proces je trajao dugo , ali smatram da je ovo brz period izgradnje i ona mora biti završena do juna meseca. Zavisi od toga kakva će biti zima, ali to su očekivanja. Ostalo je da se definišu jok neke stvari, ali evo sve se privodi kraju“, rekao je Petrović.

Grad Valjevo sa još 15 opština finansira izgradnju deponije Kalenić i to sa najvećim udelom od 25,3%. Ipak da bi korišćenje deponije u Kaleniću počelo , Valjevo će morati da rekonstruiše i dogradi postojeću transfer stanicu . Grad Valjevo 2010. godine izgradio je reciklažni centar i transfer stanicu, a kako saznajemo zbog sleganja zemlje jedan njen deo ne bi mogao trenutno da bude u funkciji .Pa tako iako nijednom nije korišćena ova transfer stanica moraće da bude rekonstruisana.

„Transfer stanica Valjevo, izgradnja i rekonstrukcija jednog njenog dela i to će biti raspisano do kraja meseca , a ta izgradnja treba da traje 4 do 5 meseci. Ništa nam ne vredi ako završimo deponiju , a transfer stanica ne bude završena“, rekao je Petrović.

Po početku rada regionalne deponije očekivanja su da bi nakon toga moglo da se pristupi rekultivaciji postojeće deponije u Valjevu  za koju se već godinama govori da je na izmaku svojih kapaciteta.

„Ostaje sanacija lokalne deponije , projekat je uradjen i potrebna je njegova revizija , nakon toga počinje sanacija deponije i očekivanja su da to bude već  početkom 2026. godine“, rekao je Petrović na sednici Gradskog veća.

Po njegovim rečima ostaje  da se vidi koji će biti  izvori finansiranja rekultivacije.

 

2 comments on “Deponija Kalenić u oktobru 2025. godine

    1. Wrong

      Грешите, одлука о изградњи донета је половином 2000. за време демократа. Прошло је две деценије откад је депонија у Каленићу требало да буде изграђена.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.