Đaci Kolubarskog okruga na maloj maturi ispod proseka

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja uradio je analizu ovogodišnje Male mature koja je pokazala da su u 60% okruga deca uradila test ispod proseka. Na žalost i mladi Valjevci ostali su ispod proseka.

foto: AI

Poslednjih mesec dana ponajviše je kada je prosveta u pitanju bilo govora o platama zaposlenih u prosveti pa i štrajkovima koji su organizovani . Postignuća učenika ostala su prvog meseca nove školske godine gotovo u senci. Ipak Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja izneo je podatke da su učenici iz Pećkog, Kosovsko-mitrovačkog, Šumadijskog, Grada Beograda, Južnobačkog i Nišavskog okruga ostvarili  iznadprosečne rezultate na sva tri testa završnog ispita.

Ispod proseka su test uradili učenici u sledećim okruzima: Pčinjskog, Mačvanskog, Zlatiborskog, Podunavskog, Južnobanatskog, Kolubarskog, Zapadnobačkog, Braničevskog, Pirotskog, Topličkog, Srednjebanatskog, Zaječarskog, Severnobanatskog, Jablaničkog, Borskog, Kosovskog, Kosovsko-pomoravskog, Raškog 2 – Kraljevo i Prizrenskog okruga.

Učenici su bili najuspešniji na trećem testu, na kome su osvojili u proseku 13,90 poena od mogućih 20, potom na testu iz srpskog jezika i književnosti (prosek 11,57 poena), dok su najlošije uradili matematiku, gde je prosek 11,4 bodova.

Kao i svih ranijih godina, devojčice su i na poslednjoj maloj maturi biče uspešnije od dečaka, pri čemu su razlike veće na testu iz srpskog jezika i književnosti nego na druga dva testa.

Analiza Zavoda  podrazumevala je  analizu ostvarenih rezultata , ali ključno pitanje , sada kada imamo analizu jeste : Šta će i na koji način pomenuti okruzi učiniti da rezultati učenika budu ubuduće bolji?

 

1 comment on “Đaci Kolubarskog okruga na maloj maturi ispod proseka

  1. Zoran

    I kome bre „KreniPromeni“ traži da se poklone knjige? Ovima ispod svakog proseka? Da su bar na nekom proseku, al’ ispod proseka je baš blamaža… Ne dolazi u obzir.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.