Euro Litijum Balkan: Ne otvaramo rudnik i ne gradimo fabriku

Kompanija Euro Litijum Balkan izdala je saopštenje za javnost u kom se izmedju ostalog  navodi da kompanija nema u planu otvaranje površinskog rudnika, niti izgradnju fabrike sumporne kiseline. Saopštenje prenosimo u celosti:

„U poslednje vreme, u javnosti se šire brojne neistine o planovima kompanije Euro Litijum Balkan, koje unose zabunu i seju strah među građanima Valjeva i okoline. Kako bismo stali na put daljem širenju netačnih informacija o potencijalnim i budućim planovima kompanije u okolini Valjeva, kompanija želi da predstavi građanima svoje planove i viziju poslovanja.

Euro Litijum Balkan, svoje poslovanje zasniva na geološkim istraživanjima mineralnih sirovina i kao takva isključivo se bavi analizama sastava zemljišta, radi utvrđivanja potencijalnih ležišta određenih tipova rude. Tokom istraživanja koja su sprovedena, došli smo do saznanja da sastav nalazišta u okolini Valjeva sadrži dominantno minerale borata i u manjoj količini minerale litijuma.

Takođe, došli smo do saznanja o postojanju značajnog geotermalnog potencijala na teritoriji Valjeva i okoline. S tim u vezi, fokus daljih aktivnosti kompanije biće usmeren upravo na dalja istraživanja minerala borata i geotermalnog potencijala. Imajući u vidu vrstu minerala (borati) koji su pronađeni u okolini Valjeva, kompanija je paralelno radila na razvoju odgovarajućeg tehnološkog procesa za izdvajanje ovih minerala.

Po našim saznanjima i dokazima izdvajanje minerala borata se može sprovesti kroz neinvazivni tehnološki proces koji je ekološki popuno prihvatljiv, a u kome se koriste isključivo topla voda i natrijum-karbonat, koji se koristi u brojnim industrijama, uključujući prehrambenu industriju. Postoji puno dezinformacija koje bismo želeli da pojasnimo javnosti. Euro Litijum Balkan, neće vršiti geološka istraživanja u gradskim naseljima, niti je to do sada rađeno.

Takođe, kompanija nema u planu otvaranje površinskog rudnika, niti izgradnju fabrike sumporne kiseline. Samim tim, kompanija uopšte ne razmatra izmeštanje korita reka, pravljenje brana i akumulacija, raseljavanje ljudi, niti izmeštanje privrednih subjekata, kako se to, neretko, čuje u medijima i javnosti. Osim toga, kompanija nema saradnju, niti ima u planu da zajednički radi sa nekim drugim kompanijama i projektima koji se bave geološkim istraživanjima i rudarstvom.

Takođe, samo ime kompanije Euro Litijum Balkan, upućuje na to da se kompanija bavi primarno istraživanjem litijuma, što je samo jedna od sirovina koje je istraživana, pored borata, i pratećih elemenata. Imajući u vidu, da su u okolini Valjeva nađen minerali borata, kompanijski planovi su da se stavi akcenat upravo na dalja istraživanja potencijalnog ležišta borata, kao i uočenih geotermalnih potencijala. S tim u vezi, a kako ne bi dovodili građane u zabludu, kompanija će u skorijem roku promeniti naziv.“

7 comments on “Euro Litijum Balkan: Ne otvaramo rudnik i ne gradimo fabriku

  1. Dragan

    eto dzabe ste protestvovali. ljudi istrazuju vodu i mozda nam podare neku banju a vi bi daih oterate

    Reply
  2. Лазар

    ја глупих људи!!!
    кога бре интересује шта којекаква неписмена индивидуа прича.
    треба да раде свој посао и ћао.
    као и ***,која се представља као председник Србије.
    Брате,*** ту глупу руљу

    Reply
  3. Izvrtanje činjenica

    Naslov i tekst nisu u skladu. Planiraju otvaranje rudnika borata.
    U njihovim dokumentima od pre 2 godine je stajalo da postoji mogućnost otvaranja površinskog kopa, jer je vađenje rude na taj način 3 puta jeftinije od podzemne ekploatacije. Sve su to tvrdnje koje su oni izneli u svojim dokumentima koje su koristili za promociju svog projekta pred investitorima na raznim mestima širom sveta.

    Reply
  4. Zvončica

    Već ste dovoljno zagadili početnim istražnim radnjama, zatrovali bunare po selima! Narod Valjeva Vam je jasno rekao da neće dozvoliti nikakva dalja istraživanja a kamoli kopanje bilo čega! Moj savet je da pokupite vaše prnje i nestanete iz ove zemlje što pre!!!

    Reply
  5. Hanry

    Prvo je bilo “otvaramo povrsinski rudnik litijuma, jame u Kolubari punimo rudarskim otpadom” zatim “samo podzemni rudnik”, potpm “geotermalne vode za potrebe toplifikacije Valjeva” pa konacno priznanje “radimo metalurske probe i tehnoloske procese”.. neka se dogovore tata i sin, jesu li muzicari ili nisu..Tragikomicno je kome je Drzava Srbija dala mogucnost da se enormno obogati!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.