Interventna radiologija rešava krvarenja

Odsek za invazivnu radiološko – kardiološku dijagnostiku sa Pejsmejker centrom, Angio sala, Zdravstvenog centra Valjevo još od otvaranja 2010. godine, uspešno usvaja i standardizuje nove procedure. U novoj Angio sali koja je sa radom počela da radi krajem avgusta nakon instaliranja softvera, izvedena je potpuno nova procedura iz oblasti interventne radiologije.

Dr Marko Stanković, specijalista interventni radiolog, koji je stalni član tima valjevske angio sale, zajedno sa svojim kolegom dr Davorom Mrdom, takođe interventnim radiologom iz KBC „Bežanijska kosa“, obavio je  dve za valjevsku angio salu nove intervencije, dve minimalno invazivne embolizacije arterija. Ugradnjom nove angio sale koja je nabavljena zahvaljujuću Ministarstvu zdravlja i Vladi Republike Srbije i stavljanjem u funkciju, osim ustaljenih procedura u kardiologiji, otvaraju se vrata za intenziviranje procedura interventne radiologije.

  • Napravili smo praktično veštački infarkt slezine i to je značajno kao priprema jer je samo korak ka daljim operativnim zahvatima koji očekuju oboje pacijenata. Kod jednog pacijenta je bila uvećana slezina i on se sprema za operaciju, pa će naša intervencija hirurzima omogućiti beskrvnu operaciju, a pacijentu mnogo lakši oporavak. Kod druge pacijentkinje je ista procedura urađena samo je kod nje patologija drugačija i ona se takođe priprema za operaciju, ali ima veliki apsces u slezini koji ne sme da se drenira, a ovako ćemo je obeskrviti. Pacijenti su rađeni u lokalnoj anesteziji i osećaju se dobro uz blag postembolizacioni sindrom koji je uobičajen nakon ovakve procedure. Embolizacije su minimalno invazivni standardni metodi koji u celom svetu funkcionišu, a nama je u planu da u narednom periodu uz podršku uprave uradimo još ovakvih intervencija i da ih polako uvodimo u standardizaciju. Zajedničkom inicijativom sa upravom, možemo da krenemo ka embolizacijama tumora, a interventna radiologija uvek može da pomogne i kod krvarenja. To je put razvoja jer veliki broj stanja mogu da se rešavaju interventnom radiologijom i embolizacijom, pogotovu kod pacijenata sa komorbiditetima – naveo je dr Dalibor Mrda, interventni radiolog, izrazivši nadu da ćemo do kraja godine zaokružiti priču uvođenja embolizacija kao metode interventne radiologije.

Dr Mrda je naveo da nova angio sala omogućava dobar rad jer su embolizacije praktično rutinske procedure, minimalno  invazivne, pa ni timu valjevske angio sale ne treba specijalna obuka jer su osvajajući procedure na srcu, glavnom stablu i periferiji itekako obučeni za rad i samo je specifikum svake intervencije zavisnost od uređaja koji se koristi.

  • Interventni radiolozi, dosta rade sa hirurzima, imamo dosta posla i kod akutnih krvarenja, što u digestivnom sistemu šro u mišićima, radimo povrede krvnih sudova, a dijapazon je prilično širok gde sve može interventna radiologija da reši stanje. Interventni kardiolozi su praktično na izvoru samom pri lečenju, dok se za interventne radiologe uglavnom misli da smo dijagnostičari. U suštini u Srbiji je mali broj interventnih radiologa koji se konkretno bave ovim metodama koje su interventne iako je lepa grana i mnogo šira i od same interventne kardiologije. U svetu je trenutno u zamahu interventna onkologija jer postoji mogućnost praktično spaljivanja malih tumorskih promena, a bazirana je upravo na ovim embolizacijama. Mi kao interventni radiolozi možemo da damo dozu leka direktno u tumorsku promenu što je još jedna mogućnost lečenja. Imamo i tehnike ablacija kojima možemo da spržimo primarne tumore ili metastaze. Otvaranjem inovativnih pristupa u lečenju počelo je i veće interesovanje za interventnu radiologiju pa su počele i specijalizacije za ovu oblast. Pored savršeno razvijene interventne kardiologije u ZC Valjevo paralelno ima prostora da se razvija i interventan radiologija – rekao je dr Mrda podsećajući da je pored velikog potencijala, u valjevskoj bolnici prisutan i kvalitetan kadar i svi uslovi da se interventna radiologija razvija uz međusektorsku saradnju. U zavisnosti od frekvence pacijenata koji su kandidati za neku interventnu proceduru, radiće se i planiranje nabavke materijala i standardizacija procedura interventne radiologije. Dr Mrda je za kraj izrazio želju da se osim u angiosali ZC Valjevo sa ovim procedurama krene i u ostalim centrima jer je to bolje i za same pacijente i kolege jer se diže nivo medicinskog zbrinjavanja.

Interventni radiolog angio sale, dr Marko Stanković, jedini interventni radiolog u ZC Valjevo, naveo je značaj svake inovacije kako bi se uspešno nastavio progres i pacijentima omogućio inovativni pristup u lečenju, a skup lekara i ostalog osoblja koji čine tim angio sale ima stalnu želju za napretkom i novim procedurama, tako da im je neophodna stalna podrška i infrastruktura kako bi postignuti kvalitet u radu održali, dok procedure koje pacijenti dobijaju u valjevskoj angio Sali,  sa ponosom možemo reći da se rade i svuda u svetu u jednakom kvalitetu zahvaljujući znanju tima valjevske angio sale u Zdravstvenom centru Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.