Monarhistički klub: Da se razumemo

Povodom polemike o danima oslobođenja Valjeva 1944. godine, predsednik Monarhističkog kluba i odbornik u Gradskoj skupštini Milan Petrović izdao je saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

„Srbiji, a posebno Valjevu je preko potrebno nacionalno pomirenje. Jasno je da do njega nije moguće doći  istrajavanjem na istorijskim falsifikatima koje su posejali jugoslovenski komunisti posle Drugog svetskog rata.
Apsurdno je da osam decenija posle tog rata   SPS i SUBNOR u Valjevu pokušavaju politički ali i finansijski da profitiraju istrajavanjem na takvim lažima.
Do stvarnog nacionalnog pomirenja možemo doći samo utvrđivanjem i od svih prihvatanjem istorijske istine.
Veliki srpski pesnik je pre trideset pet godina poručio: “ Lako bi se pomirili četnici i partizani, ali neće ovi partizani od dvadeset godina!“
Tako i danas u Valjevu na lažima jugoslovenskih komunističkih laži pokušavaju  da parazitiraju SPS i SUBNOR.
Nema Tita, nema KPJ, nema JNA, nema Jugoslavije ali oni i dalje šire njihovu ideologiju.
Štetočinski ignorišu činjenicu da smo obnovili državu Srbiju i demokratiju.
Svaki pokušaj utvrđivanja istorijske istine napadaju kao pokušaj revizije istorije.
Brane se tako što napade na njih tretiraju kao napad na antifašističku borbu.
Nacionalno odgovorni državotvorni Srbi koji su demokrate nemaju ništa protiv negovanja levičarskih ideja u Srbiji i Valjevu. Naprotiv.
Međutim, ne prihvatamo da nam se kao levičari i antifašisti nameću i slave oni koji su ukinuli političke i nacionalne slobode, oni koji su uveli jugoslovensku komunističku i antisrpsku diktaturu.
Ne prihvatamo da se slave kao antifašisti oni koji su proglasili fašistom Sv. Vladiku Nikolaja, ili oni koji su utamničili Sv. Justina Popovića, oni koji su batinama usmrtili ostarelog Vojvodu Petra Bojovića i koji bi na isti način ubili Vojvodu Živojina Mišića da je bio živ 1944. kada su ušli u Valjevo.
Ne mogu se podizati spomenici i dodeljivati ulice onima koji su otimali imovinu srpskim seoskim, zanatlijskim i trgovačkim porodicama i sve to prikazivati kao antifašističku i levičarsku borbu.
Nemamo ništa protiv toga da se kao levičari slave Dimitrije Tucović, Svetozar Marković, Živko Topalović ili Mihajlo Marković.
Nemamo ništa ni protiv toga da se pominju i slave neki partizani koji su poginuli u borbama da Nemcima kao što su Dragojlo Dudić i dr Miša Pantić.
Na kraju, danas kada nema živih partizanskih boraca, ne prihvatamo da postoji organizacija koja se zove Savez Udruženja Boraca Narodno Oslobodilačkog Rata (SUBNOR) i da  bude finansiran velikim sumama svake godine iz republičkog i svakog gradskog i opštinskog budžeta.
Srbija i Valjevo imaju žive borce iz ratova devedesetih godina i oni treba da imaju sve privilegije
SUBNOR mora da promeni naziv i status u društvu.
Ne mogu boračka prava da se prenose na porodične i ideološke naslednike.
Oni koji žele da neguju tradicije partizanske borbe mogu da se zovu Udruženje potomaka i poštovalaca  Narodno oslobodilačke borbe Drugog svetskog rata.
Naravno da treba da dobijaju značajno manja sredstva iz budžeta.
Takođe, da prekinu sa širenjem istorijskih falsifikata koje su po Srbiji a posebno u Valjevu posejali jugoslovenski komunisti.
Na kraju, moraju da  shvate da ne mogu imati monopol na antifašističku borbu.
Moraju prihvatiti da postoje naši očevi i dedovi koji su se borili protiv Nemaca, ustaša i svih okupatora Srbije a da nisu bili u njihovom pokretu.
Nećemo tolerisati da se i dalje politički lešinari tako što će njihove kosti biti uznemiravane tako što će ih neko i dalje nazivati saradnicima
okupatora.

Info služba
MONARHISTIČKOG KLUBA „

2 comments on “Monarhistički klub: Da se razumemo

  1. Zaludan monarhista ponovo saopštenja piše

    Ništa gore od ljudi koji govore o istoriji, a ne znaju ništa o njoj.
    Ovaj neomonarhista u pogrdnom kontekstu pominje Jugoslaviju, a izgleda da ne zna da je ona bila ideja pre svih kralja Aleksandra Karađorđevića. Valjevo od nacista nisu oslobodili četnici, već partizani. Vladika Nikolaj jeste imao antijevrejske izjave i pohvalno se izražavao i Hitleru. Otac Justin jeste za vreme Drugog svetskog rata bio savetnik Nedićevog ministra prosvete. Komunisti jesu pobedili 1920. godine na lokalnim izborima u mnogim gradovima u Srbiji, uključujući i Valjevo i Beograd. Centralna vlast im silom nije dozvolila da dođu na vlast koju su pošteno na izborima dobili. Sve su to istorijske činjenice koje se ne mogu promeniti besmislenim saopštenjima.
    Komunisti posle rata jesu pravili velike greške. To je takođe istorijska činjenica.

    Reply
  2. razumemo se

    „Štetočinski ignorišu činjenicu da smo obnovili državu Srbiju i demokratiju.“
    Sta obnovili? Sto se tice drzave, bolje da nista niste dirali, bilo nam je bolje pre te vase obnove. Koja demokratija? Gde vi vidite demokratiju? Napravili ste od demokratije najomrzeniji termin, ladno nas nudite svim svetskim tiranima na tacni. U Srbiji ste ubili svako pokusaj slobodnog misljenja. Zmurite na svako gusenje ljudskih sloboda ovde.
    Nit ima cetnika nit ima partizana iz 2. sv. rata koji su medju zivima. Ovi novokomponovani cetnici, sve potomci bivsih komunista. Komunisti su bili male mace, kako danasnji cetnici falsifikuju istoriju. Danasnji cetnik vise voli KGB i udbu od samih komunista. I jedni i drugi na Moskovskoj uzici.
    Cetnici i partizani, isti k**** drugo pakovanje, nema nama napred ni sa jednima ni sa drugima. Ko se i sa jednima i drugima bude mirio, isto je go*** ko i oni. Nama treba neko da vas sve u paketu pocisti iz javnog zivota.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.