Nacionalne čitanke stigle i u valjevske škole

U Prvoj osnovnoj školi najmladji djaci imali su priliku da se upoznaju sa nekim od tema iz nacionalne čitanke . Zanimljivom času prisustvovale su pomoćnica ministra prosvete dr Snežana Vuković,načelnica ŠU dr Zorica Jocić i direktor škole Mileva Mojić.

Nackionalne čitanke stigle su i u valjevske škole , pomoćnica ministra prosvete dr Snežana Vuković kaže da nacionalna čitanka ima za cilj promovisanje istinskih i porodičnih vrednosti.

„Videli smo jedan sjajan čas na kome se primenjuje ono što je sadržaj nacionalne čitanke koja je novina u našem sistemu od ove školske godine i veliko je zadovoljstvo što ministarstvo prosvete može kroz nacionalnu čitanku da promoviše vrednosti koje želimo da imamo u društvu , a to su vrednosti tolerancije , poštovanja i empatije, ali naravno i sve porodične vrednosti. Ministarstvo zaista podržava upravo ovakve časove na kojima kroz medjupredmetne kompetencije i ova škola u Valjevu je mentorska škola za demokratsku kulturu. To nam govori u prilog tome da naše nacionalne vrednosti ulaze u kompetencije za demokratsku kulturu“, rekla je Vuković.

Nacionalnu čitanku inicirala je Vlada Srbije , a bilo je potrebno da se izmeni Zakon o udžbenicima što je jedan od razloga što su čitanke stigle nakon početka školske godine. Nacionalna čitanka može se koristiti kroz više predmeta u školama.

„Ovo nije novina u našem sistemu jer obrazovanje na manjinskim jezicima već podrazumeva dodatke u njihovim udžbenicima koji su vezani za njihovu nacionalnu kulturu i vrednosti. Nacionalna čitanka će se proučavati kroz niz predmeta , a to su svi oni predmeti od nacionalnog značaja , znači srpski jezik, geografije, istorija , svet oko nas, fizička i muzička kultura . Ono što je najvažnije jeste da naučimo kako da kroz medjupredmetne kompetencije te vrednosti i primenjujemo“, pojasnila je Vuković.

Nacionalna čitanka pod nazivom „Riznica“ za sada je stigla za najmladje učenike , a kako se moglo čuti biće je ne samo u prvom i drugom razredu već će se nastaviti i u trećem i četvrtom , ali i u drugom polugodištu za pete razrede.

„U Valjevu  je podeljeno 1521 čitanka. Svaki učenik prvog i drugog razreda u Republici Srbiji je dobio čitanku . Mi smo upravo predložili Prvu školu da posetimo taj jedan čas i vidimo kako korišćenje čitanke izgleda, Katarina Ćosić i Dragan Vilotić su osmilslili jedan sjajan čas na temu porodice gde se jasno videlo kako se sadržaji iz nacionalne čitanke iskoristiti ali kroz povezivanje različitih predmeta. Na ovom času bila je i priča o običajima gde je naglašena upravo interkulturalnost ne samo naše vere jer nam je cilj da poznajemo svoje nacionalne vrednosti , ali i da uvažavamo i sve ostale nacionalnosti koje žive na teritoriji naše zemlje. U čitanki su brojni naši pesnici poput Desanke Maksimović, pisci i priče o recimo o dve naše slikarke od kojih je jedna poznatija Valjevcima, Nadežda Petrović Nastavnici imaju slobodu da sami koncipiraju časove i primenu čitanke kroz predmete“, kaže načelnica Jocić.

Nacionalnu čitanku pripremili su Zavod za udžbenike i Zavod za unapredjenje obrazovanja i vaspitanja, ali i uputstvo nastavnicima i učiteljima kako da je koriste. Direktorka Prve škole Mileva Mojić kaže da su učitelji čitanke sa uputstvom dobili pre 15 dana.

„Učitelji se još uvek upoznaju sa nacionalnim čitankama i sigurno je da će ih koristiti tokom cele školske godine jer mi imamo planirane i tematske dane , a upravo nacionalna čitanka predstavlja nešto što može da se iskoristi kada se realizuju tematski dani jer je osnovna svrha to medjupredmetno povezivanje da se jedna tema obradi kroz više predmeta sa više različitih strana. Prvi put imamo nešto što je primenjivo za dva razreda i primerena je uzrastu učenika, dizajn je izuzetan“, rekla je Mojić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.