Nove cene za stabilno poslovanje Vodovoda

Gradsko veće odobrilo JKP Vodovod  zatraženo povećanje cena . Na sednici Veća direktor Vodovoda Ivan Filipović kao razlog povećanja cene naveo je uspostavljanje ravnoteže izmedju održavanja vodovodne infrastrukture i sistema za prečišćavanje otpadnih voda sa prihodima . Najveći računi koji stižu Vodovodu i dalje su za električnu energiju.

Ukoliko Skupština 25. decembra potvrdi odluku Veća, cena vode i prečišćavanja otpadnih voda biće veća za 25%.

„Angažovanjem menadžmenta u 2023 godini naplaćena su potraživanja pa je preduzeće uspelo da godinu završi sa pozitivnim rezultatom. Ono što predstavlja problem , poslovnog gubitka iz godine u godinu je što preduzeće ne uspeva da ostvari prihode kojima bi kompenzovalo operativne troškove poslovanja . Ovaj neostvareni prihod preduzeće nije moglo nikako da nadoknadi iz poslovanja što je rezultiralo povećanjem obaveza prema dobavljačima, a posebno kašnjenje u plaćanju obaveza nastalih prema računima za električnu energiju. Najveći rast troškova je upravo na poziciji troškova električne energije gde je prosečan račun prethodnih godina iznosio oko 6 miliona dinara ,a  u 2024. godini dostigao je čak 13 miliona dinara“, rekao je Ivan Filipović na sednici Veća.

Po njegovim rečima za cene vodovodnog i kanalizacionog materijala nema naznaka da se vraćaju na predkrizni nivo već u nekim slučajevima nastavljaju rast.

„Održavanje cena na trenutnom nivou utiče na to da preduzeće bude u sve većem problemu da najpre obezbedi kvalitet usluga jer nije u mogučnosti da pokrije sve troškove koji direktno utiču na održavanje vodovodnog i kanalizacionog sistema . Starosna struktura opreme je sve nepovoljnija jer preduzeće nema mogućnost da je zanovi u obimu u kom je to potrebno . S druge strane ekonomska cena za fizička lica je ispod svake ekonomske granice pa je povećanje od 25 % za ovu kategoriju neophodno , ali i nakon ove korekcijje cena ona će i dalje biti ispod ekonomske granice pogotovo imajući u vidu cene održavanja sistema i proširenja infrastrukture“, objasnio je Filipović.

Kako je naveo, imajući u vidu da je prosečna zarada u Valjevu u julu iznosila 86 858 dinara , a da prosečan račun za jedno domaćinstvo iznosi prema sadašnjim cenama 1155 dinara sa PDV-om to znači da učešće ovog troška u porodičnom budžetu, pod pretpostavkom da u domaćinstvu radi samo jedan zaposleni 1,33% porodičnog budžeta. Po predloženim cenama trošak potrošnje vode i odvodjenja i prečišćavanja otpadnih voda u proseku bio bi 1443 dinara sa PDV-om tako da nominalni trošak učestvuje u porodičnom budžetu sa 1,46%

Nominalno povećanje po domaćinstvu je 290 dinara jer nova cena po kubiku jeste 61,5 dinara

„U Srbiji se prečišćava svega 5 doo 10 % otpadnih voda, a Valjevo je jedan od retkih gradova koje ima postrojenje za preradu otpadnih voda . Postrojenje pored izgradnje kanalizacione mreže je jedni način očuvanja životne sredine. Najvažniji činioci cene za otpadne vode su električna energija, održavanje postojeće infrastrukture, radna snaga, nabavke nove opreme. Cene svega navedenog su sada značajno veće. Cilj donošenja ove odluke je uspostavljanje ravnoteže izmedju poslovnih prihoda i rashoda . Realizacija ove odluke bi obezbedila nesmetano snabdevanje vodom i prečišćavanje otpadnih voda“, rekao je Filipović.

10 comments on “Nove cene za stabilno poslovanje Vodovoda

  1. Valjevac

    Smanjite malo privatno ugradjovanje i koriscenje svih resursa vododvoda za punjenje privatnih dzepova pojedinaca pa ce eksploatacija npr masina smanjiti. Šefovima puni dzepovi a radnicima po neki ručak, večera za prekovremeno. krpite zbog slepačkog rada jedna te ista đesta po pet puta u godinu dana. ne stognete da asvaltirate rupu koju ste kopali,ono procuri ponovo. Najlakse je klepiti sirotinju po dzepu sa izgovorom kako je prosecna plata 86hiljada.

    Reply
    1. Mare

      što trošite toliko struje? jeste probali optimizaciju u proizvodnji? efikasnije pumpe? ako vam je stvarno struja problem a ne opravdanje. zna se i u EU koliko je cena m3 čiste vode, videće vas AV, najebali ste.

      Reply
  2. Valjevka

    Kada bi popravili sve one popucale cevi, od kojih teče reka ulicom MESECIMA! Prijavljivanje više nema nikakvog smisla jer niko ne reagujee
    Nije ni čudo što će mučni gradjani trpeti zbog tudje neodgovornosti i lopovluka!

    Reply
  3. istina

    Da bude jasno taj neto prosek plata nema ni 20% zaposlenih u Valjevu. To je matematika preuzeta od predsednika države i plagijatora Siniše. Statistika je tačna, ali to je prosek koji pumpaju 20% građana, kao recimo Bajatović, koji imaju velika primanja, a oko 50% zaposlenih je oko minimalca. Još gora je situaacija sa penzionerima…
    Dalje, minimalac će se povećati oko 10%, a cena kubika vode 25%. I šta to onda znači kakav je to razvoj i standard građana. Razvoj se ogleda u tome kada se otvori novčanik posle ulaska u prodavnicu gde su nam najskuplji propizvodi u Evropi.
    Dalje, ako je sada kubik oko 30 dinara, povećanje 25%, kako onda navodite cenu kubika 61,5 dinara, ili sam nešto prevideo…?
    Dalje, kako vas nije sramota da na Divčibarama iamte cenu kubika vode skoroi 4 puta skuplju od VAljeva, a voda nije za piće. Koji to odbornici izgllasaše?
    Dalje, ako sprečite nekontrolisano isticanje vode iz sistema, voda bukvalno može da bude i džabe…
    I na kraju, vi ste jedina firma koja nema intelektualne sposobnosti da račune, bar onim pismenim građanima, dostavlja elektronski sa QR kodom.
    Toliko o vodovodu, cenama, standardu, prosečnoj plati koju u Valjevu nemaju ni prosvetni radnici. I kako se zove ta politika? To je demagopgija ekonomskog tigra.

    Reply
  4. Dragana

    sram vas bilo! ceo prvi sprat vam spava, pravnice celo pre podne setaju po kaficima, covek u prizemlju na vratima nicemu ne sluzi, a vi bi da ogulite narod da uzmete sebi za plate.

    Reply
  5. Toša

    O kojem prosecnom domacinstvu prica ovaj kada se voda u zgradama placa po broju clanova i tu se ne moze paviti prosek kada u jednom dacinstvu imas pet clanova a u drugom dva a moze se desiti i da domacinstvo sa dva clana potrosi vise vode od ovog sa pet sve u zavisnosti ko se koliko kupa i ko koliko odrzava svoje instalacije tj dal mu voda curi ili ne.

    Reply
  6. Novovaljevac

    Stamota bre. Pa smanjite ove školovane koji vam u radno vreme lunjaju po gradu i kafićima. Povećajte broj radnika a ne račune i smanjite broj neradnika. I smanjite gubitke u mreži,pošto sam čuo da vam sa republičkog nivoa neće dati dinara jer u Srbiji imate najveće gubitke u mreži. Sela imaju vode jedsn dan nedeljno, a čudite se što ljudi napuštaju sela. Sramota!

    Reply
  7. Jана

    Prijavljeno pucanje cevi pre vodomera pre 40 dana, do danas niko nije došao, a vodi curi li curi. Toliko o poslovnosti ovog preduzeća. UŽAS!!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.