Novi uspesi bicklista valjevskog Sputnjik met

Nove velike uspehe na međunarodnim MTB biciklističkim stazama ostvarili su članovi BK Sputnjik MET iz Valjeva. Oni su proteklog petka i nedelje na ostrvu Salamina preko puta Atine nastupili na trkama svetskog Kupa klase C1.

Na ovom takmičenju nastupilo je ukupno oko 100 biciklista iz 15-ak zemalja u 4 trke, a u dres Valjevskog Sputnjik MET u koji su prešli pre dva meseca, ponovo su nosili MTB reprezentativci i šampioni Rusije: seniorska prvakinja ove zemlje Tatjana Sajtarova i juniorski šampion i vicešampion Vadim Gvozdarev i Jegor Titov.

Njihov dolazak,  zajedno sa trenerom Iljom Dišakovim i ostvarene ubedljive pobede doneli su nove pozitivne vibracije i bolji imidž  za ovaj valjevski  ali i Srpski biciklistički sport.  Zahvaljujući njima, prvi put u istoriji  dva točka kod nas, jedan naš klub je ostvario 4 uzastopne pobede na trkama svetskog kupa što je tako veliki podvig, do juče – skoro nezamisliv za našu javnost.

Na ovaj način BK Sputnjik MET je dobio pojačanja, a pružajući svu podršku, ovim takmičarima je omogućeno da u skladu sa propisima Svetske biciklističke federacije mogu nastupiti za Valjevski klub i na domaćoj i na međunarodnoj sceni uključujući i trke Svetskog kupa.

A na prvoj trci u petak, odmah je ostvaren vrhunski rezultati i novi trijumf u Svetskom kupu.

Junior Vadim Gvozdarev je na odlično pripremljenoj, ali teškoj i zahtevnoj stazi dugoj 26 km pokazao svoj raskošni talenat i odličnom vožnjom već nakon polovine trke i „solo“odlaska realizovao dobru pripremljenost  i u cilju je sa 20 sekundi prednosti pobedio ispred dvojice domaćih takmičara koji su morali da se zadovolje drugim i trećim mestom dok je četvrti bio valjevski takmičar Jegor Titov.

Kod žena u najjačoj seniorskoj konkurenciji, Tatjana Sajtarova je imala tehničkih problema na početku, pa je svoju trku završila na sedmom mestu.

I na drugoj trci u nedjelju, Vadim Gvozdarev je ponovo zablistao od samog starta. Ruski šampion u ovoj olimpijskoj disciplini MTB biciklizma je krenuo silovito, hrabro i tempom koji ostali ni ovoga puta nisu mogli da isprate. Brzo je  napravljena prednost, a ni drugi takmičari, niti njegov   klupski  drug Titov nisu mogli da isprate ovaj beskompromisan beg koji je rezultirao novom pobedom u trci koja se boduje za Svetski Drugi Ruski takmičar Titov, ponovo se morao zadovoljiti osvajanjem četvrtog mesta. Ovo je treća uzastopna pobeda Gvozdareva u nadmetanju za bodove svetske biciklističke federacije i zasigurno je za naše okvire još jedan istorijski uspeh za neki Srpski klub.

Seniorka Sajitova je na trci u nedelju znatno poboljšala vožnju i ostavila impresivan utisak osvajanjem bronzane medalje za sebe i za BK Sputnjik MET Valjevo.

A u ženskoj kadetskoj trci na nivou nacionalnog takmičenja u Grčkoj,  za BK Sputnjik MET nastupila je Mila Starčević –  ovogodišnja prvakinja Srbije i u drumskom i u planinskom biciklizmu. Ona je hrabro odgovorila izazovu teške staze koju je savladala dobrom tehničkom vožnjom, a osvojenom zlatnom medaljom dokazala je da je vodeća perjanica naše reprezentacije u ovom sportu.

Sve ove pobede i dobri rezultati ostvareni su i za BK Sputnjik MET i Srpski biciklizam, a sjajna saradnja sa sportskom biciklističkom školom Moskve još jednom je doprinela da Ruski biciklisti, uprkos zapadnih sportskih sankcija i ograničenja, dokažu vrhunsku svetsku klasu. Još važnije je da uz njih polako stasavaju nove nade iz biciklističke škole čuvenog šampiona Jugoslavije i Srbije Hadži Zorana Jelića iz Valjeva koje pokazujuda su zasluženo medju najboljima u Srbiji pa je uskoro i za očekivati možda i dobar medjunarodni rezultat nekog od takmičara iz grada na Kolubari.

A proteklog vikenda održane su i dve domaće trke koje su se bodovale za drumski Kup Srbije.

Prema nezvaničnim rezultatima, za sada je poznato da su u  Somboru u subotu biciklisti Sputnjik MET Sava i Toma Starčević osvojili zlatne medalje u konkurenciji starijih poletaraca i početnika, Jovan Starčević je bio peti dok je najmlađem Momčilu Vlaisavljeviću pripalo sedmo mesto.

Na trci u nedelju u parku Ušće u Beogradu, ponovo je pobedio Sava Starčević, Jovan Starčević je trijumfovao kod mlađih poletaraca a kod početnika Toma Starčević je osvojio srebrnu medalju. Prijatno su osvajanjem trećeg mesta obradovale kadetkinja Natalija Vasiljević i mladja poletarka Jana Dragaš. Prema zasada dostupnim informacijama, mladji kadet Lazar Angelovski je bio peti.

Ovogodišnja biciklistička sezona se završava sa dva balkanska šampionata – drumskim i na pisti, a na kojima će najverovatnije dres reprezentacije Srbije nositi četiri, a možda i pet biciklista BK Sputnjik MET.

FOTO: bksputnjikvaljevo@mail.ru

 

 

 

1 comment on “Novi uspesi bicklista valjevskog Sputnjik met

  1. sveznalica.rs

    Svaka čast mladim ljudima na velikim uspesima! Međutim, dok ovaj klub dobija pojačanje, kako navodite, isto tako gubi bicikliste iz grada zbog razočarenja na „trudu“ da i oni odu i odvozaju neku trku u Svetskum kupu… Izgleda da je ovde ipak i malo pitanje koristi, a vreme će pokazati šta je izgubljeno 😉

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.