Obeležen Svetski dan srca

– Svaka preventivna kontrola je dobrodošla, pored redovnih planskih kontrola. Sproveli smo danas više merenja i aktivnosti, sve sa ciljem procene rizika na kardiovaskularne bolesti. Proveravali smo pritisak, nivo šećera u krvi, telesnu visinu i masu uz određivanje bodimas indeksa, a kroz popunjavanje upitnika sagledani su faktori rizika kod sugrađana. Uprkos hladnoći odličan je odziv naših građana – 35 prolaznika starijih od 60 godina prišli su da se prekontrolišu i popune upitnik. Od toga njih 14 je imalo hipertenziju, troje su pušači, neki imaju problem sa povišenim masnoćama u krvi, bilo je dvoje dijabetičara, dok je devet osoba negiralo da ima kardiovaskularne tegobe –  rekla je glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja Vesna Pavlović nakon akcije sprovedene na Gradskom trgu povodom Svetskog dana srca.

Preventivnu zdravstvenu akciju povodom Svetskog dana srca organizovao je Dom zdravlja Valjevo, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Medicinskom školom i Crvenim krstom Valjevo. U okviru blic kontrole zdravlja prolaznika, osim merenja pojedinih parametara i popunjavanja upitnika, sugrađanima su dati medicinski saveti i podeljene edukativne brošure.

Dr Aleksandra Filipović iz Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo istakla je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok obolevanja i smrti u Srbiji.

– U 2023. godini svaka druga umrla osoba preminula je od bolesti srca i krvnih sudova. Prema podacima našeg Centra za promociju zdravlja, u prethodnoj godini na području Kolubarskog okruga registrovano je 886 slučajeva akutnog koronarnog sindroma. Pozitivan aspekt je što se ova grupa bolesti može prevenirati redukcijom faktora rizika, ali i usvajanjem pravilnih životnih navika kao što su: redovna fizička aktivnost u trajanju od najmanje 30 minuta, pravilna i izbalansirana ishrana, održavanje indeksa telesne mase u optimalnom opsegu, redovan san, izbegavanje stresnih situacija i redovni preventivni pregledi.

Sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić naglasio je značaj zajedničkih preventivnih aktivnosti:

– Kao što kod lečenja kardiovaskularnih bolesti postoji multidisciplinarni pristup, tako i Crveni krst Valjevo sa kolegama iz drugih ustanova promoviše saradnju. Neophodan je sveobuhvatni pristup u kojem ćemo insistirati na svemu što možemo da uradimo da ne dođe do kardiovaskularnih bolesti. Postoji način da se neka od tih stanja preveniraju, i kada radimo zdravstvena predavanja insistiramo na zdravim životnim stilovima kao što su fizička aktivnost, pravilna ishrana, adekvatan san…Treba da razmislimo šta možemo da učinimo za svoje telo da bi nam bilo bolje, insistiramo na preventivnim aktivnostima, do kolektivnog zdravlja možemo doći samo zajedno.

Interesantno je da je bilo sugrađana koji su rekli da kada čuju da postoje preventivne akcije kontrole zdravlja uvek iskoriste tu priliku. Jedna od njih je Milica Nikolić:

– Ove akcije mnogo znače i treba da ih bude što više, jer ja uvek u prolazu, bez čekanja, bez odlaska u Dom zdravlja, iskoristim da za kratko vreme prekontrolišem osnovne stvari. Meni to savršeno odgovara i mislim da treba što češće organizovati ne samo ovakve akcije, nego druge preglede, snimanja…Naš narod je skeptičan, slabo ide kod lekara, plaše se, a ovako u prolazu ne razmišljaš mnogo, vidiš ljude pa hajde da stanem…

Ove godine Svetski dan srca obeležen je pod sloganom „Aktivan pristup može da spasi živote” sa snažnom porukom donosiocima odluka da je neophodan plan akcije da bi se zaštitilo kardiovaskularno zdravlje. Svetska federacija za srce upozorava da se najmanje 80% prevremenih smrti od kardiovaskularnih bolesti može sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.