Predavanjem o dinastiji Obrenovića počela Nedelja muzeja

U Narodnom muzeju predavanjem i izložbom o dinastiji Obrenovića započela je Nedelja muzeja. Do 18. oktobra Muzej je za sve posetioce pripremio niz sadržajnih programa.

Narodni muzej Valjevo, od 14 – 18. oktobra 2024. godine , interesantnim programima obeležava NEDELjU MUZEJA, manifestaciju koja je pokrenuta od strane UNESKO-a 1954. godine  i imala je međunarodni karakter.

Marina Ćirović kustos istoričar Narodnog muzeja kaže da su teme za ovu godinu birane tako da budu raznovrsne, nove i zanimljive, a da  imaju veze sa muzejskom praksom.

„Ovo je druga po redu naša Nedelja muzeja, od prošle godine smo je ponovo obnovili i počinjemo predavanjem o dinastiji Obrenović i njihovom mestu u srpskoj istoriji , već sutra je nešto zabavniji program koncert će održati Dom kulture Izvor . U sredu nas očekuje predsatva učenika trećeg razreda Pete škole , a nakon toga imaćemo radionicu Upoznaj Egipat takodje za učenike od prvog do četvrtog razreda . U četvrtak u Gradskoj galeriji, novom prostoru biće jedna interesantna radionica koja je vezana za prezentaciju nematerijalnog kulturnog nasledja kroz digitalnu formu , a u petak nas očekuje promocija zbirke pesama  „Poema o palom ratniku Harlekinu “ Radmile Nastić Atanasijević“, najavila je Ćirović.

Nedelja muzeja počela je predavanjem i izložbom Aleksandra Marušića, višeg kustosa istoričara Muzeja rudničko- takovskog kraja, pod nazivom „ Mesto dinastije Obrenović u srpskoj istoriji“.

„U pitanju su istraživanja vezana za vladarski dom Obrenovića, a to nije ni čudo jer Obrenovići su iz takovskog kraja . Pored osnivača i rodonačelnika dinastije Miloša Obrenovića govorimo i o njegovim naslednicima , o njegovom sinu Knezu Milanu koji je Srbijom vladao 25 dana , zatim Knezu Mihailu jednom prosvećenom vladaru koji je pripremao državu za nacionalna i društvena oslobadjanja što se tragično završava njegovom smrću. Tu su i kralj Milan Obrenoviću i kralju Aleksandru toj nesrećnoj ličnosti koji je bio taoc i mržnje njegovih roditelja i kasnije nesrećnim brakom i nemogućnosti da sa Dragom ostvari porod“ , rekao je neposredno pred početak izložbe Marušić.

Pored same dinastije Obrenovića prisutni su mogli da čuju i o institucijama kroz istoriju , ali i diolomatskoj borbi za vreme njihove vladavine .

„Namera je da dočaramo i njihov privatan život , njihove medjusobne odnose , Miloš Obrenović je imao čak 11 vanbračne dece, njihov život u izgnanstvu. Teško je sve reći u sat vremena , ali pokušaćemo da ih stavimo u kontekst vremena u kom su živeli“, pojasnio je Marušić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.