Prosvetari ponovo podeljeni: 11 škola imalo nastavu

Valjevski prosvetari ponovo su bili nejedinstveni u organizovanju štrajka jer je 11 škola imalo nastavu u potpunosti. Istovremeno zaposleni u vrtićima se nisu odazvali pozivu za štrajk.

Iako najavljen kao potpuna obustava štrajk prosvetara u Valjevu nije na taj način i realizovan . Kada su u pitanju Osnovne škole u potpunosti su nastavu obustavile: Druga , Treća , Četvrta i OŠ „Dragoljub Ilić“ u Dračiću. U Petoj, Šestoj,  u Valjevskoj Kamenici i na Stavama nastava je organizovana delimično.

Nijedna srednja škola u Valjevu nije u potpunosti obustavila rad ,a u Gimnaziji i MŠ „Živorad Grbić“, nastava je organizovana delimično.

Shodno navedenim podacima može se zaključiti da je 11 škola organizovalo nastavu u celosti.

Iako je Vesna Andrić predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika tokom prethodnih dana pozvala i zaposlene u obdaništima u Valjevu da im se pridruže u štrajku , oni takav poziv nisu prihvatili pa su vrtići radili normalno.

Jedan broj prosvetara iz Valjeva pridružio se protestu u Beogradu na kom se moglo čuti : „Danas smo ovde u ime svih 147.000 zaposlenih u obrazovanju koje vlada gleda kao trošak. Ima nas više na ovom trgu nego sto oni mogu da nas prebroje.Javno obrazovanje postaje ništa. Sada su počeli da nas dele među nama samima. Zašto nas delite ako nas i deca u školama ne dele“ pitala je Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, a preneo list Danas.

Glavni zahtev sindikata je da od 1. januara 2025. početna plata nastavnika sa sedmim stepenim stručne spreme bude izjednačena sa republičkim prosekom, da najavljeno povećanje bude za sve isto, ali i isplatu novogodišnje nagrade i izmenu Krivičnog zakonika.

1 comment on “Prosvetari ponovo podeljeni: 11 škola imalo nastavu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.